SiolNET. Avtomoto Reportaže
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najem avtomobila namesto lastništva, koliko stane Nemca in Slovenca?

4

termometer

 | Foto:
Del Nemcev se je že odpovedal lastništvu vozila in ga dnevno raje najema. Daimlerjeva shema car2go v Berlinu vključuje 1.200 smartov. Kdor se tako vsak dan vozi v službo, vseeno plača več sto evrov.

Zetsche: V mestih vsak dan živi novih 180 tisoč ljudi

Svet okrog nas se nezadržno spreminja. Vse več ljudi živi v mestih, vse več si jih lasti svoj avtomobil in ceste zaradi tega postajajo vse bolj natrpane. Dolgoročno se te smernice ne bodo mogle nadaljevati, zato so v tujini vse pogostejše ideje o drugačnem lastništvu avtomobilov in samodejni vožnji, ki počasi, toda nezadržno prihajajo na naše ceste.

"Delitev avtomobila, ne več lastništvo, je danes eden od najpomembnejših trendov. Več kot polovica prebivalcev že živi v mestih, to število pa vsak dan narase za 180 tisoč. Do leta 2025 bomo skupaj naredili 40 odstotkov več vozil kot danes. V mestih je torej vse več ljudi, na cestah pa bo vse več avtomobilov," je o prihodnosti razmišljal Dieter Zetsche, predsednik Daimlerjevega koncerna, ki s svojo znamko Smart stavi prav na nove smernice svetovne uporabe avtomobilov.

Ljubljana ima Bicikelj, Daimler pet let uvaja sistem car2go

Prav Daimlerjev koncern je leta 2009 začel najbolj agresivno uvajati tako imenovani program car sharing, v katerem si prebivalci in obiskovalci mest avtomobil za potrebo urbane mobilnosti le najamejo. Tako kot si lahko že nekaj let v Ljubljani prek sistema Bicikelj sposojamo kolesa, v tujini vozijo avtomobile.

Pred šestimi leti so svoj sistem car2go poskusno vzpostavili v nemškem Ulmu, danes sistem v 26 mestih v Evropi in Severni Ameriki uporablja že 800 tisoč ljudi. Samo prek Daimlerjeve sheme avtomobil vsaki dve sekundi najame nekdo, ki se je že zavestno odločil, da si avtomobila ne bo več lastil.

V uporabi je okrog 11 tisoč smartov, od tega 1.250 električnih. Do danes so upravljalci sistema našteli 25 milijonov izposoj vozila in 170 milijonov prevoženih kilometrov.

Car2go v Berlinu: vsakodnevni najem enega od 1.200 smartov ni poceni

V nemški prestolnici smo se lahko na lastne oči prepričali, da sistem najema avtomobila po potrebi številnim Nemcem povsem zadošča. Samo v Berlinu je na voljo 1.200 smartov, na obeh letališčih imajo zanje namenjenih 27 parkirišč.

Pred prvo uporabo je potrebna predhodna registracija v sistem, ki vozniku zagotovi člansko kartico. S to lahko nato prosta vozila na parkiriščih car2go tudi odklene.

V njih najde ključ, po koncu vožnje na enak način vozilo tudi vrne. Na voljo so seveda aplikacije za pametne telefone, ki olajšajo iskanje prostih vozil, poročajo o količini goriva ali električne energije in omogočajo vnaprejšnjo rezervacijo do 30 minut.

Za vožnjo v službo bi mesečno odšteli od 400 do 600 evrov

Če se torej Berlinčan v službo vozi eno uro, ga pot tja in nazaj dnevno stane skoraj 30 evrov. V delovnem tednu za vozilo nameni vsaj 150, v vsem mesecu pa že več kot 600 evrov. Tudi če se do službe vozi pol ure, bi mesečni znesek znašal vsaj 400 evrov.

Vsak zastoj voznike sicer še dodatno jezi, saj se najem obračunava le po času, ne po dolžini vožnje.

V Sloveniji mesečno za avtomobil, upoštevajoč tudi nakupno financiranje, točenje goriva in vzdrževanje, namenimo prav približno tak znesek, torej tretjino povprečne neto plače.

Veliko ugodnejše je seveda le občasno najemanje vozil iz sistema car2go, prav take stranke pa so med uporabniki podobnih sistemov tudi najpogostejše.

Je Slovenija za pravi car sharing premajhna?

Slovenija je za podobne ideje morda premajhna, navsezadnje so tudi ulice slovenskih mest še veliko preširoke in premalo natrpane, da bi na njih kot v drugih velemestih videli mikroavtomobile, kot sta smart fortwo in toyota iQ.

Po mnenju Daimlerja in Dietra Zetscheja naj bi proizvodnja takih vozil do leta 2020 narasla za 38 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin