Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 4. 2015,
0.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hidria Cimos

Torek, 21. 4. 2015, 0.57

8 let

Ko Kitajci kupijo športne terence, dobijo tudi obilo slovenskega znanja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajska je z 20 milijoni prodanih vozil največji avtomobilski trg na svetu. Športni terenci bodo čez 10 let predstavljali tretjino trga, kar je dobra napoved za slovenske dobavitelje.

Kitajci so lani kupili 20 milijonov novih avtomobilov

Čeprav se gospodarska rast na Kitajskem upočasnjuje, pa obeti za avtomobilski trg ostajajo dobri. Od začetka leta so prodajo še posebej povečali domači proizvajalci, in sicer za 21 odstotkov, s čimer so povečali tržni delež z 39 na 43 odstotkov.

Potem ko se je prodaja osebnih avtomobilov na Kitajskem lani povečala za 9,9 odstotka, pa naj bi se letos za osem odstotkov. Prodaja avtomobilov višjega cenovnega razreda naj bi se lahko veselila celo rasti za 10 do 15 odstotkov. Lani so na največjem avtomobilskem trgu na svetu prodali 20 milijonov avtomobilov, zato bienalni avtomobilski salon v Šanghaju postaja eden najpomembnejših dogodkov avtomobilske industrije na svetu.

Kitajci obožujejo športne terence

Konkretnih avtomobilskih novosti je v Šanghaju letos sicer malo. Prednjačijo predvsem študije, ki morajo biti po volji Kitajcev kar najbolj pompozne in atraktivne. Salon kajpak nudi tudi priložnost za prikaz lastnega tehničnega "know-howa" in ne le predstavitev konkretnih serijskih modelov.

Mercedes-Benz je v Šanghaju razkril študijo novega športnega terenca GLC coupe, Audi na drugi strani hibridnega Q7 e-tron, Volkswagen novo oblikovalsko študijo C coupe GTE, Citroen študijo aircross, Peugeot športnega 308 s hibridnim pogonom. Bolj konkretni so bili pri BMW-ju, kjer so na ogled ponovno pokazali priključno hibridno različico prenovljenega X5. Ta bo seveda na voljo tudi v Evropi.

Na Kitajskem se kajpak vse vrti okrog športnih terencev. Samo v prvih treh mesecih letošnjega leta je njihova prodaja poskočila za 46 odstotkov. Po napovedih analitikov bo do leta 2025 njihov delež narasel že do tretjine. Vsak tretji avtomobil, ki ga bodo Kitajci kupili, bi bil športni terenec. Tak delež bi že ob današnji ravni prodaje predstavljal skoraj sedem milijonov športnih terencev vsako leto, lani je samo Great Wall prodal 316 tisoč športnih terencev hoover H6, Volkswagen s svojim domačim partnerjem pa 249 tisoč tiguanov.

Evropski proizvajalci nižajo cene vozil tudi za desetino

Na zaostrene in bolj konkurenčne razmere na kitajskem trgu se morajo prilagoditi tudi evropski premium proizvajalci. Večina njih je v zadnjih mesecih že znižala cene svojih vozil tudi do deset odstotkov. Nižje cene načrtujejo pri BMW, kjer bodo zaradi upočasnjene rasti tudi znižali obseg proizvodnje in s tem preprečili preveliko število vozil v zalogi pri svojih trgovcih.

Pri Volkswagnu za konkurenčnost na Kitajskem prav tako potrebujejo nove modele. Med temi bodo tako limuzina višjega razreda, ki jo je neposredno napovedala že omenjena študija, kot tudi novi športni terenci. V Wolfsburgu razmišljajo tudi o novem cenejšem in manjšem športnem terencu, ki bi se z nižjo maloprodajno ceno lahko kosal s favoriti domače avtomobilske industrije.

Kaj pa dekleta?

Pred letošnjim avtomobilskim salonom v Šanghaju je odmevala napoved organizatorjev, da ob razstavljenih avtomobilih ne bodo več dovolili prekomerno razgaljenih deklet. Te so sestavni del vseh avtomobilskih salonov, a organizatorji so prisluhnili usmeritvi kitajske vlade, ki se bori proti razvratu v družbi. Po prvih poročilih naj bi bilo ozračje na salonu res nekoliko bolj zadržano, čeprav naj bi posamezni razstavljalci vseeno obšli uradna pravila in zato so na salonu v Šanghaju pod žarometi spet tudi dekleta. Nekatera so bolj, druga manj zakrita …

Ne spreglejte