Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
5.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Porsche Volkswagen Zgodbe strojev Športni Avtomoto

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 5.43

8 let, 3 mesece

Porschejeva tovarna, Pečjakov rekord in tangice na štajerski avtocesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med letošnjo množico zanimivih vsebin na Avtomotu smo izbrali tiste, ki ste jih brali najbolj zavzeto: Emiratove stevardese, Pečjakov rekord in Porschejevo megatovarno ter strastni parček na štajerki.

V veliko čast nam je …

… da nam vi, drage bralke in dragi bralci, v vedno večjem številu zaupate in uživate v vsebinah, povezanih s sodobno mobilnostjo v najširšem pomenu.

Avtomobili so le del teh naših zgodb, v katerih se vse bolj posvečamo tudi ekologiji, energiji, gospodarstvu, tehniki, varnosti, prometni kulturi in preostalim dejavnikom, ki bodo zlasti v prihodnosti spreminjali vaše in naše dojemanje vozniških navad ter vplivali tudi na kakovost časa, preživetega med potovanjem od točke A do točke B.

Letos smo prevozili 270 tisoč testnih kilometrov na cestah doma in v tujini

Zato smo za vas letos novinarji Avtomota prevozili krepko čez četrt milijona testnih kilometrov. Da, kar 270 tisoč se jih je nabralo, dovolj, da bi z njimi približno 6,5-krat prevozili Ekvator. V zbiranju vtisov in iskanju pomembnih podrobnosti o novih avtomobilih smo zamenjali tudi okoli sto letal ter na letališčih po vsej Evropi že med čakanjem hiteli urejati foto- in videogradivo, da ste največkrat že naslednje jutro lahko na naši naslovnici potešili svojo radovednost.

V želji, da bi vam res ponudili kakovostno vsebino, se stroj Avtomoto praktično nikoli ne ustavi, ne ohladi. Ne trdimo, da smo perpetum mobile, upamo pa si trditi, da smo na digitalnih avtocestah med najhitrejšimi in da smo iz množice podatkov, ki krožijo okoli nas, tudi letos v sliki, besedi in na videu pripravili kar nekaj zgodb, zanimivosti in reportaž, v katerih ste, v to iskreno verjamemo, zares uživali.

Ob koncu leta vam obljubljamo, da bomo naredili vse, da boste tudi v prihodnjem letu radi brali in gledali zgodbe, ki jih bomo ustvarjali novinarji Avtomota.

Pečjakov metron 7, tangice na prstu dame, Porschejeva porodnišnica …

Pred vami je torej jagodni izbor desetih najbolj branih letošnjih vsebin med avtomobilskimi testi, novicami in zanimivostmi. Letos, drage bralke in dragi bralci, so vas glede na obisk nedvomno navduševali Andrej Pečjak in njegov nov rekord, pa novi volkswagen passat, Porschejeva megatovarna in strastni parček na štajerski avtocesti.

Naš novinar Ciril Komotar se je letos odzval vabilu velikega šova Top Gear in kot testni voznik s ferrarijem delil avtomobilske sanje po ulicah Ljubljane. Prepričala vas je tudi reportaža o službah na največjih letalih, kjer pri pri Emiratih dela že 70 Slovencev.

Peljemo se v čas, ko bo voznik lahko za volanom potnik in ko v zveriženi pločevini ne bodo več ugašala življenja

Črto pod letom smo potegnili, prav pa je tudi, da se zazremo v leto, ki prihaja. O avtomobilskih trendih smo sicer obširneje poročali že v okviru obeh salonov – ženevskega in pariškega, ki smo ju obiskali v iztekajočem se letu. Prvi sveženj avtomobilskih novosti bo seveda znova pokazala prav Ženeva. Razstavišče Palexpo v mestu ob jezeru bo zasijalo v vrtincu avtomobilske pločevine med 5. in 15. marcem in mi bomo tam. Vseeno pa velja omeniti, da bo tudi leto 2015 avtomobilski svet popeljalo še korak bližje postopnemu uvajanju samovozečih avtomobilov, ker bo voznik zlasti v prometnih konicah volan že lahko prepustil elektronskemu vozniku in čas od semaforja do semaforja porabil za dnevne novice, sproščanje ob glasbi, pošiljanje elektronskih sporočil …

Vroča tema, dobesedno, bo še naprej tudi energijska učinkovitost, vse pa ne bo ostalo le pri besedah, kot je praksa v političnih doktrinah, saj je prav avtomobilski svet v mnogo primerih gonilo razvoja in gospodarstva. Konkretno, kar zadeva energijo? Toyota bo, na primer, na cesto poslala prvi serijski avtomobil na gorivne celice, s pogonom na vodik torej, s katerim pa je rezervoar že mogoče napolniti tudi v Sloveniji.

Z razvojem pametnih avtomobilov bomo leta 2015 še eno leto bližje tudi letnici 2020, za katero je Volvo napovedal, da bo prinesla avtomobile, v katerih nihče več ne bo umrl ali pa se huje poškodoval. Razvoj vozniških asistentov, ki bo v končni fazi pripeljal do avtomobila, sposobnega povsem samodejne vožnje ter učinkovite komunikacije s prometno infrastrukturo in preostalimi udeleženci v prometu, gre poleg udobja predvsem v smeri preventive za preprečevanje prometnih nesreč.

Evolucija naj se nadaljuje – štejeta le razvoj in domišljija

Za konec oziroma, recimo raje, popotnico v novo leto pa velja omeniti, da si kupci dandanes želite drugačnosti, kar dokazujejo tudi številni aktualni in napovedani križanci, crossoverji, ki se preprosto ne zmenijo več za togost oziroma uniformiranost avtomobilskih razredov. Trend oblikovanja je dokončno vstopil v ero evolucijske prilagodljivosti. Kdor bi rad imel karavana, ki pleza kot terenec, ali pa terenca, ki se pelje kot športni avtomobil, ga dandanes pač lahko dobi.

Avtomobilske postave bodo zato tudi prihodnje leto še kako zanimive. Omejitev ni, kupčeve želje so glavne in oblikovalci imajo le dve omejitvi – domišljijo in končno ceno, ki jo mora odobriti trg, sicer gre avtomobil hitro v pozabo.

Vozite varno, uživajte in se s svojih poti vračajte z lepimi spomini. Ne gleda na to, ali boste kilometre nabirali na asfaltu, med oblaki, na valovih ali pa na železni cesti, naj vas v novem letu spremlja sreča.

Uredništvo Avtomota

Ne spreglejte