Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
16.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Islandija Siol z vami na dopustu

Torek, 20. 1. 2015, 16.02

6 let, 6 mesecev

Osupljiva dežela Vikingov skozi vetrobransko steklo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Za nekatere voznike je Islandija raj, za druge pekel. Ni veliko prometa. Vozno doživetje krojita predvsem vreme in osupljiva pokrajina.

Tako drugačna, tako privlačna

Islandija je zelo "drugačna" država – če prihajate iz Evrope ali od kjerkoli iz srednjih geografskih širin. Poleti ekstremno dolg dan, hladno vreme, veliko nežnega dežja, za katerega ni treba odpreti dežnika. Pozimi do pet ur svetlobe, blaga zima, veliko oblakov in pod njimi ogromno modre svetlobe. In peklenski veter.

Vozniki doživljamo Islandijo v dveh ekstremih. Tisti, ki ne sedejo v avtomobil, že ko na koledarju vidijo november, jo bodo videli kot zamrznjen pekel, drugi, ki komaj čakajo sneg, pa kot raj na zemlji.

 | Foto:

Veter pridno gradi zamete

Prometa je izjemno malo, saj je maloštevilno prebivalstvo skoncentrirano v Reykjaviku, posledično pa tudi promet. Snega ni dosti, a kar ga je, ostane vso zimo, suh, pogosto ujet v sunke vetra. Pretežno splužene ceste zato presenetijo z zameti, ki jih ponoči v omenjenem vetru, polnem snega, sploh ne opazite.

Vsi imajo terence

Ni slabo imeti terenca in skoraj vsi Islandci jih imajo. Japonske, ameriške, nekaj evropskih. In med njimi so tudi tisti, ki že spominjajo na prave "big foot" velikane, da take, ki na stadionih v ZDA mečkajo odsluženo pločevino. Na Islandiji pa imajo drug namen, prečenje rek, ledenih poljan, ostrega vulkansega kamenja ...

Vožnja je avtomobilskemu navdušencu v takšnih razmerah v užitek. In ko je vse skupaj podkrepljeno z okolico, ki je nenavadna skoraj kot površje Lune, je občutek neprecenljiv. | Foto: Vožnja je avtomobilskemu navdušencu v takšnih razmerah v užitek. In ko je vse skupaj podkrepljeno z okolico, ki je nenavadna skoraj kot površje Lune, je občutek neprecenljiv.

Ne spreglejte