Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
21. 9. 2016,
16.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

MOL LPP Ljubljana Električni avtomobili golf Volkswagen Zeleni avtomoto električna energija električna vozila Urbani Atomoto

Sreda, 21. 9. 2016, 16.43

6 let, 6 mesecev

LPP z električnimi avtomobili na klic izboljšuje izkušnjo javnega prometa

Ljubljana prva na svetu s floto električnih avtomobilov v službi javnega prevoza

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Električni volkswagen e-golf LPP Ljubljana | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Ljubljana je postala prva prestolnica na svetu, ki bo prevoz na klic v okviru javnega mestnega prometa ponudila z izključno električnimi vozili, je povedal Peter Horvat, direktor LPP. Volkswagen je z 20 električnimi e-golfi v Sloveniji postavil nov mejnik, saj je to trenutno največja flota električnih vozil pri nas. Župan kot unikat izpostavlja Uber Ljubljana na elektriko.

S septembrom podjetje LPP, ki v prestolnici skrbi za javni avtobusni promet, testno uvaja prevoz na klic z električnimi vozili Eurban. Nova storitev bo delovala kot nadomestilo za nekatere avtobusne linije. V ta namen so v LPP kupili 20 Volkswagnovih e-golfov.  

Poudarki:

S septembrom LPP testno uvaja prevoz na klic z električnimi vozili Eurban, v ta namen pa so kupili 20 Volkswagnovih e-golfov. Poleg prevoza na klic je nova storitev, s katero spodbujajo vključevanje uporabe koles v javni prevoz. LPP uvaja uporabo prikolice za prevoz 20 koles, ki bo namenjena prevozu organiziranih skupin kolesarjev v povezavi z avtobusnim prevozom. | Foto: Jure Gregorčič S septembrom LPP testno uvaja prevoz na klic z električnimi vozili Eurban, v ta namen pa so kupili 20 Volkswagnovih e-golfov. Poleg prevoza na klic je nova storitev, s katero spodbujajo vključevanje uporabe koles v javni prevoz. LPP uvaja uporabo prikolice za prevoz 20 koles, ki bo namenjena prevozu organiziranih skupin kolesarjev v povezavi z avtobusnim prevozom. Foto: Jure Gregorčič Uporabo storitve prevoza na klic Eurban je treba napovedati najmanj dve uri prej.

Prevoz na klic bo kot del ponudbe javnega potniškega prometa nadziral dežurni prometnik, ki nadzira izvajanje javnega avtobusnega prometa.

Telefonska številka za klic je 051 240 240 ali 01 58 22 555, potrebo po storitvi pa lahko potniki sporočijo tudi na elektronski naslov eurban@lpp.si. Ob sporočitvi potrebe po prevozu mora uporabnik navesti vstopno postajo in termin.

Prva linija, kjer je storitev testno uvedena, je linija 26 (Tuji Grm-Mali Lipoglav). Na podlagi spremljanja odzivov potnikov se bodo na LPP odločili o vključevanju preostalih linij v storitev Eurban.

Osnovno storitev bodo potniki plačali po ceniku mestnega potniškega prometa. Cena, ki še ni določena, bo enotna za celotno območje MOL. Plačilo za potovanje bo mogoče z urbano ali mobilnim telefonom.

Reportaža: Volkswagen e-golf: kolikšen del Slovenije prevozimo za 10 evrov?

Prvi mož znamk koncerna Volkswagen v Sloveniji Danilo Ferjančič pravi, da koncern Volkswagen ostaja razvojni velikan, saj je po investicijah na prvem mestu razvoja mobilnosti nove dobe. Pravi, da bo leta 2025 že vsak četrti volkswagen, ki bo prišel iz tovarne, imel popolnoma električni pogon. Ob prelomu desetletja bodo tudi na slovenske ceste že zapeljali prvi povsem samovozeči volkswagni. | Foto: Jure Gregorčič Prvi mož znamk koncerna Volkswagen v Sloveniji Danilo Ferjančič pravi, da koncern Volkswagen ostaja razvojni velikan, saj je po investicijah na prvem mestu razvoja mobilnosti nove dobe. Pravi, da bo leta 2025 že vsak četrti volkswagen, ki bo prišel iz tovarne, imel popolnoma električni pogon. Ob prelomu desetletja bodo tudi na slovenske ceste že zapeljali prvi povsem samovozeči volkswagni. Foto: Jure Gregorčič

Janković: To ni taksi

E-golf je v Ljubljani dobil status osebnega avtomobila, ki je v službi javnega prevoza in na voljo vsem meščanom, pa tudi obiskovalcem mesta. Dobil je tudi novo ime: Eurban. | Foto: Jure Gregorčič E-golf je v Ljubljani dobil status osebnega avtomobila, ki je v službi javnega prevoza in na voljo vsem meščanom, pa tudi obiskovalcem mesta. Dobil je tudi novo ime: Eurban. Foto: Jure Gregorčič Ljubljanski župan poudarja, da flota dvajsetih novih električnih e-golfov ni taksi služba, temveč storitev prevoza na klic, ki je del javnega prometa. Ti električni golfi bodo med drugim zagotavljali tudi mobilnost na tistih progah, kjer avtobus v določnem obdobju dneva ali ob koncih tedna ekonomsko ni najbolj učinkovit. Ta storitev bo na razpolago vsem, župan Janković pa poudarja, da bo ključna razlika med taksi prevozom po mestu in to storitvijo na klic, ki jo bo ponujal LPP, predvsem v kakovosti.

Izpostavlja, da bo potnik že vnaprej natančno vedel, po kateri trasi se bo peljal na cilj, da bodo avtomobili čisti, da se v njih ne bo kadilo, da bo plačilo povsem transparentno, brez presenečenj, skladno z objavljenim cenikom in enako za vse. Cena prevoza na klic še ni določena, župan pa obljublja oziroma trdi, da bo precej konkurenčna ter tako zanimiva za vse meščane in obiskovalce glavnega mesta.

Upora taksistov se Janković ne boji, saj pravi, da je mesto določilo najvišjo ceno in da vsak lahko vozi po ceni, ki mu od te meje navzdol še ustreza. Med svojim mandatom je, kot pravi, taksistom večkrat predlagal, da naredijo odlok po svoji meri, ki bi naredil red v njihovih vrstah. Tega niso bili sposobni narediti in se dogovoriti med seboj, trdi Janković. Tudi zato prihaja prevoz na klic, ta pa bo naredil konec kroženju po Ljubljani z namenom večjega računa za potnika, ki sedi v taksiju in mesta ne pozna. | Foto: Jure Gregorčič Upora taksistov se Janković ne boji, saj pravi, da je mesto določilo najvišjo ceno in da vsak lahko vozi po ceni, ki mu od te meje navzdol še ustreza. Med svojim mandatom je, kot pravi, taksistom večkrat predlagal, da naredijo odlok po svoji meri, ki bi naredil red v njihovih vrstah. Tega niso bili sposobni narediti in se dogovoriti med seboj, trdi Janković. Tudi zato prihaja prevoz na klic, ta pa bo naredil konec kroženju po Ljubljani z namenom večjega računa za potnika, ki sedi v taksiju in mesta ne pozna. Foto: Jure Gregorčič

Taščo bodo na željo pobrali tudi pred nakupovalnim središčem

Direktor LPP Peter Horvat, župan Ljubljane Zoran Janković in generalni direktor podjetja Porsche Slovenjia Danilo Ferjančič | Foto: Jure Gregorčič Direktor LPP Peter Horvat, župan Ljubljane Zoran Janković in generalni direktor podjetja Porsche Slovenjia Danilo Ferjančič Foto: Jure Gregorčič Direktor LPP Peter Horvat poudarja, da beli golfi ne bodo električni taksiji mesta Ljubljana: "Mi kot javni prevoznik izvajamo prevoze na določenih linijah kot javna gospodarska družba. S prevozom na klic imamo našim potnikom možnost ponuditi neko nadstandardno storitev, kar je glavna razlika med nami in taksi prevozi. Ti avtomobili ne bodo stali po Ljubljani in nekoga čakali, okrog njih pa ne bo kup voznikov, ki se družijo, kadijo … Vozila bodo vozila na določeni linji in se odzvala na klic ali naročilo prek aplikacije."

Ker nam ta razlaga še vedno ni dala jasnega odgovora na vprašanje glede razlike v uporabniški izkušnji med taksijem in prevozom na klic, smo prvega moža povprašali skozi praktičen primer. Tašča bo na primer namesto zeta pred trgovskim središčem lahko poklicala kontaktno telefonsko številko in namesto v avtobus, ki vozi po tej progi, vstopila v električnega golfa. Horvat pojasni:

"Ni obvezno, da stoji ob avtobusni progi, bomo pa prišli po vašo taščo. Ključno je, da bo ob tem tudi kakovost storitve na višji ravni, saj bo naš voznik gospe pomagal naložiti nakup v avtomobil, jo odpeljal na želeno lokacijo in ji tam tudi pomagal nakup odnesti domov."

Čeprav bo kakovost storitve na višji ravni, pa zato ne bo nič dražja kot na primer taksi, poudarja Horvat.

Za e-golfa ljubljanski župan pravi, da ga je preizkusil in da je dober avtomobil. Volkswagnu oziroma uvozniku, podjetju Porsche Slovenija, je predlagal, da se priključi projektu in da po vseh aferah z dizli naredijo korak v prihodnost, ki je pravo nasprotje tistega, kar je sprožilo afero Diselgate. Pri tem znamko izpostavlja kot pomembnega partnerja, ki že vrsto let sodeluje tudi pri Ljubljanskem maratonu. Flota dvajsetih električnih golfov je tako logično nadaljevanje zgodbe. | Foto: Jure Gregorčič Za e-golfa ljubljanski župan pravi, da ga je preizkusil in da je dober avtomobil. Volkswagnu oziroma uvozniku, podjetju Porsche Slovenija, je predlagal, da se priključi projektu in da po vseh aferah z dizli naredijo korak v prihodnost, ki je pravo nasprotje tistega, kar je sprožilo afero Diselgate. Pri tem znamko izpostavlja kot pomembnega partnerja, ki že vrsto let sodeluje tudi pri Ljubljanskem maratonu. Flota dvajsetih električnih golfov je tako logično nadaljevanje zgodbe. Foto: Jure Gregorčič

Uber Ljubljana – po mestu samo na elektriko

Glede prihoda storitve Uber v Ljubljano Zoran Janković pravi, da pričakujejo podpis pogodbe, saj so bili sestanki produktivni.

"Lahko napovem, da bodo, če bo vse po sreči, ravno ta vozila postala del flote Uberja Ljubljana in bodo kot taka dodana vrednost. Uber je že tu in čaka na spremembo zakonodaje, tako kot v vseh preostalih mestih. To, v čemer smo v Ljubljani prvi na svetu, pa je Uber Ljubljana, ki bo imel zgolj električna vozila v isti barvi in zagotavljal visoko kakovost storitve."

Glede vrednosti naložbe LPP v električno floto avtomobilov Janković pove, da je določena skozi pogodbo o uporabnini vozil: "Uporabnina avtomobila, ki zajema vse razen polnjenja z električno energijo, je 99 evrov na mesec z davkom."

Generalni direktor podjetja Porsche Slovenija Danilo Ferjančič, ki je LPP-ju dobavilo 20 električnih volkswagnov e-golf, je izpostavil, da se avtomobilski svet spreminja. Da v ospredje ob rasti električnih vozil stopajo novi, naprednejši načini dojemanja lastništva in uporabe avtomobila, ki bodo spremenili tudi slovenske avtomobilske navade. Proces se ne bo zgodil preko noči, se po pa hitreje odvijal predvsem v mestih kot je Ljubljana. | Foto: Jure Gregorčič Generalni direktor podjetja Porsche Slovenija Danilo Ferjančič, ki je LPP-ju dobavilo 20 električnih volkswagnov e-golf, je izpostavil, da se avtomobilski svet spreminja. Da v ospredje ob rasti električnih vozil stopajo novi, naprednejši načini dojemanja lastništva in uporabe avtomobila, ki bodo spremenili tudi slovenske avtomobilske navade. Proces se ne bo zgodil preko noči, se po pa hitreje odvijal predvsem v mestih kot je Ljubljana. Foto: Jure Gregorčič

Kakšen bo promet v prestolnici čez deset let?

Električni volkswagen e-golf LPP Ljubljana | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič "25 odstotkov vozil v mestu se bo že vozilo na elektriko. Število avtomobilov se bo zmanjšalo, kajti v Ljubljani smo po številu avtomobilov na prebivalca pred Dunajem. Po vseh preračunih, kaj se obrestuje, možnostih uporabe javnega prometa in tudi z vidika skrbi za okolje se bo število avtomobilov zmanjšalo. Napredovala bo storitev 'car sharing'," razvoj mobilnosti v slovenskem glavnem mestu v prihodnjem desetletju vidi župan Zoran Janković. O svoji osebni mobilnosti pravi:

"Še vedno imam svoj osebni avtomobil, ki je star 13 let in ni električen, ker jih takrat niso imeli. Moja mobilnost je zelo dobra, saj sem razen ob prihodu v mestu ves čas pešec. V devetih letih, odkar je v središču cona za pešce, me tam niti enkrat niso videli z avtomobilom. Tudi ob obisku delegacij pred cono za pešce zapustim vozilo iz spoštovanja do te cone, saj je sprehod po teh desetih hektarjih središča mesta najlepši na svetu."

Kdaj pa bo župan vozil na elektriko? "Ne znam vam odgovoriti, saj ne vem, ali bom sploh še kdaj kupil nov avtomobil."

Župan pojasnjuje, da se za protokolarno vozilo na elektriko niso odločili predvsem zaradi pokritosti s polnilno infrastrukturo tam, kjer mestna občina to vozilo večinoma uporablja. Poudarja, da imajo v mestni upravi skupaj že 150 električnih vozil.

Bi se Parižani res morali obrniti na Jankovića?

Električni volkswagen e-golf LPP Ljubljana | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Župan Zoran Janković se je na tiskovni konferenci ob predaji električnih vozil pohvalil, da je županja Pariza Ljubljano izpostavila kot mesto, ki razume pomen zelene mobilnosti v smislu kakovosti življenja. Ljubljana ima kakovosten zrak ter mobilnost, ki gre v smeri manj izpustov in hrupa. Županja francoske prestolnice Anne Hidalgo se po drugi strani spopada z vse večjo onesnaženostjo mesta, prometnimi zamaški in drugimi izzivi kakovosti življenja.

Župan Janković trdi, da v Ljubljani ni pravih prometnih zastojev. Kljub temu smo v tednu pred začetkom šole že bili priča kolapsu prometa v prestolnici zaradi enega samega križišča, ki naj bi v prihodnosti rešilo težave z gostim prometom.

Električni volkswagen e-golf LPP Ljubljana | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Prvi mož Ljubljane na ugotovitev, da imajo evropske prestolnice bistveno več prebivalcev in dnevnih migracij, odgovarja: "Da, to je dejstvo, ampak imajo tudi bistveno več cest in avenij." Za primer svojega pogleda na gostoto prometa navede Dunaj, ki je približno šestkrat večji od Ljubljane, ob 12. uri dopoldne pa ima tako gost promet kot Ljubljana v najbolj kritični uri ob pol štirih popoldne.

Katera pa je potem tista evropska prestolnica, ki je po mnenju ljubljanskega župana prometno najbolj napredna? "Dunaj, Basel in Ljubljana. Berlin ima svoje posebnosti, sicer pa zelo veliko piše o električni infrastrukturi in električnih vozilih, ampak pri nas imamo več električnih avtomobilov in polnilnic na prebivalca. Je pa tam ta zgodba zelo medijsko izpostavljena. Tisto, kar je meni v Berlinu nerazumljivo, so ceniki elektrike, ki so zelo različni glede na uro, področje, podjetje oziroma ponudnika," odgovarja Janković.

Elektrika za oskrbo baterij na mestnih ulicah letos še brezplačna

hitre električne polnilnice e-golf | Foto: Konkurenčni razvoj elektromobilnosti v našem glavnem mestu bo seveda odvisen tudi od dostopnosti infrastrukture polnilnih postaj, uporabniške izkušnje v smislu zanesljivosti in zmogljivosti ter cene za kilovatno uro ali časovno enoto polnjenja.

Župan glede oskrbe vozil z električno energijo na ljubljanskih ulicah izpostavlja dogovor z Elektrom Ljubljana, ki je na Vodnikovem trgu postavil novo hitro polnilnico:

"Imamo dogovor, da na javnih površinah, kjer postavljajo polnilne postaje, letos polnjenje ostaja brezplačno. Dokler bo to brezplačno, bo tudi naš javni prostor brezplačen. Če bodo začeli zaračunavati, pa bo moralo tudi mesto imeti nekaj od tega. To bo pač stvar konkurence, mi imamo že zdaj kar nekaj ponudnikov električne energije." 

Ne spreglejte