Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 6. 2014,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dacia

Četrtek, 5. 6. 2014, 12.51

8 let

S 150 km/h po ravnici testno-razvojnega kompleksa Dacie v Tituju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dacia ima štiri leta star testni kompleks v Tituju, kjer je na voljo 32 kilometrov testnih stez, dacie pa preizkuša 450 zaposlenih. Sto tisoč zaporednih odpiranj in zapiranj vrat opravijo roboti.

Dacia v testnem centru v Tituju zaposluje 450 ljudi

Ko smo vstopali skozi vrata Renaultovega tehničnega središča v Tituju, nam niso odvzeli fotografske opreme, niti nam ni bilo treba podpisati milijonske klavzule o zlorabi podatkov. Toda čeprav Renault in Dacia okrog 100 kilometrov od Bukarešte razvijata in testirata le svoje vstopne modele, v katerih ni tehnoloških presežkov avtomobilske prihodnosti, svoje delo vseh 450 zaposlenih jemlje resno.

O luknjastih cestah danes ne poročajo več le z Vzhoda

Dacie se danes iz Romunije ne izvažajo več le na vzhodnoevropske, južnoameriške ali severnoafriške ceste, kjer bi jih med luknjami vozili le vsega hudega vajeni vozniki. Ne, ker se dacie danes v pospešenem številu (letos 46-odstotna rast prodaje) selijo tudi na zahodnoevropske in skandinavske trge, morajo biti primerne še širšemu spektru cest.

Sicer pa o luknjastih cestah danes tudi ne poročajo le iz vzhodnih dežel. Nad vzdrževanjem cest obupujejo tudi Britanci, več kot polovica državnih cest je uradno v zelo slabem stanju tudi v Sloveniji.

Vsako leto opravijo dovolj testnih kilometrov, da bi z njimi dvestokrat obkrožili svet

V Tituju vsako leto opravijo osem milijonov testnih kilometrov, kar je enako 200 potovanjem okrog sveta po Ekvatorju. Vsako leto na testnih simulatorjih zabeležijo 450 tisoč ur preskušanja vozil, kar je enako 52 let uporabe avtomobila.

Testiranja v vetrovniku v Parizu, testi trkov v tovarni Dacie, preskus vpliva podnebja se izvaja v komori

Medtem ko zvočno aerodinamiko razvijajo in testirajo pri Renaultu v Franciji, kar velja tudi za izkoristek zračnega tunela, teste trkov izvajajo v posebnem laboratoriju znotraj tovarne Dacie v Piteštiju.

Avtomobil na vpliv različnih podnebij, ki torej segajo od hladne Danske do vročega Maroka, testirajo v posebnih komorah. Tja avtomobile zaprejo za 22 dni, kar je enako od tri do pet let vpliva na avtomobil v realnem svetu. Sonce pri tem simulirajo z infrardečimi žarki.

Avtomobilu na testnih simulatorjih, ki jih imajo v celotnem centru okrog dvanajst, preskušajo celotno tehnično delovanje. Novih dacij ne vozijo v druge države, da bi jih tam testirali na pravih cestah. Vse preskuse opravijo na simulatorju v Tituju.

Robot potrpežljivo voznikova vrata odpre in zapre stotisočkrat zapored

Veliko človeškega napora nadomestijo roboti, ki v nedogled odpirajo in zapirajo vrata različnih dacij. Vsaka voznikova vrata tak robot odpre in zapre stotisočkrat, sovozniška pa so deležna četrtino manj poskusov.

50 tisoč ponovitev so deležna zadnja potniška vrata, 30 tisoč vrata prtljažnika, tri tisoč ponovitev pa pokrov motorja.

Za celoten cikel testiranja pri Daciji porabijo deset tednov.

Ne spreglejte