SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
1,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Majorka, Španija: prva vožnja prenovljenega električnega in hibridnega modela

Volkswagen e-golf in GTE: dokaz, da se kolesa učinkovito vrtijo tudi onstran oznake TDI

1,80

termometer

Volkswagen e-golf - prva vožnja
Foto: Volkswagen

Kaj lahko Sloveniji ponudi prodajni podprvak našega trga brez dizla v nosu? Golf je kot električni ali priključni hibrid GTE vozniško precej drugačen, bolj uglajen od dizelskega golfa. Zdaj realni 200-kilometrski doseg e-golfa pa da misliti vsem, ki jih še vedno skrbi uporabna vrednost. Če na dan naredite 50 kilometrov, ga boste polnili manjkrat kot svoj pametni telefon in na domači vtičnici je elektrika veliko cenejša kot dizel. 

Poudarki:

Tehnični podatki | Vaše mnenje o elektromobilnosti | Elektrika postaja ključna strategija Volkswagna. Kje je golfovo mesto?

Volkswagen e-golf Volkswagen e-golf Foto: Jure Gregorčič Električni e-golf: realni 200-kilometrski doseg, energijsko gostejša litij-ionska baterija z zmogljivostjo 35,8 kilovatne ure (prej 24,2 kWh), zmogljivejši elektromotor, manjša poraba: 12,7 kWh na 100 kilometrov, zmogljivejši polnilnik (7,2 kW), ki na javni polnilnici 80 odstotkov baterije napolni v dobrih štirih urah (4h in 15 min), na hitri CCS-polnilnici (enosmerni tok 40 kW) pa v 45 minutah. Med novostmi je tudi toplotna črpalka, ki v hladnem obdobju za okoli 30 odstotkov bolj učinkovita kot klasični grelnik kabine. Aplikacija Car-Net e-Remote omogoča upravljanje in nadzor polnjenja ter klimatizacije na daljavo prek zaslona pametnega telefona.

Cena v Sloveniji: 39.894 evrov (brez upoštevanja subvencije Eko sklada v vrednosti 7.500 evrov)

Test električnega e-golfa pred prenovo: Lani smo za smo za 10 evrov prevozili več kot 500 kilometrov

Volkswagen golf GTE - priključni hibrid Volkswagen golf GTE - priključni hibrid Foto: Jure Gregorčič Priključni hibrid golf GTE: 50-kilometrski električni domet in 150 kilovatov oziroma 204 "konje" največje sistemske moči. Pet voznih programov hibridnega pogona za večjo učinkovitost, ki jih voznik lahko tudi upravlja s porabo električne energije ter naredi rezervacijo za vožnjo brez izpustov po mestu. Ključna novost je hibridna strategija s predvidevanjem, po kateri se pogon glede na topografske in prometne podatke iz navigacije "nauči" vozniške zakonitosti izbrane poti: spustov, vzponov, zavojev, omejitev, tipov cest, omejitev hitrosti … In prilagodi delovanje komponent ter sproti izbira vozne programe za čim manjšo porabo energije. Na primer pri vhodu v mesto, takrat vklopi električni vozni način brez izpustov.

Cena v Sloveniji: 37.508 evrov (brez upoštevanja subvencije Eko sklada v vrednosti 4.500 evrov)

Električni e-golf in hibridni GTE sta povzela tudi oblikovne podrobnosti prenove sedme generacije in nadgradnjo digitalizacije modela, ki vključuje tako varnostne sisteme kot tudi povezljivost.
 

Volkswagen je pri vseh zelenih modelih izbral modro barvo za poudarjanje ekozgodbe. Grafika merilnikov in tudi ambientalna osvetlitev sta zato v modrih odtenkih. Volkswagen je pri vseh zelenih modelih izbral modro barvo za poudarjanje ekozgodbe. Grafika merilnikov in tudi ambientalna osvetlitev sta zato v modrih odtenkih. Foto: Jure Gregorčič

Avtomobilska anatomija: najprej poglejte pod "kožo" obeh zelenih golfov: električnega in hibridnega
Električni e-golf: največji sestavni del je 345 kilogramov težka visokonapetostna litij-ionska baterija (323 V, 35,8 kWh) nameščena pod potniško kabino (med osema in pod zadnjimi sedeži). Ta ni večja, so pa njene celice dobile večjo energijsko gostoto. Pod motornim pokrovom so elektromotor (100 kW in 290 Nm), visokonapetostni polnilec (7,2 kWh), krmilna elektronika, električni grelec kabine oziroma nova toplotna črpalka in kompresorska klima ter sistem e-BKV elektrodinamične servo zavore. Električni e-golf: največji sestavni del je 345 kilogramov težka visokonapetostna litij-ionska baterija (323 V, 35,8 kWh) nameščena pod potniško kabino (med osema in pod zadnjimi sedeži). Ta ni večja, so pa njene celice dobile večjo energijsko gostoto. Pod motornim pokrovom so elektromotor (100 kW in 290 Nm), visokonapetostni polnilec (7,2 kWh), krmilna elektronika, električni grelec kabine oziroma nova toplotna črpalka in kompresorska klima ter sistem e-BKV elektrodinamične servo zavore. Foto: Volkswagen

Priključni hibrid golf GTE: visokonapetostna baterija (8,7 kWh) je postavljena pod zadnje sedeže, pod prtljažnikom pa je rezervoar za gorivo. Spredaj je 1,4-litrski bencinski TSI motor (110 kW in 250 Nm), šeststopenjski DSG menjalnik ima integriran tudi elektromotor (75 kW), električna vtičnica za polnjenje je nameščena spredaj pod volkswagnov logo. Priključni hibrid golf GTE: visokonapetostna baterija (8,7 kWh) je postavljena pod zadnje sedeže, pod prtljažnikom pa je rezervoar za gorivo. Spredaj je 1,4-litrski bencinski TSI motor (110 kW in 250 Nm), šeststopenjski DSG menjalnik ima integriran tudi elektromotor (75 kW), električna vtičnica za polnjenje je nameščena spredaj pod volkswagnov logo. Foto: Volkswagen

Vožnja pokaže, da se kolesa učinkovito vrtijo tudi onstran TDI-podpisa

Pozorno oko bo električnega golfa od preostalih dizelskih ali bencinskih bratov hitro ločilo po "polni" motorni maski brez rež, bolj zaprtih aerodinamičnih platiščih in modri črti, ki krasi masko in se nadaljuje tudi v oba LED-žarometa. Za e-golfa sta značilna tudi oba dnevna svetlobna kanala LED, integrirana v zunanji rob sprednjega odbijača. Pozorno oko bo električnega golfa od preostalih dizelskih ali bencinskih bratov hitro ločilo po "polni" motorni maski brez rež, bolj zaprtih aerodinamičnih platiščih in modri črti, ki krasi masko in se nadaljuje tudi v oba LED-žarometa. Za e-golfa sta značilna tudi oba dnevna svetlobna kanala LED, integrirana v zunanji rob sprednjega odbijača. Foto: Volkswagen Oba golfa, električni in hibridni, ponujata v primerjavi veliko bolj prepričljivo vozno izkušnjo, predvsem kar zadeva uglajenost. Golf GTE je po odzivnosti nekakšen zeleni GTI, ki zna ponuditi precej dinamike, poleg tega pa je lahko zelo varčen. Na asfaltu mediteranskega otoka smo si kar izdatno privoščili njegove sistemske konje, pa poraba ni presegla 6,2 litra. Ob zmernejši nogi je hitro padla pod pet litrov. Malce več odzivnosti smo sicer pričakovali od DSG-menjalnika, ampak je v tem primeru ta združen z elektromotorjem, kar morda vpliva na programski zapis delovanja oziroma iskrivost prestavnih časov.

Vožnja električnega golfa pomeni še bolj podčrtano izkušnjo miru in udobja Res je prijeten za vožnjo. Pripombo si sicer zasluži krmiljenje stopnje rekuperacije oziroma odzivnosti elektrodinamične zavore. Ta je na primer pri njegovem resnem tekmecu, električnem hyundaiju ioniqu bolj izrazita in odzivna.

Električni e-golf in golf GTE z novimi digitalnimi merilniki in zares odličnimi 9,2-palčnim digitalnim zaslonom dajeta še bolj poudarjen vtis visoke tehnologije. Precej pozornosti so med drugim namenili podatkom energijske učinkovitosti in prikazu energijskih tokov pogona, ki voznika opominjajo na pomen rekuperacije in na željo znajo ob golfa deliti ekonasvete. Električni e-golf in golf GTE z novimi digitalnimi merilniki in zares odličnimi 9,2-palčnim digitalnim zaslonom dajeta še bolj poudarjen vtis visoke tehnologije. Precej pozornosti so med drugim namenili podatkom energijske učinkovitosti in prikazu energijskih tokov pogona, ki voznika opominjajo na pomen rekuperacije in na željo znajo ob golfa deliti ekonasvete. Foto: Jure Gregorčič Prav tako se e-golfu pozna, da njegovo telo v osnovi ni bilo prilagojeno za električni pogon. Aerodinamika je sicer izboljšana, ampak prej omenjeni tekmec, novinec na slovenskem trgu, je v vseh postavkah prilagojen elektromobilnosti, kar se pozna pri porabi, saj z manjšo zmogljivostjo baterije brez težav doseže enak doseg kot golf. Poraba električnega golfa se je gibala med 13,4 in 15,1 kilovatne ure na sto kilometrov. Korak naprej je sicer e-golf naredil tudi pri polnjenju, a 7,2-kilovatni polnilnik je na pragu nove dobe res nekakšen minimum, sploh ker baterije postajajo vse zmogljivejše. Na domači vtičnici se bo e-golf s povsem prazno baterijo polnil 13 ur in 15 minut.

Oba golfa torej dokazujeta, da ima podpis TDI zanimivo alternativo tako po odzivnosti kot tudi po porabi. Pri vplivu na okolje pa so stvari jasne: e-golf in golf GTE v tem primeru za seboj pustita vse dizelske brate.

Pod črto je treba opozoriti še na zelo dobro navigacijo, mobilni vmesnik LTE z odlično spletno povezavo in seveda delovanje aktivnih asistenčnih sistemov, ki pa pri golfu tako ali tako nikoli niso bili vprašljivi.

Vožnja e-golfa je zelo prijetna izkušnja. Breme 345-kilogramske baterije so lepo razporedili in ohranili nizko težišče ter dobro razporedili maso med obe osi. Pospeševanje je zelo zvezno, lega dobra in avtomobil je natančen ter res uglajen. Priznamo, da smo na elektriko tokrat naredili več kilometrov, pa čeprav so za pultom testnih vozil ponujali tudi ključe GTI s paketom performance z 245 "konji". Vožnja e-golfa je zelo prijetna izkušnja. Breme 345-kilogramske baterije so lepo razporedili in ohranili nizko težišče ter dobro razporedili maso med obe osi. Pospeševanje je zelo zvezno, lega dobra in avtomobil je natančen ter res uglajen. Priznamo, da smo na elektriko tokrat naredili več kilometrov, pa čeprav so za pultom testnih vozil ponujali tudi ključe GTI s paketom performance z 245 "konji". Foto: Volkswagen

Video: Vtičnica hibrida na nosu ...

Golf GTE povzema oblikovne dodatke golfa GTI in e-golfa. Zanimivo pa je dejstvo, da je zaradi električne vtičnice nameščene v motorni maski za logotipom znamke to edini med prenovljenimi golfi, ki ima radar še vedno nameščen v spodnjem delu odbijača.

[video: 62699 / Volkswagen golf GTE - polnilno mesto]

Volkswagen golf GTE - polnilno mesto

Komentar: Elektrika postaja ključna strategija Volkswagna. Kje je golfovo mesto?

Volkswagen crozz Foto: Volkswagen Dizelska afera je v globalnem svetu avtomobilizma med drugim pokazala, da ima motor z notranjim izgorevanjem svoje omejitve tako z vidika učinkovitosti kot tudi pri izpustih. Pod določeno mejo pač ogenj v valjih ne more iti brez prekrivanja dejstev. Volkswagen se je elektrike pred izbruhom afere Diselgate lotil precej v umirjenem tempu, kar se je pred prenovo po dometu in nekaterih drugih značilnostih poznalo tudi pri prvem e-golfu. Potem pa so se zgrnili temni oblaki in v Wolfsburgu niso imeli več izbire kot temeljito spremeniti svojo vizijo in si ime oprati z novo strategijo.

Najnovejši član družine I. D. crozz obljublja ob 225 kilovatih moči in štirikolesnem pogonu 500-kilometrski doseg. Omogoča tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom na polnilni postaji do moči 150 kilovatov. Osemdeset odstotkov baterije se z uporabo takega polnilca napolni v pol ure. Najnovejši član družine I. D. crozz obljublja ob 225 kilovatih moči in štirikolesnem pogonu 500-kilometrski doseg. Omogoča tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom na polnilni postaji do moči 150 kilovatov. Osemdeset odstotkov baterije se z uporabo takega polnilca napolni v pol ure. Foto: Volkswagen

Kljub temu da danes električni avtomobili v globalnem svetu avtomobilizma še vedno predstavljajo manj kot en odstotek, pa je jasno, da je elektrifikacija cest neizbežna. Volkswagen je zdaj vse moči in denar razvoja usmeril stran od dizelskega oblaka – čeprav bodo razvijali tudi novo generacijo bolj učinkovitih klasičnih motorjev – in napovedal, da želi do leta 2025 postati vodilna znamka na področju elektromobilnosti in avtonomne vožnje. Na salonu v Šanghaju je prvi mož znamke Volkswagen, predsednik Herbert Diess, napovedal, da želijo prodajo povsem električnih avtomobilov do leta 2025 povečati na milijon vozil na leto. Prenovljena zelena golfa, ki smo ju vozili na Majorki, sta v resnici še vedno precej skromna uvertura v to, kar je napovedal največji evropski proizvajalec. V štiričlanski ekipi modelov električne družine I. D. so Volkswagnovi inženirji napovedali tudi "ljudski" električni avtomobil, ki naj bi na ceste prinesel tako revolucijo kot nekoč hrošč. Kakšna bo vloga golfa, ki je z več kot 33 milijoni prodanih avtomobilov najbolj uspešen volkswagen vseh časov, ne vemo. Smo pa pri večerji sedeli z razvojnim inženirjem, ki je bil zadolžen za prenovo električnega in hibridnega golfa, ta je prepričan, da ima ikona znamke prihodnost tudi v novem svetu mobilnosti. Obenem pa je jasno, da bo dizel z novo generacijo 1,5-litrskega TSI bencinarja začel spreminjati razmerje moči pod motornim pokrovom golfa.

Vožnja električnega avtomobila je drugačna in za naš okus zelo udobna, prepričljiva. Pogonski sklop omogoča hipno odzivnost, vse skupaj je veliko bolj uglajeno, skoraj brez vsakršnih tresljajev zaradi pogona. Elektromotor golfa na primer 100 kilovatov moči ponuja v razponu od tri pa do 12 tisoč vrtljajev v minuti. E-golf ima vgrajen tudi generator zvoka, predvsem, da se pešci in kolesarji zaznajo prisotnost avtomobila. Je pa ta generator precej nežno nastavljen, tako da ne pokvari izkušnje električnega križarjenja, ki je kljub zvoku kotalnega upora guma v primerjavi s koncernskimi dizelskimi stroji kot sprehod po parku miru in tišini. Vožnja električnega avtomobila je drugačna in za naš okus zelo udobna, prepričljiva. Pogonski sklop omogoča hipno odzivnost, vse skupaj je veliko bolj uglajeno, skoraj brez vsakršnih tresljajev zaradi pogona. Elektromotor golfa na primer 100 kilovatov moči ponuja v razponu od tri pa do 12 tisoč vrtljajev v minuti. E-golf ima vgrajen tudi generator zvoka, predvsem, da se pešci in kolesarji zaznajo prisotnost avtomobila. Je pa ta generator precej nežno nastavljen, tako da ne pokvari izkušnje električnega križarjenja, ki je kljub zvoku kotalnega upora guma v primerjavi s koncernskimi dizelskimi stroji kot sprehod po parku miru in tišini. Foto: Volkswagen

Kot električni avtomobil in priključni hibrid golf jasno ni idealen in najboljši, tudi najcenejši ne, saj ima na trgu v tem trenutku kar nekaj močnih tekmecev. Jasno pa je tudi, da je golf moral sprejeti elektrifikacijo že zdaj, čeprav sicer ni bil zgrajen za to, da bi nosil 345-kilogramsko baterijo. S prilagodljivo platformo so Volkswagnovi inženirji bili korak pred preostalimi, to je treba priznati. Tak, prilagodljiv, pa se je golf spet izkazal kot eden od največjih avtomobilskih univerzalov. Zakaj? Trenutno je edini, ki v obstoječem telesu zmore ponuditi vse ključne oziroma aktualne pogone: dizelskega, bencinskega, plinskega, na stisnjen zemeljski plin (CNG), hibridnega in električnega. Zato so njegove prodajne številke take, kot so. Zaradi izbire, ki je vedno vsaj konkurenčna.

Golf GTE je po odzivnosti nekakšen zeleni GTI, ki zna ponuditi precej dinamike, poleg tega pa je lahko zelo varčen. Na asfaltu mediteranskega otoka smo si kar izdatno privoščili njegove sistemske konje, pa poraba ni presegla 6,1 litra. Ob zmernejši nogi je hitro padla pod pet litrov. Golf GTE je po odzivnosti nekakšen zeleni GTI, ki zna ponuditi precej dinamike, poleg tega pa je lahko zelo varčen. Na asfaltu mediteranskega otoka smo si kar izdatno privoščili njegove sistemske konje, pa poraba ni presegla 6,1 litra. Ob zmernejši nogi je hitro padla pod pet litrov. Foto: Volkswagen

Slovenija je idealna dežela za električne avtomobile in hibride

Volkswagen e-golf - prenova Foto: Jure Gregorčič Ekonomija energentov v kombinaciji z elektriko ponuja vse bolj zanimiv lastniški stroškovnik. Razmisliti je treba, koliko se zares vozimo in koliko nas to stane. Potem domet iz vtičnice po povprečni ceni od 8 do 12 centov kar naenkrat ni več težava. Če se Nemci v povprečju po trditvah Volkswagna vozijo okoli 50 kilometrov na dan, potem smo skoraj prepričani, da večina slovenskih družin s svojim avtomobilom na dan ne naredi več kot 30 ali 40 kilometrov.

V individualni stanovanjskih hišah s kakovstno napeljavo je na voljo več kot 10 milijonov vtičnic in dnevne migracijsko aktualne medkrajevne razdalje ne presegajo 100 kilometrov.

Volkswagen e-golf - prenova Foto: Jure Gregorčič Na cestah Majorke smo se z električnim golfom brez težav vozili s povprečno porabo manj kot 15 kilovatnih ur na 100 kilometrov ob prižgani klimi in z dinamičnimi vozniškimi vložki. Realnih 200 kilometrov baterija zmore z enim polnjenjem, kar pomeni, da e-golfa povprečnemu slovenskemu vozniku ne bi bilo treba polniti tako pogosto kot svoj mobilni telefon. Po ceni na kilometer pa je elektrika iz domače vtičnice veliko cenejša kot obisk črpalke in tako bo tudi v prihodnosti. Za nočno polnjenje baterije e-golfa bi po položnici, ki jo plačujem doma, moral odšteti 3,58 evra, kar pomeni, da bi stokilometrsko razdaljo prevozil za manj kot dva evra (1,79 evra). Res je, da je takega golfa ali pa kak drug električni ali hibridni avtomobil treba najprej kupiti in naložba ni majhna. Ekonomsko merilo ima dve plati, ampak bit elektromobilnosti ni zgolj v ceni energentov. Poleg tega je na strani plusov naložbe tudi državna subvencija, predvsem posojilo v okviru Eko sklada: 1,3 odstotka in Euribor z odplačilno dobo na 10 let.

Vsak dan na elektriko, na počitnice pa z rezervoarjem …

Volkswagen e-golf - prenova Foto: Jure Gregorčič Piko na i pa bi v primeru električnega golfa pri odločitvi za nakup postavil program "supplemmental mobility". Ta kupcem električnih volkswagnov v Nemčiji ponuja 30 dni brezplačne uporabe drugega modela, z izjemo velikega SUV tuarega, za daljše poti. Brez doplačila je na primer pri najemu avtomobila za štiritedenske počitnice mogoče narediti štiri tisoč kilometrov. Prvi uvoznik, ki bo v Sloveniji ponudil tak paket, bo prodaji električnih vozil nedvomno dal nov zagon. Lastniške navade pa se bodo tudi v Sloveniji začele spreminjati, nedvomno.

Električni golf v Nemčiji stane skoraj štiri tisoč evrov manj kot pri nas, a pri uvozniku pravijo, da kupec sicer pri nas dobi precej bolj opremljen avtomobil.

Foto: Volkswagen golf GTE

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Tennični podatki: Volkswagen e-golf in golf GTE

Parametri: električni e-golf golf GTE plug in hybrid
Motor: sinhronski elektromotor s stalnimi magneti (PSM) 4-valjni 1,4-litrski (1395 cm3) turbo bencinski motor TSI z direktnim vbrizgom (Euro 6) in elektromotor
Moč in navor: 100 kW od 3000 do 12.000 vrt./min. in 290 Nm od 0 do 3000 vrt./min. TSI: 110 kW od 5000 do 6000 vrt./min. in 250 Nm od 1500 do 3500 vrt./min; elektromotor: 75 kW pri 2500 vrt./min.; skupna sistemska moč in navor: 150 kW (204 KM) in 350 Nm
Baterija: litij-ionska 35,8 kWh in 323 V napetost litij-ionska 8,7 kWh
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni DSG z dvema sklopkama enostopenjski samodejni s spremenljivo rekuperacijsko stopnjo
Zmogljivosti: 150 km/h in 9,6 s od 0 do 100 km/h 222 km/h in 7,6 s od 0 do 100 km/h
Povprečna poraba: 12,7 kWh domet 300 km po NEDC gorivo: od 1,6 do 1,8 l / 100 km, izpusti: od 36 do 40 CO / km; elektrika: 11,4 do 12 kWh, domet 50 km
Mere in mase: 1615 kg, nosilnost: 480 kg, vlečna zmogljivost: ni podatka, prtljažnik: od 341 do 1213 l 1615 kg, nosilnost: 500 kg, vlečna zmogljivost: 750 kg (prikolica  brez zavor) in 1500 kg (z zavoro), prtljažnik: od 272 do 1162 l, rezervoar za gorivo: 40 l

Kdaj bi se vi odločili za nakup električnega avtomobila ali priključnega hibrida?

 • Ko bo s subvencijo "golfov" razred na voljo za 20 tisočakov 268 glasov
  61,61%
 • Ko bo električni domet omogočal 500 kilometrov brez polnjenja 120 glasov
  27,59%
 • Ko bo na voljo več hitrih polnilnic 6 glasov
  1,38%
 • Ko bo za osebno mobilnost zmanjkalo nafte 3 glasov
  0,69%
 • Ko bo polnilna infrastruktura omogočala polnjenje tudi v velikih blokovskih naseljih 11 glasov
  2,53%
 • Elektromobilnost me še ni prepričala 27 glasov
  6,21%
Oddanih 435 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin