Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
16. 9. 2015,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault

Sreda, 16. 9. 2015, 9.18

8 let

Novi renault megane - kako dobro je pripravljen na spopad s tekmeci

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sedli smo v najnovejši ponos Renaulta. Kaj poleg štirikolesnega krmiljenja, izboljšane kakovosti kabine in obljub o varčnosti megane še ponuja?

Kako je videti v živo?

Prvi pogled v živo je v hipu razkril visoko raven prepoznavnosti, ki ji botruje izrazito oblikovan sprednji del – kot je bilo očitno že na fotografijah, te so pred kratkim (bojda nehote) predčasno pricurljale na svetovni splet, večino vizualne drame ustvarita sprednja žarometa. Tako drznih potez na Renaultovem adutu spodnjega srednjega razreda ne pomnimo vse od zadnjice predprejšnje generacije.

Njun svetlobni podpis (serijsko LED) bo megana od nove astre, focusa, golfa, peugeota 308, kie ceed in drugih tekmecev jasno ločeval z, na prvi pogled, močno oblikovno identiteto. In medtem ko je sprednji del, tudi zaradi vpadljive maske in skrajno velikega logotipa, popolnoma svež, predvsem pogled z boka razkriva več kot očitno tesno sorodstveno vez s predhodnikom.

Pa zadek?

Renault, bravo! Oblikovalska ekipa ni padla v past in z več kot dostojno odločnostjo nekaj vizualne drame preselila tudi na del vozila, ki je bil pri prejšnji generaciji, milo rečeno, pozabljiv. Dve proti sredini vozila razpotegnjeni luči dostojno zaključujeta dizajnerski zanos sprednjega dela avtomobila.

Ob tem velja omeniti, da je novinec od predhodnika daljši za skoraj šest in pol centimetrov, dva in pol centimetra nižji, za slabe tri centimetre pa se je podaljšalo tudi medosje. Omenjenih prirastkov v praksi ni videti tudi zaradi krajših karoserijskih previsov.

Z nami vstopite v kabino

Kot odpiranja sprednjih vrat je zelo velik, vstop lahek. Sedi se relativno nizko, položaj za volanom je zlahka nastavljiv. Na armaturni plošči, med zgornjim robom instrumentne konzole in vetrobranskim steklom, takoj zagledam prvo novost – prikazovalnik podatkov v višino voznikovih oči.

Sledi refleks vsakega avtomobilskega novinarja – klišejski sprehod z blazinicami prstov po vseh dosegljivih površinah kabine. Veliko je mehke gume, hvalimo, a nekaj tudi trde plastike – na primer sovoznikov predal. V glavnem velja, da so uporabljeni materiali občutno kakovostnejši od tistih v predhodniku in na prvi pogled se zdi, da je meganova kabina kompaktnejša tudi od kadjarove.

Seveda poudarjamo, da je Renault na pogled postavil izdatno opremljene avtomobile. Tudi zato v nobenem od njih nismo našli položnega, 7-palčnega zaslona informacijskega vmesnika. V kabini nas je povsod pričakal pokončni, 8,7-palčni digitalni korenjak, ki ga je Renault prvič predstavil v enoprostorskem modelu espace – nedvomno velja, da ugodno vpliva tudi na videz in dojemanje meganovega kokpita. Kupci, vajeni tradicionalnega pristopa prejšnjih generacij, bodo prisiljeni v hitro privajanje upravljanja s številnimi funkcijami, ki jih zaslon ponuja.

Malo prostora za noge pod sprednjimi sedeži

Usnje na sedežih je zelo mehko, a Renaultovi inženirji obljubljajo, da se bo dobro upiralo praskam in podobnim drobnim tegobam vsakodnevne uporabe. Vrh prestavne ročice v izvedbi GT je aluminijasti – deluje visokokakovostno. In še preglednost: vzpenjajoči boki in razmeroma širok stebriček C bodo omejevali pogled nazaj, a ob vseh elektronskih pomagalih, ki jih sodobni avtomobili ponujajo, to najbrž ne bo težava. In mimogrede, megane bo znal prvič parkirati samodejno.

Zadaj sedem v trenutku, ko si vozniški položaj nastavi 1,83 metra visok nizozemski kolega. Nad prostornostjo načeloma nimam pripomb. Renault zagotavlja prostorsko nadrejenost v primerjavi z avtomobilom, ki ga novinec nadomešča (prostora za kolena naj bi bilo 2 milimetrov več kot prej), a opazim, da je megane ponovil napako zadnje generacije lagune – prostora za stopala pod sedeži je presenetljivo malo. Nad glavami bo centimetrov dovolj, enako velja za rame.

Prtljažnik, merjeno po VDA metodi, ponuja 434 litrov prostora (prej 405). Luknja je v praksi velika, nakladalni rob pa, glede na kombilimuzinsko karoserijsko zasnovo, razumljivo visok.

Motorji

Jedro motorne ponudbe naj bi ponovno predstavljal zmerno zmogljiv dizelski motor dCi s 110 "konji" v sodelovanju z ročnim menjalnikom in tovarniško deklarirano porabo 3,3 litra na sto kilometrov (86 gramov izpustov CO2). Na voljo bosta tudi izvedbi z 90 oziroma 130 "konji". Bencinski del palete bo malenkost skromnejši – kupci bodo izbirali med štirivaljnikoma s 100 oziroma 130 "konji".

Renault za leto 2017 napoveduje dizelski motor s tako imenovano hibridno asistenco. Takšen megane naj bi namreč izkoriščal energijo, pridobljeno pri zaviranju ali zgolj upočasnjevanju vozila, in motor razbremenjeval pri pospeševanju oziroma pri nižjih motornih vrtljajih. Porabil naj bi le tri litre na sto kilometrov in v zrak v idealnih pogojih izpustil le 76 gramov škodljivih izpustov na kilometer.

Ne spreglejte