Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 12. 2011,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota

Petek, 9. 12. 2011, 15.09

8 let

Toyota coms je električni avtomobilček za dostavna podjetja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dober meter širok in dva metra dolg električni dostavnik je pravi monomobil. Zdel se nam je simpatičen in uporaben, vendarle pa ima coms šibak motor in slabšo vzvratno preglednost.

"Čuj, ka te toti tu dela!?"

Na siv jesenski dan smo se na mariborske ulice zapeljali s prav posebnim vozilom. Na tlakovani ulici se je slišal le ropot karoserije in opozorilno piskanje ob vzvratni vožnji. V zrak nismo spustili niti grama ogljikovega dioksida, za nameček pa bi lahko s seboj peljali okrog 100 kilogramov težak tovor.

V vozilu sem moral biti sam. Vrat ni bilo, proti mrazu me je ščitilo le improvizirano plastično zagrinjalo. Čeprav so bili Mariborčani tega vozila že vajeni, sem bil na cesti deležen številnih pogledov. "Čuj, ka te toti tu dela?" so se bržkone spraševali, ko sem do želene točke zapeljal z malo toyoto coms kar skozi drevored.

Na Japonskem ga že poznajo, v Evropo šele prihaja

Toyota coms je v Evropi neznano vozilo, na Japonskem pa so jih prodali že več kot šest tisoč. To je le dober meter širok in dva metra dolg avtomobilček na električni pogon, s katerim se lahko pelje le ena oseba. Comsa sem zato poimenoval kar monomobil. Namenjen je predvsem dostavnim podjetjem, ki z okretnim vozilom lažje pridejo do svojih strank.

Coms ima preprost vozniški prostor

Za volan sem moral sesti z desne strani comsa. Klasičnih vrat vozilo nima. Sedež je bil fiksen, volan zelo preprost in plastičen. Ko obrnemo ključ, električni motor kajpak ne zarohni. Prižgejo se osnovne lučke na sredinski konzoli. Na levi strani s stikalom izbiramo eno od treh stopenj samodejnega menjalnika. Zadnji del vozniškega prostora je obdan s cevastim varnostnim lokom, za voznikom je pokrit tovorni prostor.

Masa toyote coms je 340 kilogramov, nosilnost pa 550 kilogramov. Če torej vozilu prištejemo maso voznika, ostane za tovor še dobrih 100 kilogramov. Dostopnost in uporabnost tovornega prostora sta več kot zadovoljivi.

Dostavnega malčka so preizkušali slovenski poštarji

Slovenski uvoznik Toyote je comsa na preizkus in oceno učinkovitosti poslal k slovenski Pošti, ki v svoj vozni park uvaja vse več električnih vozil.

"Prvi vtisi s comsom so bili za nas zelo pozitivni. Je zelo okreten in nam pride prav pri dostavah, kjer se z avtomobilom ne bi mogli pripeljati tako blizu," nam je povedal Peter Kores, vodja intralogistike pri Pošti Slovenije. "Na začetku smo imeli vsi nekaj dvomov vanj. Pojavljale so se tudi bojazni, kaj se bo zgodilo v primeru prevelike porabe energije. Toda ti pomisleki so bili neupravičeni."

Za zanimivost lahko povemo, da je imel poštni coms na števcu že 1187 kilometrov.

Štirje kilovati niso dovolj za prečkanje asfaltnih robov

Coms seveda ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Volan ima do skrajne lege skoraj dva cela vrtljaja, okretnost vozila je dobra tudi na majhnem mestu. Električni motor s štirimi kilovati je za vožnjo po ozkih ulicah načeloma dovolj močan, zatakne pa se pri ovirah na cesti. Čez manjše robove asfalta je težko zapeljati brez zunanjega potiskanja. Še toliko težje bi bilo, če bi imeli tovorni prostor že delno napolnjen.

Coms je obut v 12-palčne Bridgestonove gume, namenjene zgolj električnim vozilom. Doseže najvišjo hitrost 50 kilometrov na uro in lahko teoretično z enim polnjenjem pelje 50 kilometrov daleč. Baterija se polni relativno dolgo časa, kar osem ur. Med slabše strani japonskega malčka lahko zapišemo tudi vzvratno preglednost z vozniškega sedeža. Tovorni prostor je širši od sprednjega dela, vzvratni ogledali pa sta zelo majhni. Zadnjih senzorjev coms nima.

Bo druga generacija comsa prišla tudi v Slovenijo?

Že prihodnje leto bo Toyota predstavila drugo generacijo comsa, ki naj bi dobil nekaj manjših izboljšav. Med temi so najverjetnejše večja moč motorja in prav veliki stranski ogledali. V Sloveniji je prihodnost druge generacije comsa še nekoliko negotova in bo odvisna tudi od končne homologacije. Potencialne stranke seveda niso le poštarji, temveč tudi različni kurirji, raznašalci pic in podobno.

V prometnem dovoljenju je toyota coms kategorizirana kot lahko štirikolo. V primerjavi z električnim skuterjem je vozilo v prednosti zaradi možnosti tovora (zato pa nižje hitrosti in slabše okretnosti), v primerjavi s klasičnimi poštarskimi vozili pa sta njegovi prednosti (navkljub slabši preglednosti) prav okretnost in lažja dostopnost do naročnika. Slabost? Zagotovo nižja hitrost (pice bi se bržkone ohladile) in premajhna moč ter s tem ranljivost na robnikih ali mostovih med blokovskimi naselji.

Comsa bi lahko primerjali s piaggom apom, le za odtenek večjim trikolesom iz Apeninskega polotoka, vendarle pa je coms s štirimi kolesi bolj stabilen in v prometu manj ranljiv.

Ne spreglejte