Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
29. 12. 2015,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gorivo Avstrija

Torek, 29. 12. 2015, 13.59

8 let

Kako se izogniti dragi predornini skozi Karavanke in natočiti najcenejše gorivo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Plačilu predornine skozi Karavanke, ki se bo z novim letom spet povišala, se je mogoče izogniti z vožnjo čez prelaze na slovensko-avstrijski državni meji. Obvoz pripelje tudi do zelo poceni goriva.

Kdor v Avstrijo potuje vsakodnevno, za predor mesečno plača okrog 130 evrov

Po novem letu bo vožnja skozi Karavanke spet dražja za 20 centov. Za vožnjo v eno smer bo treba odšteti 7,2 evra oziroma 14,4 evra za vožnjo v obe smeri. Kdor bi moral v smer Beljaka ali Nemčije potovati vsakodnevno, bi lahko tako v enem tednu za predornino plačal več kot 70 evrov. Upravitelji predora sicer ponujajo tudi tako imenovane točkovne karte, ki bodo stale 61,3 evra. Posamezna vožnja se v tem primeru obračuna po ceni 4,37 evra. V enem tednu bi rednega uporabnika predora vožnja stala slabih 44 evrov.

Že danes marsikdo, ki pogosteje potuje proti Avstriji, namesto Karavank izbere vožnjo čez katerega izmed prelazov. Za smer proti Beljaku in Nemčiji, kamor neposredno vodi tudi cesta iz predora Karavanke, je najprimernejši mejni prehod Korensko sedlo.

Mimo Karavank po cesti, ki ima tudi 18-odstotni naklon

Tistega, ki pri Jesenicah ne nadaljuje po avtocesti proti predoru Karavanke, temveč se raje odloči za izvoz proti Kranjski Gori, čaka približno pol ure dolga vožnja do Beljaka po regionalnih cestah.

Najbližjo povezavo z Avstrijo ponuja prelaz Korensko sedlo (avstrijsko Würzenpass), ki leži na višini dobrih tisoč metrov nadmorske višine.

Že po nekaj kilometrih od odcepa s ceste Kranjska Gora–Rateče pripeljete do mejnega prehoda, cesta je bolj zavita in strma (torej podobna prelazu) na avstrijski strani Korenskega sedla. Ponekod ima cesta celo 18-odstotni naklon.

Sredi Beljaka za liter dizelskega goriva le 87 centov

Za nameček voznika, ki se poskuša namensko izogniti vožnji skozi predor Karavanke, na avstrijski strani čaka tudi poceni gorivo. Predvčerajšnjim je prav ena izmed črpalk v Beljaku ponujala najcenejše dizelsko gorivo v vsej avstrijski Koroški.

Sredi mesta je ni bilo težko najti: na sicer dokaj osamljeni ulici St. Johann Strasse je bilo mogoče že na daleč videti gnečo parkiranih avtomobilov pred manjšim bencinskim servisom.

Liter dizelskega goriva je stal 87 centov, liter bencina pa natanko en evro, zato ni presenetljivo, da se je pred prostimi ročkami za gorivo prerivalo skoraj 20 avtomobilov. V primerjavi s Slovenijo je bil liter goriva torej cenejši za 15 centov, kar bi pri 50-litrski posodi za gorivo račun pocenilo za 7,5 evra. Še evro več bi pri polni posodi goriva (50 litrov) privarčeval tisti, ki bi v avtomobil natočil bencin.

Vsi bencinski servisi goriva po ugodni ceni ne ponujajo

Vsak bencinski servis tako ugodnih cen seveda ne ponuja. V kraju Ločilo (Hart), kjer voznik s Korenskega sedla naleti na prvo možnost točenja goriva, so bile cene včeraj primerljive s slovenskimi.

Za iskanje najugodnejših bencinskih ponudb dneva, po 12. uri cene goriva ostanejo nespremenjene, so Avstrijci razvili že več spletnih strani in mobilnih aplikacij. Raziskave kažejo, da je gorivo najcenejše zjutraj. Znotraj enega mesta lahko razlike v ceni litra goriva znašajo tudi več deset centov.

Velikovec pravi koroški Luksemburg

Poleg Korenskega sedla je cenejša pot proti Avstriji – še posebej proti krajem na Koroškem – tudi prek Ljubelja in Jezerskega. Čez ta prelaz prav tako pripeljete v Velikovec (Völkermarkt), kjer je mogoče izbirati gorivo na številnih zaporednih bencinskih servisih in kjer vsak dan ponujajo eno najcenejših goriv na avstrijskem Koroškem. Število bencinskih servisov v Velikovcu, ki je imel leta 2011 manj kot 12 tisoč prebivalcev, spominja celo na njihovo pogostost v Luksemburgu.

Ne spreglejte