Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
16. 9. 2015,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Terenski Avtomoto

Sreda, 16. 9. 2015, 20.58

8 let

Novi volkswagen tiguan: 5 razlogov, da ga bodo Slovenci kupovali še naprej

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vas zanima pet razlogov, zakaj bodo Slovenci še naprej kupovali novega volkswagna tiguana? To so dinamična in možata oblika, tradicija, velikost prtljažnika, prilagodljivost notranjosti in tehnika.

Sla po informacijah, povezanih z njim, je logična.

Volkswagen v gromozanski hali 3 zaseda, tako se zdi, tri četrtine razpoložljive površine. Kljub radodarno odmerjenemu razstavnemu prostoru pa je gneče še zmeraj ogromno. Ne povsod – le okoli enega avtomobila, nove, druge generacije športnega terenca tiguana. Zanimanje medijev za novinca je razumljivo. Med letoma 2007 in 2015 jim je uspelo prodati kar 2,6 milijona primerkov Volkswagnovega velikega prodajnega hita. In sla po informacijah, povezanih z njim, je logična.

Oh, kako si možat!

Tiguan dosledno upošteva najsodobnejše oblikovalske smernice znamke, po novem je zaradi bolj oglatega videza videti bolj možat. Kako se bo na zavezanost k na videz večji oblikovni odločnosti, ki jo podpira tudi z izdatnejšimi merami, odzval trg, lahko ugibamo. Izrazita športnost, pa četudi kljub obogatitvi z novim paketom opreme R-line bolj navidezna, je namreč priljubljena v večini avtomobilskih segmentov. Obeti so dobri.

Njegova karoserija je v primerjavi s predhodnikom daljša za 7,7 centimetra (dolg je 4,48 metra), medosje se je tudi po zaslugi modularne platforme MQB podaljšalo za šest centimetrov, tri centimetre je širši in 3,3 centimetra nižji – omenjene spremembe mer pripomorejo k prej omenjeni agresivni drži.

Notranjost lažje dostopna, prostorski napredek predvsem zadaj

Kabina je zaradi malenkostnega znižanja karoserije še nekoliko lažje dostopna – to je opazno takoj. V prvi vrsti je prostora veliko, a razlike z avtomobilom, ki ga nadomešča, po prvih vtisih ni čutiti.

Razstavljeni avtomobili so večinoma opremljeni z digitalno instrumentno ploščo (dobil jo bo tudi prenovljeni golf) z velikim, 12,3-palčnim zaslonom. Njihova vsebina naj bi se delno prilagajala kupcu – kaj natančno to pomeni, še ne vemo.

Poteze nove armaturne plošče so v skladu z videzom karoserije na veliko mestih ostro zaključene, kakovost izdelave predserijskih vozil je pričakovana – zelo kakovostna.

Še kaj zanimivega? Na primer brezžično polnjenje mobilnika ...

Če bo tehnologija mobilnikov to podpirala, se bodo lahko v njem polnili brezžično, vzvratno ogledalo v kabini nima klasičnega debelega črnega roba, zato deluje lahkotno in sodobno. Na sredini armaturne plošče je manjši, zelo ozek, a relativno globok pokrit predal, sončna streha je zelo velika – sega tudi mimo glav potnikov v drugi vrsti.

Inženirji so ob vznožje prestavne ročice štirikolesne izvedbe namestili relativno majhno, okroglo stikalo, s katerim bo mogoče izbrati enega od štirih voznih programov – izhodiščnega, snežnega in dva za vožnjo po brezpotju. Večino stikal v splošnem zadržane kabine sicer že poznamo. Predal pred sovoznikom je povprečno velik.

Prtljažnik z rekordnimi 615 litri

Pridobitev dodatnega prostora je očitnejša v drugi vrsti. Za kolena so po novem na voljo trije dodatni centimetri in občutek zračnosti v drugi vrsti je nadpovprečen – v vsakem primeru bo tam dovolj prostora tudi za večje odrasle.

Prilagodljivost klopi je izdatna – nagibu naklona naslonjal se pridružuje kar 18-centimetrski vzdolžni pomik, v skrajni sili je mogoče poklopiti tudi sovozniški sedež. Hrbtišča sprednjih sedežev razstavljenih avtomobilov so bila opremljena s poklopnimi mizicami, ki so štiristopenjsko nastavljive. No, zares uporabna je le ena stopnja – tista položna.

Prtljažnik je, tudi po zaslugi platforme MQB, tako na papirju kot tudi v praksi videti ogromen, a seveda le, če vozilo ni opremljeno z rezervnim kolesom in je dvojno dno odkrito. V primerjavi s prejšnjim ponuja za 145 litrov prostora več – v osnovi kar 615 litrov.

Prihaja tudi kot priključni hibrid

Volkswagen je pokazal tudi študijo priključnega hibrida, imenovano tiguan GTE, opremljeno s paketom R-line. Tehnoloških neznank v tem primeru ni – podobno kot pri golfu GTE, ki smo ga že testirali, bo z elektromotorjem sodeloval 1,4-litrski bencinski štirivaljnik. Hibridni tiguan bo tako ponujal 218 "konjev" sistemske moči, zgolj s pomočjo elektrike naj bi bil sposoben peljati tudi 130 kilometrov na uro, baterija s kapaciteto 13 kilovatnih ur pa naj bi mu v teoriji omogočala 50-kilometrski doseg.

Končna hitrost v hibridnem načinu naj bi dosegla 200 kilometrov na uro, do sto pa bo pospešil v 8,1 sekunde. Omeniti velja, da bo tiguan GTE, če ga nihče ne prehiti, drugi priključni hibrid segmenta – mesto prvega pripada Mercedesovemu priključnemu hibridu modela GLC. In še to, terenski talenti podvozja bodo šli v primeru hibrida v nič – na voljo bo izključno s sprednjim pogonom.

Tudi tokrat bo Volkswagen ponujal različico za ljubitelje zmerno zahtevne terenske vožnje, ki bo od tal oddaljena 20 centimetrov (serijsko je podvozje centimeter nižje), zaradi prilagojenih odbijačev pa bo znatno izboljšan tudi vstopni kot, ki bo namesto 18,3- lahko kar 25, 6- stopinjski.

Varnostno v stiku z najnaprednejšimi

Po tehnološki in aktivnovarnostni plati bo izkoristil večino tehnologij, ki jih znamka v tem trenutku ponuja. Lahko bo svetil z žarometi LED, v gneči izkoriščal prednosti avtonomne vožnje, serijsko pa bo med drugim ponujal opozorilnik pred nenamerno zapustitvijo voznega pasu, samodejno zaviranje v primeru nevarnosti trka pri nižjih hitrostih in sistem prepoznavanja pešcev.

Tiguan bo uradno na ceste zapeljal šele aprila prihodnje leto. Na voljo bodo štirje bencinski in štirje dizelski motorji. Prva paleta bo v zavetju prisilnega polnjenja 1,4- in 2,0-litrskih motorjev ponujala 125, 150, 180 in 220 "konjev", druga pa med 115 in kar 240 "konji" (dvolitrski motor biturbo). Kot velevajo trendi, bo v primerjavi z modelom, ki ga nadomešča, varčnejši do 24 odstotkov.

Ne spreglejte