Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 5. 2014,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dacia Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 22. 5. 2014, 22.10

8 let

Vodja oblikovanja Dacie: Ostati robustni, minimalistični in z germanskim vplivom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dacie so z oblikovalskega stališča ujele val gospodarske krize, zato bodo ostale na zunaj robustne in germansko minimalistične. Tako trdi Geoffrey Gardiner, vodja oblikovalskega studia v Bukarešti.

Dacia je pozitivno izkoristila val gospodarske krize in trgu ponudila ustrezno podobo avtomobila

Ko je Renault leta 1996 kupil Dacio, je z nizkocenovnimi avtomobili nameraval napasti finančno manj zmogljive trge v razvoju. Torej tiste v vzhodni Evropi, Južni Ameriki in severni Afriki. Toda vzpon Dacie so pri Renaultu začeli izvajati ravno ob začetku gospodarske krize, ko se je dojemanje lastništva avtomobila med ljudmi iz leta v leto bistveno spreminjalo.

Dacie so začeli naenkrat kupovati tudi na zahodnoevropskih trgih, kot so Nemčija, Francija, Velika Britanija in drugi.

"K tem prodajnim uspehom je zagotovo pripomogla tudi oblikovna zasnova vozil. Videz daje dacii vtis robustnosti, morda tudi večje oddaljenosti od tal. Linije so preproste in minimalistične. Tako zunaj kot znotraj dacie nimajo nepotrebnih elementov, ki bi lahko pokvarili vtis zanesljivega in preprostega germanskega videza, po drugi strani pa številčnejši elementi tudi povečajo možnost različnih napak," nam je povedal Gardiner.

Tudi o kakovosti dacie odločajo delčki milimetra

V svetu njegove ekipe veliko napako pomeni že odstopanje linije za delček milimetra. Čeprav ne gre za premium avtomobile, temveč vozila, ki z vsoto od deset do 15 tisoč evrov poudarjajo predvsem razmerje med kakovostjo in ceno, so delčki milimetra pomembni tudi pri francosko-romunskih avtomobilih.

"Dacie se v bližnji prihodnosti zagotovo ne bodo spreminjale. Oblikovno bodo še naprej poudarjale preprostost elementov in linij ter dajale zaupanja vreden germanski vtis," je dejal Gardiner.

Od kreativcev do modelarjev in veznih členov z dobavitelji

Oblikovalsko delo sestavlja več faz, zato je Gardinerjeva ekipa 24 zaposlenih temu primerno organizirana. Del fantov se ukvarja le s skicami, njihova naloga je risanje najrazličnejših zamisli.

Nič ni prepovedano, zapovedana pa je kreativnost. Iz teh dvodimenzionalnih skic, ki jih v Parizu odobrijo za proizvodnjo, nato nastanejo 3D-modeli, poseben del ekipe pa nato vodi še usklajevanja z dobavitelji za vsak sestavni del novega vozila.

Renault je izkoristil kreativni potencial vzhodnoevropskih oblikovalcev, ki so cenejši kot tisti v Parizu

Na vodstvenih funkcijah oblikovalskega studia smo opazili Britanca in Francoza, toda za računalniki so sedeli predvsem mladi fantje in dekleta iz vzhodnoevropske regije.

Čeprav o svojih plačah niso govorili, so te zagotovo primerno nižje kot pri oblikovalcih v Parizu.

Renault je torej z romunskim centrom tudi učinkovito izkoristil kreativni potencial mladih oblikovalcev iz Romunije, Bolgarije in preostalih bližnjih držav.

Avtomobilske ikone so navdih, Gardinerjeva ekipa kopiranja ne mara

Na stenah oblikovalskega studia smo opazili fotografije številnih legendarnih avtomobilov izpred več desetletij. Na njih tako ni manjkal renault alpine, eden od oblikovalcev je navdih med skiciranjem iskal v dirkalnem renault 5 maxi za reli, na mizi je bilo več deset majhnih modelov različnih proizvajalcev.

"Bistven je navdih. Osebno ne maram retro avtomobilov in tudi moji fantje pri oblikovanju ne kopirajo starih avtomobilov. Toda vse te ikone so seveda zelo lepe. Taka vozila vsem navdušencem, kot smo tudi mi, dajejo navdih za uspešno delo," je razložil Anglež.

Ko nova dacia zapelje na cesto, je za oblikovalce ta avtomobil star že nekaj let

Gardiner je ob tem še priznal, da skice in tudi resnični modeli številnih študij niso praksa njegove ekipe.

Ob našem obisku, ko so morali iz studia umakniti vse konkretne modele znamk renault in dacia iz prihodnosti, so oblikovalci tisto dobro uro v prstih spretno vrteli svinčnike in pred našimi očmi risali atraktivne študije z velikimi kolesi, predimenzioniranimi linijami, drznimi potezami ...

Danes v Bukarešti rišejo nove renaulte in dacie za leto 2018

"Ker smo produkcijski studio, imamo toliko dela z realnimi projekti, da za skice, za katere že vnaprej ni možnosti za serijsko proizvodnjo, resnično nimamo časa. Morda fantje v petek popoldne po službi, namesto da spijejo eno pivo, tako za svojo dušo skicirajo še en avtomobil iz svoje domišljije," pravi Gardiner.

Od prve konkretne skice do resničnega modela, ki ga predstavijo na enem izmed največjih avtomobilskih salonov, navadno pretečejo tri leta. Začetne ideje in skice se v Bukarešti seveda pojavijo še vsaj kakšno leto pred tem. Takrat ideje usklajujejo z inženirji in z njimi poskušajo sestaviti tako tehnični kot tudi cenovni paket avtomobila.

Gardinerjevi fantje in dekleta torej danes morda rišejo renaulte in dacie, ki bodo na ceste zapeljali okrog leta 2018.

Dacia končala naval novih modelov, brez zelene luči tudi "twingov" malček za pet tisočakov

Dacia je v zadnjih treh letih na avtomobilski trg pospešeno pošiljala nove modele. Povprečna starost modelov je namreč manj kot tri leta, zato v bližnji prihodnosti novih ne načrtujejo.

To za zdaj velja tudi za pogosto napovedanega mestnega malčka, ki bi ga Dacia lahko izdelovala na osnovi prejšnje generacije renaulta twinga in bi lahko stal le okrog pet tisoč evrov. Glede na številne logane v izvedbi "pick-up" bi tudi tovrstna izvedba logana ali, še bolje, dusterja v prihodnje verjetno našla precejšen krog kupcev.

"Stroški so ključni, zato tudi številčnost modelov ne bo nikoli tako velika kot pri drugih znamkah. Največ bomo lahko imeli osem ali devet modelov. Ko se bomo odločili za novo vozilo, to bo zagotovo model z velikimi proizvodnimi številkami," je v Bukarešti povedal Arnaud Debeouf, ki pri Dacii skrbi za program osnovnih avtomobilov.

Debeouf je ob tem še dodal, da tudi novi datsuni ne bi smeli za Dacio predstavljati tekmeca, saj se za zdaj ponujajo le na trgih, kjer romunska znamka ni prisotna.

Zamisli Dacie, kako dusterja ponuditi kot cenejšo alternativo:

Ne spreglejte