Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
9. 5. 2012,
12.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tehno Avtomoto Renault

Sreda, 9. 5. 2012, 12.53

7 let, 12 mesecev

Renault kangoo tech – zanimiv avtomobil s plemenitim poslanstvom

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Renaultovem oddelku Tech izdelujejo posebno predelana vozila za prevoz invalidov. S prirejenim kangoojem smo se odpravil med ljudi z železno voljo in preverili, kako jim lahko služi tako vozilo.

Potek vsakdanjega življenja lahko v trenutku spremeni usoda. Prometna nesreča, skok v preplitvo vodo, bolezen, športna poškodba … lahko povsem zdravega človeka hipoma spravijo na invalidski voziček. Proti temu ni nihče od nas imun. A treba se je zavedati, da življenje teče dalje, in dandanes tudi invalidski voziček nikakor za nikogar ne bi smel biti tabu oziroma sinonim za okrnjeno svobodo.

V Renaultu posebna vozila pomaga razvijati tudi invalidska delovna skupina

Tega se dobro zavedajo tudi v Renaultovem oddelku Renault Tech, v katerem razvijajo in izdelujejo posebno opremljena in prilagojena vozila, ki invalidnim osebam omogočajo povsem vsakdanjo mobilnost. Še bolj pa razveseljuje dejstvo, da so pri Renaultu k sodelovanju pri tem projektu povabili tudi invalide ter zaposlili njih in njihove spremljevalne osebe. Združeni so v posebno delovno skupino, ki s svojimi praktičnimi izkušnjami pomaga ta vozila narediti kar najbolj praktična za uporabo. Vsekakor pametna in tudi družbeno odgovorna gesta tega evropskega avtomobilskega proizvajalca.

Navzven se invalidom prilagojen kangoo praktično ne razlikuje od običajnega

Dizelsko gnani renault kangoo, ki nam je v roke prišel iz proizvodnje linije delavnice Renault Tech, je na cesti videti kot povsem običajen kangoo, šele pozoren pogled, usmerjen predvsem na zadek vozila, pa razkrije pravo poslanstvo tega za invalide prirejenega lahkega dostavnika.

Oznaka tech, prirejen zadnji odbijač, ki omogoča spust vstopne klančine, in nalepka z invalidskim simbolom na zunaj tega kangooja ločijo od običajnega predstavnika svoje vrste.

Bistvo predelave je prilagojena notranjost

Šele odprta zadnja vrata razkrivajo bistvo tokratnega testnega kangooja, torej notranjost, ki je v celoti prilagojena udobnemu prevozu invalida na vozičku. V delavnici Renault Tech so odlično izkoristili prostorsko zasnovo vozila in namesto klasične zadnje klopi za voznikov in sovoznikov sedež namestili še en samostojen sedež, ki vključuje tudi sidrišča isofix za prevoz otroškega sedeža, ne majhen preostanek prostora pa namenili invalidskemu vozičku in zložljivi vstopni klančini. Zadnjo spremljevalec invalida sprosti z gumbom in ročno položi v iztegnjen položaj.

Posebno pozornost so francoski inženirji namenili tudi vpetju invalidskega vozička. Ta je s pomočjo raztegljivih pasov vpet v talna sidrišča zadaj, spredaj pa so na tleh nameščeni navojni pasovi, ki jih je mogoče zakleniti ali sprostiti z električnim stikalom, dosegljivim tudi potniku v vozičku.

V prid večji varnosti je kljub dejstvu, da invalid sedi v svojem vozičku in ne v avtomobilskem sedežu, na voljo tudi tritočkovni varnostni pas. Poleg invalida na vozičku pa se v renault tech kangooju lahko peljejo še trije potniki. Pri tem velja omeniti tudi to, da je kangoojeva prostorska prilagodljivost že v osnovi pisana na kožo takim predelavam.

V tovarni iz Normandije ponujajo tudi druge modele in različne tipe predelav

V Renault Techu trenutno ponujajo že kar nekaj različnih tipov predelav na različnih modelih: kangooju, trafficu, masterju in loganu MCV. Poleg predelav za prevoz invalida nevoznika, ki vključujejo predvsem dvižne ploščadi za dostop, pritrditvene sisteme v notranjosti in vrtljive oziroma izstavljive sedeže za lažje presedanje oseb z invalidskega vozička in nanj, pa si vozilo v tem specializiranem Renaultovem obratu lahko naročijo tudi invalidi vozniki. Tovrstna predelava pa s sistemi za pomoč pri vožnji posega predvsem v voznikov delovni prostor in obsega kombinirano ročico plina in zavore, dodatne ročaje za lažje krmiljenje vozila, večfunkcijski daljinski upravljalnik …

Voziček ni ovira za samostojno vožnjo vozila

Med našimi tokratnimi sogovorniki so bili tudi vozniki invalidi in celo konstruktor predelav. Prisedli smo na sovozniški sedež in se prepričali, da so ti ljudje varni in veliko bolj odgovorni udeleženci cestnega prometa.

Zadeva ni poceni. Kaj pa državna subvencija? Za zeleno prihodnost 5.000 evrov, za invalide za zdaj nič …

Tovarniški poseg v delavnici Renult Tech običajnega kangooja podraži za zajetnih 5.880 evrov, kar žal ni majhen znesek. Prav finančna plat je namreč tisti del zgodbe, ki invalidu na poti proti mobilnosti pobere največ volje. V Sloveniji je, denimo, v vrednosti 5.000 evrov subvencioniran nakup električnega vozila. Vlada naj bi za ta zelena vozila letos namenila okrogli milijon evrov subvencij.

Stoodstotni invalid na vozičku pa od države trenutno za nakup posebno predelanega vozila ne dobi nikakršne subvencije. Zakaj je torej tako? Po odgovor smo se odpravili na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in z direktorata za invalide od magistra Cveta Uršiča prejeli optimističen odgovor, ki pa žal invalidu, če ta v tem trenutku išče rešitev osebne mobilnosti, ne pomaga kaj dosti.

Ne zaplete pa se samo pri denarju …

Pri nastajanju tokratnega prispevka smo se prepričali, da invalidi z železno voljo in že skoraj inovatorsko zanesljivostjo pogumno rešujejo tudi tiste najbanalnejše primere, ki jih v sodobni družbi enakih možnosti preprosto ne bi smelo več biti. Nazoren primer, ki najbolj očitno pokaže, kaj vse pri nas še vedno ni samoumevno, če si invalid na vozičku, je zgodba o tem, kako invalid pridobi vozniško dovoljenje. Kliknite na spodnji videoprispevek in se sami prepričajte, da moramo vsi skupaj še veliko postoriti, da bodo vsi ljudje s pečatom usode lažje premagovali bremena, ki jih zdravi ljudje nimamo in jih tudi mnogokrat zaradi tega žal prezremo in preslišimo. Zato dvakrat premislite, ali tudi boste samo za hipec skočili v trgovino in zasedli parkirno mesto, rezervirano za invalide.

Ne spreglejte