Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 6. 2013,
12.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 6. 6. 2013, 12.07

7 let, 12 mesecev

Družinski enoprostorec – se ga splača kupiti ali raje za dopust le najeti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če si družina namesto enoprostorca lasti manjšo in cenejšo kombilimuzino, lahko letno privarčuje od 1.500 do 3.000 evrov. Za dopust si lahko večje vozilo ali bivalnik s tem zneskom preprosto najame.

Za potrebe družine z enim ali dvema otrokoma se zdijo karavani ali še bolje enoprostorci logična izbira, vendar pa pri vsakodnevnih opravkih in mobilnosti družine tako velikega vozila ne potrebujejo nujno, mnoge med njimi pa si modernega enoprostorca za okrog 30 tisočakov niti ne morejo privoščiti.

Se zato nakup enoprostorca dejansko sploh splača ali ga je bolje ob potrebi, to velja še posebej v primeru letnega dopusta, preprosto najeti?

Izognemo se lahko nabiranju kilometrov, padcu vrednosti vozila, višji nakupni ceni …

Marsikje v tujini je že več let mogoče zaznati trend, po katerem si družine za svojo last raje kupijo manjšo in cenejšo kombilimuzino, za teden ali dva pa si poleti za svoj dopust bolj udobno in prostorno vozilo raje najamejo.

Prednosti najema je nedvomno precej – družina ima v lasti cenejše vozilo in zato zanj tudi plačuje manjše mesečne obroke kredita, manjši je strošek zavarovanja, v povprečju enoprostorci porabijo tudi več goriva. Če družinsko vozilo ni namenjeno daljši dopustniški vožnji, se izogne nabiranju kilometrov, kar ima vpliv tako na neposredne stroške vzdrževanja kot tudi padcu vrednosti vozila. Pri najemu so prevoženi kilometri navadno neomejeni …

Ugotovili smo, da lahko z lastništvom manjšega avtomobila na letni ravni privarčujemo dovolj, da si za potrebe dopusta brez težav najamemo večji enoprostorec ali celo bivalnik!

Letno privarčujemo za najem dveh kombijev ali bivalnikov

Cene najemov so pri večini "rent-a-car" podjetij zelo podobne. Najem vozila za dva tedna od 1. do 14. julija bi nas tako stal od 700 do 1000 evrov.

Naš dodaten strošek je gorivo (pri dva tisoč kilometrih z zafiro okrog 190 evrov), število prevoženih kilometrov pa je največkrat neomejeno.

Prednost tovrstne rešitve za dopust je poleg nižjih stroškov tudi dejstvo, da ob najemu vsako leto sedimo v novem vozilu, ki ima moderno multimedijsko in varnostno-asistenčno opremo. Vožnja je tako zabavnejša in varnejša.

Kombiji za devet ljudi za dobrih 60 evrov na dan

Še bolj priljubljena in uveljavljena možnost so najemi kombijev, ki so zanimivi tako za skupine študentov, kot tudi za velike družine s tremi in več otroki ali družine, ki na potepanje s seboj vzamejo tudi svoje starše.

Cene za štirinajstnevni najem kombijev pri mednarodno uveljavljenih podjetjih "rent-a-car", ki pa imajo svoje izpostave seveda tudi v Ljubljani, se gibajo od 800 do 1200 evrov. Avantcar vam nudi opel vivara za 840, Budget za enako ceno tudi Volkswagnovega transporterja, dražji Avis volkswagen multivana za 1380 evrov, Sixt volkswagen sharana za 800 in multivana za 1060 evrov, Europcar mercedes-benz vita za 930 evrov, ...

Cene za najem enoprostorcev in kombijev so torej pri tovrstnih podjetjih od dobrih 60 do dobrih 90 evrov na dan. Še ceneje je mogoče do kombijev priti prek številnih zasebnih ponudnikov in prevoznikov "s.p.", kjer je ponudbe prav tako veliko, vsi pa vam ponujajo izračun cene "po dogovoru". Za omenjena prva dva tedna julija bi bilo mogoče kombi v Ljubljani najeti že za okrog 550 evrov.

Bivalniki nudijo potovanje "all inclusive"

Če so kombiji cenejša različica prevoza do devet oseb, je potovanje z bivalnikom tudi že bolj prestižno in udobno. Pri večjem številu oseb kombi ne nudi možnosti spanja, medtem ko moderni bivalniki nudijo cestna potovanja "all inclusive".

Izbire na trgu je veliko tako v smislu modelov, cenovnih razredov, kot tudi karoserijskih tipov bivalnikov. Ob številni ponudbi naj bi bilo bivalnikov za letošnje poletje za najem na voljo še dovolj, v glavni sezoni pa ga bo mogoče najeti po cenah od 100 do 130 evrov na dan.

Doplačila?

Premislek velja pri dodatnem zavarovanju vozila, saj moramo pri osnovnem najemu navadno začetni del škode oziroma odbitno franšizo (pod tisoč evrov) plačati sami. Če hočemo voziti brezskrbno, se splača doplačati dnevno dobrih 10 evrov doplačila za polno kasko zavarovanje.

Plačilo najema je ob prevzemu ključev navadno mogoče le s kreditno kartico (debetne niso zadovoljive), saj je kartica tudi vaša garancija v primeru poškodb. Zato pazite, da ima ob prevzemu vaša kartica tudi dovolj velik limit dnevne uporabe, saj vam za obdobje najema podjetje na kartici zamrzne še dodatna garancijska sredstva.

Zafira nas letno stane 2.167 evrov več kot astra!

Lastništvo večjega, bolj prostornega in uporabnega vozila je že na letni ravni pričakovano precej dražje. Zafira bi nas tako povprečno stala letno 2.167 evrov oziroma 180 evrov mesečno več kot astra. Če pa upoštevamo celotno lastništvo vozila, saj smo pri izračunu upoštevali petletni kredit in ustrezne servisne intervale, pa stroškovna razlika preseže 10 tisočakov. Več kot 14 tisoč evrov razlike med astre in zafiro pa je ob upoštevanju celotnega lastništva, torej tudi plačila pologa ob prevzemu vozila.

Izračun le kot primer, podobna razmerja tudi pri drugih proizvajalcih

Seveda nam je primerjava astre in zafire služila le kot primer okvirnega izračuna, ki je tudi sicer odvisen od številnih parametrov. Podobno razmerje najdemo tudi pri drugih znamkah za kombinacije golf/sharan, focus/S-max, megane/espace ... Pri konkretnem izračunu za Volkswagnova golfa in sharana je bila razlika med obema celo še za tisočaka na leto večja kot pri Oplovih predstavnikih.

A splošna ugotovitev se glasi, da razlika med kombilimuzino in enoprostorcem letno znaša od dva do tri tisoč evrov.

Lastništvo enoprostorca nas letno stane dvakrat več od najema

Končna sodba bi bila v primeru racionalnega pogleda na lastništvo in najem družinskega enoprostorca jasna.

Tudi če bi nas najem vsako leto stal tisoč evrov, bi bilo to v petih letih komaj polovica zneska, za katerega našo denarnico bolj udari lastništvo enoprostorca. Tudi na letni osnovi nas lastništvo torej stane vsaj dvakrat toliko kot najem.

Na mestu je torej razmislek vsakega posameznika, v kolikšni meri vsakodnevno potrebuje veliko družinsko vozilo in ali bi dopustniški najem, ki je pod črto precej cenejši, ustrezal njegovim potrebam.

Ne spreglejte