Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
23. 10. 2012,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Audi Mercedes

Torek, 23. 10. 2012, 13.27

8 let

Prvenstvo DTM – prestižna bitka slovitega nemškega trojčka

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tri magične črke DTM je leta 1984 skupaj zložila nemška avtomobilska industrija v želji, da na stezi pokaže, kdo je najboljši. In danes? Po odgovor smo odšli na Hockenheimring.

Prvič po letu 1992 so se tako spet pomerili veliki trije

DTM (Deutcshe Turenwagen-Meisterschaft) je prav letos vstopil v novo dobo svoje zgodovine, saj se je po dvajsetih letih odsotnosti Audiju in Mecedes-Benzu spet pridružil tudi BMW. Da, prvič po letu 1992 se je veliki nemški trojček, kot največji ponos domače avtomobilske industrije, spet na dirkališču udaril za prestiž, čast, slavo in, jasno, tudi za kupce.

Organizatorji DTM-ja so si ta nemški avtomobilski "el clasico" želeli že vse od leta 2000, ko se je prvenstvo po treh sezonah premora na steze vrnilo s svojo osnovno idejo – dirka tehnično fascinantnih dirkalnikov po razumnih cenah.

Tako kot leta 1984 ob rojstvu tekmovanja, ko so bili dirkalniki DTM-ja še najbolj podobni svojim produkcijskim, "civilnim" modelskim različicam. Torej, veliko bližje čustvom navijačev oziroma kupcev.

Če sta se v preteklih letih nasmihala predvsem Audi in Mercedes-Benz, ko sta po svojih prodajnih salonih po svetu obešala zmagovalne posterje svojih prvakov z DTM-ja, bodo zdaj M-power DTM zgodbo zagotovo dobro izkoristili Bavarci, ki so dobesedno preskočili dvajset let izkušenj svojih tekmecev in to v prvi sezoni velike vrnitve.

Pravi šov nemške avtomobilske industrije

Vsaka izmed desetih letošnjih dirk je bila tako spet pravi šov nemške avtomobilske industrije, saj je takšen dirkaški konec tedna začinjen še z obračuni v seriji Porsche cup in formuli 3. Po stezah pa so se podili še Volkswagnovi sirocci v okviru tekmovanja R-cup. Pri tem je treba povedati, da so tudi pri formuli 3 znotraj dallarinih šasij nameščeni dvolitrski Volkswagnovi in Mercedesovi stroji.

Razumete bistvo? Čeprav je med številnimi stojnicami vsakega takšnega dirkaškega spektakla res še vedno mogoče kupiti Ferrarijevo zastavo, je na vsakem koraku jasno, da je to "Deutschland über alles" avtomobilski spektakel.

Prišel, videl, zmagal …

Dobesedno. Res. To je letos v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov naredil BMW in prav zares šokiral svoja oba, na DTM-ju precej bolj izkušena večna rivala, Audija in Mercedes-Benza.

Oba – kljub temu da to nobeden od njiju ni na glas povedal – sta bila na začetku letošnje sezone skoraj prepričana, da je BMW v dvajsetletni pavzi verjetno kljub vsemu izgubil preveč časa, izkušenj in športne statistike, da bi bil zmožen v enem letu uspešno ujeti priključek in se resneje postaviti v vrsto za pokal.

Vendar je bil Jens Marquardt, direktor oddelka BMW Motorsports, jasen: "Tam bomo pripravljeni čakali na vsak trenutek, v katerem bomo imeli priložnost doseči dober rezultat." Dve leti so razvijali, testirali in pilili črno zver, novega BMW-ja M3 DTM, da je na sončno in toplo jesensko nedeljo Kanadčan Bruno Spengler (BMW Team Schnitzer), prav na zadnji dirki sezone, tekmecema vzel vse, kar se je vzeti dalo.

Po dvajsetih letih odsotnosti v prvenstvu je BMW tako v svoji prvi sezoni vrnitve do naslova prvaka pripeljal svojega dirkača in za piko na i osvojil še konstruktorsko lovoriko.

Je, M dejansko najbolj "powerful" črka na svetu?

To se je najbrž vprašal tudi vidno razočaran britanski dirkač Gary Paffet (Thomas Sabo Mercedes AMG C-coupe), potem ko je vse od prve letošnje dirke naprej držal vrh lestvice, prav na zadnji dirki pa je v 42 krogih na Hockenheimringu obupano in zaman lovil črnega M-a in Bruna Spenglerja. BMW pa ni bil taktičen samo na dirki, temveč tudi v svojem marketinškem pristopu in trženju legendarne črke M in vsega, kar paše zraven.

V DTM so prav letos zagotovo vstopili z namenom. Seveda, saj BMW M praznuje štiri desetletja obstoja. Ja, takrat so v majhni športni manufakturi v Garchingu pod vodstvom Jochena Neerpascha nastali temelji današnjih modelov M. Na športno sceno sta takrat več kot uspešno stopila BMW 2002, pa BMW 3,0 CSL, da o razburljivem M1 iz leta 1978 niti ne izgubljamo besed.

Svojo vrnitev na dirkalno stezo pa so označili kar s filmskim naslovom Vrnitev v prihodnost. V času velike krize, ki seveda ni voda na mlin dragim, požrešnim, a do konca razburljivim modelom M, s ponovnimi vstopom v DTM svoje kupce spet razsvetljujejo, da je črka M zagotovo najbolj trden most med običajnimi modeli BMW in posebej prirejenimi dirkalnimi specialkami BMW, ki se ponašajo z bogato in uspešno zgodovino.

Ja, prav DTM je leta 1987 med zvezde izstrelil legendarnega M3.

Ne spreglejte