Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 6. 2013,
14.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto

Sreda, 5. 6. 2013, 14.46

7 let, 12 mesecev

Družinsko potovanje po Evropi – razdalje, stroški, cestnine, vinjete, cene goriv ...

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pripravili smo vam okvirni pregled stroškov za gorivo, cestnine ali vinjete, če se boste z družino usedli v avtomobil in se odpravili na "križem-kražem" izlet po Evropi.

Družinski oddih na "road tripu"?

Čas poletnih mesecev je tudi priložnost za aktivne družinske počitnice. Če izvzamemo vožnjo do izbrane počitniške destinacije, je lahko dopust namenjen tudi privlačnemu izletu po Evropi. Spletne aplikacije nam omogočajo hiter izračun glavnih stroškov takega izleta. Za vas smo izbrali nekaj zanimivih evropskih mest in pripravili okvirni izračun stroškov, ki veljajo za vožnjo v eno smer in brez vmesnih odstopanj od neposredne, torej najbolj priporočljive smeri vožnje.

Spodnji izračuni veljajo za primer avtomobila z 1,6-litrskim dizelskim motorjem. Čas vožnje je kakopak le teoretični in predstavlja neto čas, saj je treba pri vseh daljših izletih računati tudi na obvezne postanke na vsaj dve ali tri ure, malice, kosila, v okolici večjih mest nas lahko hitro ujame tudi zastoj. Pri poteh daljših od osem ur je tako treba upoštevati precejšnen odmik od teoretičnega časa. Pri potovanju na druge konce Evrope bo treba med potjo seveda tudi prenočiti.

Kje v Evropi je najdražje gorivo?

Znaten strošek avtomobilskega potovanja po stari celini je gorivo, cene katerega so v zadnjih letih poletele v nebo. Z izjemo nekaterih držav so cene goriva sicer relativno primerljive. Medtem ko so v nekaterih državah, kot je tudi Slovenija, cene na vseh bencinskih črpalkah enake (cene nadzira država), poznajo drugod tudi prosti trg in tam se cene za liter goriva tudi znotraj mesta razlikujejo od črpalke do črpalke. Splošno velja, da je gorivo tam najdražje na avtocestah, najcenejše pa v središču mest.

Najdražje gorivo v Evropi imajo na Norveškem, v Turčiji in Italiji. Pri naših zahodnih sosedih je bilo treba konec maja za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,8 evra, za dizelsko gorivo pa še dodatnih 90 centov. Pri naših preostalih sosedah (Avstrija, Madžarska, Hrvaška) so cene goriva malenkostno nižje kot pri nas.

Če boste potovali proti vzhodu ali prek Baltika proti Skandinaviji, se splača gorivo točiti na Poljskem, v Estoniji (dobrih 1,2 evra za liter 95-oktanskega goriva) in Ukrajini.

V Italiji dražje cestnine in predornine

Čeprav mnogo evropskih držav že pozna vinjete in z njimi povezane visoke globe, če te obvezne nalepke na avtomobilu nimate, znaten strošek potovanja v nekaterih državah predstavljajo cestnine in predornine. V Italiji so letos cestnine v povprečju povišali za štiri odstotke, vendar pa razlika v ceni ni enaka v vseh pokrajinah.

Višje podražitve so sprejeli ravno na cestah blizu Slovenije (Furlanija, Benečija). Cestnina na 140 kilometrov dolgi avtocesti med Trstom in Benetkami se je povišala za 12,6 odstotka.

Do Milana znaša cestnina 29,2 evra, do predora Frejus na meji s Francijo 52,7 evra, podražitvam pa se niso izognile niti avtoceste proti jugu države – do Rima znaša cestnina 45,4 evra, do Sicilije pa 61,5 evra.

Dražja je tudi vožnja skozi predora Frejus. Enkratna vožnja skozi predor, ki povezuje Italijo in Francijo, za osebni avtomobil znaša 41,5 evra. Povratna karta, ki velja sedem dni, stane 51,6 evra.

V osmih evropskih državah namesto cestnin uporaba vinjet

V Evropi so najbolj uveljavljen način za plačilo nadomestila za uporabo avtocest cestnine, ki so vezane na dejansko prevoženo razdaljo. Več kot voznik prevozi, več tudi plača.

V Evropi pa pozna osem držav tudi plačilo prek nakupa vinjet. Te države so Avstrija, Češka, Slovaška, Slovenija, Švica, Madžarska, Bolgarija in Romunija.

Uporaba avtocest v nekaterih državah, kot so Estonija, Ukrajina, Luksemburg, Finska in Nemčija, je brezplačna.

V Francijo z lastnim alkotestom

Pri potovanju skozi Francijo ne smemo pozabiti na tam obvezne alkoteste (elektronski ali za enkratno uporabo), ki so uzakonjeni že od lani. Če tega pripomočka v avtomobilu ni, bodo vam bodo Francozi namenili globo 11 evrov. Kaznovanja policisti trenutno še ne izvajajo, ker naj na trgu ne bi bilo dovolj ustreznih alkotestov. Vseeno pa velja, da je napravo v avtomobilu dobro imeti. Francoska vlada namerava s tem ukrepom zmanjšati število nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki.

V avtomobilu naj bo za vsak primer Evropsko poročilo o nesreči

Tako kot v Sloveniji je priporočljivo imeti v avtomobilu tudi na poti v tujini Evropsko poročilo o nesreči. Iz Nemčije svetujejo, da je v primeru nesreče položaj bolje reševati na samem mestu in zavarovalnice ne kontaktirati šele ob vrnitvi domov. V Črni gori je ta obrazec v avtomobilu celo obvezen. Če ga nimate, vam grozi globa od 40 do 200 evrov.

Kaj pa trajekti?

Na poti po Evropi lahko naletimo tudi na trajekte, ki nam lahko služijo za krajšanje poti (iz Italije v Grčijo, iz Nemčije ali Estonije v Skandinavijo, …) ali pa možnost avtomobilskega dostopa do sredozemskih otokov kot sta Sardinija in Korzika.

Trajekt iz Trsta do grškega Patrasa bi vas 1. julija stal od 82 evrov naprej. Vožnja do izhodišča za raziskovanje Peleponeza in celinsk Grčije traja 33 ur. S trajektom je mogoče iz Italije proti Grčiji potovati tudi iz Ancone in Benetk.

Izhodišči za potovanje na Korziko in Sardinijo sta nam najbližji v Savoni in Livornu v Italiji. V enakem obdobju bi prevoz na Sardinijo stal 124, na Korziko pa 67 evrov.

Pri nakupu vozovnic za trajekt se splača načrtovati vnaprej, saj prevozniki nudijo precejšnje komercialne popuste, če se za nakup odločite že nekaj mesecev pred dejanskim potovanjem. Na drugi strani je nakup vozovnice "last minute" navadno precej dražji.

Pa srečno pot!

Ne spreglejte