SiolNET. Avtomoto Reportaže
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pol stoletja od dneva, ko so Dolenjci v svet poslali prvo počitniško prikolico …

1

termometer

Adria Mobil praznuje 50 let proizvodnje počitniških vozil. Od leta 1965 do danes so naredili več kot pol milijona prikolic in 70 tisoč avtodomov. Zgodbo o uspehu danes piše več kot 1.200 zaposlenih.

Že leta 1965 so začrtali smer uspeha: izvoz na krilih inovativnosti domačega znanja in razvoja

Dolenjci so pred 50 leti že imeli vizijo, kako in na kašen način si Evropa želi preživljati prosti čas na morskih obalah, obrežjih rek in jezer, v gorah … Inženir Martin Sever je v takratni zibelki industrijske revolucije Dolenjske IMV (Industrija motornih vozil) narisal in s sodelavci izdelal koncept lahke, vodljive, napredno grajene, dobro opremljene in predvsem ljudem cenovno dostopne bivalne prikolice.

V Novem mestu niso oklevali in inženir Sever je sveže rojeni produkt, prvo prikolico adrio 375, odpeljal na sejem v Stockholm ter jo pod geslom "lahka in dobro opremljena prikolica za ustrezno ceno" ponudil zahtevnemu skandinavskemu trgu. Prikolica je bila prodana in zgodba o uspehu, ki še danes povzema načela izvirnega slogana, se je začela.

Dolenjci nameravajo osvojiti svet

Ta slovenska tovarna, ki spada med tri najuspešnejše evropske karavaning proizvajalce, pa v tem trenutku na treh proizvodnih lokacijah v Novem mestu, Črnomlju in Šentjerneju kruh reže več kot 1.200 zaposlenim. Produkti Adrie Mobila so kupcem na voljo v več kot 32 državah po vsej Evropi in tudi drugod. Ta blagovna znamka seveda spada med največje slovenske izvoznike in s polstoletnimi izkušnjami so Dolenjci trdno odločeni, da bodo osvojili svet. Na treh celinah je Adria že prisotna, zelo veliko pa si obeta tudi od začrtanega prodora v Izrael, na Kitajsko, Japonsko in v Avstralijo.

V prostrani deželi kengurujev, kjer ljudje cenijo svobodo nomadskega preživljanja prostega čas, je Adria že sklenila posel tudi z enim največjih ponudnikov najema bivalnih vozil in opreme za kampiranje Apollom.

Razvojni inženirji v Novem mestu so nam zaupali, da Dakar ni edina pustolovščina, ki so jo avtodomi iz Novega mesta brez težav preživeli. Ta hip nekje v Indijskem oceanu valove namreč reže ladja, na kateri je prototip povišane, terenski vožnji prilagojene bivalne prikolice, ki se bo spoprijela z avstralsko divjino. Tamkajšnji trg hiše na kolesih uporablja tudi daleč stran od asfalta.

Samo letos že 50 novih delavnih mest …

V jubilejnem letu 2015 Adria sledi začrtanemu poslovnemu načrtu. Na evropskem trgu bivalnih vozil se po velikem padcu zaradi krize, po letu 2007 so namreč evropski kupci kupili za kar 38 odstotkov manj počitniških vozil, zadeve sicer počasi umirjajo in stabilizirajo, a trenda rasti letos še ne gre pričakovati.

Direktorica Adrie Mobila Sonja Gole pa kljub vsemu z optimizmom gleda v prihodnost: "V letošnjem poslovnem načrtu imamo predvideno petodstotno rast oziroma več kot 9.000 proizvedenih enot. To pomeni tudi potrebo po novih sodelavcih. V letošnjem letu smo tako že zaposlili 50 novih sodelavcev. Trenutno dosegamo realizacijo nad načrtovano ravnjo, kar nakazuje celo na skoraj 20-odstotno rast, vendar ostajamo previdni in realni. Trg v letošnjem letu ne napoveduje pomembne rasti, ampak stabilnost. Predvidevamo, da bomo letos uresničili cilj desetodstotne rasti prodaje glede na leto 2014."

Glede novih zaposlitev prva dama Adrie, ki novomeškega karavaning velikana neprekinjeno vodi že zadnjih devetnajst let, pušča priprta vrata tovarne: "Trenutno ne bi upala napovedovati novih zaposlitev. Kot rečeno, smo zadostili potrebam proizvodnje za trenutni obseg. Od tega, kako bo potekala sezona in kako se bodo trgi odzvali na sezono 2016, za katero verjamemo, da bo ena naših najboljših v smislu razvoja in dizajna, je odvisno tudi to vprašanje. Če bo tako, kot upamo, lahko v Adrii pričakujemo tudi še dodatne zaposlitve."

Iz novomeške tovarne veje samozavest: Dolenjska Toyota?

Adria Mobil ima izredno dobro oskrbovano, vodeno in razvejano distribucijsko mrežo ter visoko storilno in izjemno dobro organizirano proizvodnjo. Direktor prodaje in trženja Matjaž Grm je novo Adrijino produktno sezono, v kateri izstopa zares elegantni mansardni avtodom corla XL, pravi sodobni klasik, pospremil na pot z besedami:

"Adria ostaja odlična in postaja še boljša zahvaljujoč nenehnemu iskanju tistih elementov v tehnološkem razvoju, prepoznavnem dizajnu in visoki kakovosti produktov, po katerih se Adria že danes močno razlikuje od konkurence, v kombinaciji s primerno ceno pa osvaja tudi čedalje večje število kupcev. Ob praznovanju 50-letnice blagovne znamke tako končujemo večletno strateško prenovo produktne ponudbe, ki jo v prihajajoči sezoni dopolnjujemo in zaokrožujemo tudi z novimi produkti v treh nišnih segmentih, hkrati pa z nizom sodobnih trženjskih prijemov več pozornosti namenjamo boljši uporabniški izkušnji svojih kupcev."

Direktorica Sonja Gole je bila glede kakovosti in proizvodnje povsem jasna. Adria Mobil si namreč v svetu počitniških vozil želi postati to, kar je v svetu avtomobilske industrije trenutno največji svetovni proizvajalec Toyota. Zgledi japonskega avtomobilskega velikana torej vlečejo tudi Novomeščane. Cilji so visoki in ekipa zelo drzna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin