Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
5. 2. 2017,
7.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Natisni članek

Opel Volkswagen Tesla električni avtomobili

Nedelja, 5. 2. 2017, 7.58

6 let, 6 mesecev

Električni avtomobili do leta 2020: kateri bo naredil ključni preboj?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Skoraj vsi proizvajalci avtomobilov so že napovedali svoje električna vozila, kupci pa se za zdaj obotavljajo in obstoječe modele kupujejo z zadržkom. Čakajo na avtomobil, ki bo naredil ključni preboj z zadostno prostornostjo, dosegom, hitrostjo polnjenja in ceno. Bo to nova tesla 3, ki ima že vsaj 50 prednaročil tudi v Sloveniji, že serijska opel ampera-e, ali pa bo leta 2020 spet vse ukanil največji svetovni proizvajalec avtomobilov Volkswagen?

Tesla je s svojim električnim programom v zadnjih dveh ali treh letih dala precejšnjo lekcijo uveljavljenim avtomobilskim proizvajalcem. Model S je bil zelo uspešen, za razvoj in preživetje podjetja Elona Muska pa bo ključen naslednji model 3. Američani so zanj dobili več sto tisoč prednaročil, od tega vsaj 50 tudi iz Slovenije. Prednaročilo sicer ne pomeni tudi dejanskega nakupa, toda nova tesla s pravim paketom avtomobila (dimenzije, tehnološka naprednost, doseg, zmogljivosti) kaže na potencial (ustrezno kakovostnih) električnih vozil.  | Foto: Tesla Motors Tesla je s svojim električnim programom v zadnjih dveh ali treh letih dala precejšnjo lekcijo uveljavljenim avtomobilskim proizvajalcem. Model S je bil zelo uspešen, za razvoj in preživetje podjetja Elona Muska pa bo ključen naslednji model 3. Američani so zanj dobili več sto tisoč prednaročil, od tega vsaj 50 tudi iz Slovenije. Prednaročilo sicer ne pomeni tudi dejanskega nakupa, toda nova tesla s pravim paketom avtomobila (dimenzije, tehnološka naprednost, doseg, zmogljivosti) kaže na potencial (ustrezno kakovostnih) električnih vozil. Foto: Tesla Motors

BMW je bil lani v Sloveniji z modelom i3 zelo uspešen. Prodali so jih več kot 50, od tega del sicer tudi z vgrajenim podaljševalnikom dosega (bencinski 647-kubični dvovaljni motor). BMW je lani predstavil tudi i3 z večjo baterijo, napovedali pa so tudi že električnega X3. | Foto: BMW je bil lani v Sloveniji z modelom i3 zelo uspešen. Prodali so jih več kot 50, od tega del sicer tudi z vgrajenim podaljševalnikom dosega (bencinski 647-kubični dvovaljni motor). BMW je lani predstavil tudi i3 z večjo baterijo, napovedali pa so tudi že električnega X3. Čeprav danes skoraj vsi avtomobilski proizvajalci veliko govorijo o elektriki kot pogonskemu sredstvu prihodnosti, se ti avtomobili danes še ne prodajajo najbolje. V Evropi so jih lani prodali okrog 90 tisoč (skoraj četrtino na Norveškem), v Sloveniji pa okrog 130 oziroma približno 0,3 odstotka realne prodaje novih osebnih avtomobilov na slovenskem avtomobilskem trgu. Najuspešnejša sta bila letos BMW z modelom i3 (56) in Renault z zoejem (30).

Ali uveljavljeni avtomobilski proizvajalci elektrike ne jemljejo dovolj resno?

Razlogov za v povprečju slabo prodajo je več, najpomembnejši pa izhajajo iz slabe tehnične osnove večine avtomobilov in v povprečju slabe vsakodnevne uporabnosti. Zdi se, da uveljavljene avtomobilske znamke elektrike še ne jemljejo dovolj resno, zato njihovi avtomobili na ceste prihajajo še z majhnimi baterijami, posledično majhnim dosegom in šibkimi vgrajenimi polnilci.

Vsakodnevna uporabnost teh avtomobilov nikakor ni zadovoljiva in zato so ti avtomobili obsojeni zgolj na vlogo drugega avtomobila v družini. Dobri so za tistega, ki jih lahko polni doma in ki dnevno ne prevozi več kot 150 kilometrov. To pa vsekakor ni dovolj za vozila, ki stanejo več kot 30 tisoč evrov.

Renault ima s prenovljenim zoejem danes enega najbolj uporabnih električnih avtomobilov. Ta že odgovarja precejšnjemu krogu voznikov. Avtomobil ima baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur, kar predstavlja 300 kilometrov (če se ravno ne vozimo veliko po avtocesti) realnega dosega. Odlika zoeja je tudi hitro in učinkovito polnjenje baterije.  | Foto: Gregor Pavšič Renault ima s prenovljenim zoejem danes enega najbolj uporabnih električnih avtomobilov. Ta že odgovarja precejšnjemu krogu voznikov. Avtomobil ima baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur, kar predstavlja 300 kilometrov (če se ravno ne vozimo veliko po avtocesti) realnega dosega. Odlika zoeja je tudi hitro in učinkovito polnjenje baterije. Foto: Gregor Pavšič

Opel ampera-e (ali chevrolet bolt) je arhitekturni primer namensko grajenega električnega avtomobila. To dokazuje razporeditev baterij. Električni avtomobil General Motorsa je že prišel do prvih kupcev tudi v Evropi. Ampera-e ima baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur, kar v primerjavi z renaultom zoe zagotavlja še približno dodatnih 100 kilometrov dosega. | Foto: Opel Opel ampera-e (ali chevrolet bolt) je arhitekturni primer namensko grajenega električnega avtomobila. To dokazuje razporeditev baterij. Električni avtomobil General Motorsa je že prišel do prvih kupcev tudi v Evropi. Ampera-e ima baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur, kar v primerjavi z renaultom zoe zagotavlja še približno dodatnih 100 kilometrov dosega. Foto: Opel Najbolj dovršena serijska električna avtomobila postajata chevrolet bolt oziroma opel ampera-e

Izjeme seveda obstajajo: novi renault zoe ima 300 kilometrov realnega dosega, z večjima baterijama sta korak naprej naredila tudi BMW i3 in nissan leaf. Podobno načrtujejo tudi pri Volkswagnu s prenovljenim e-golfom. Pravi preboj lahko naredi chevrolet bolt oziroma opel ampera-e, ki imata še večji doseg od zoeja, predvsem pa sta to večja avtomobila s pravo družinsko uporabnostjo.

Toda preboj na trg je za zdaj počasen. Opel ima težave s hitrostjo proizvodnje, zato ampere-e v Sloveniji vsaj še do prihodnjega leta ne bo v ponudbi. Tudi Nissan svojega leafa, najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu, v Sloveniji ne prodaja uradno. Slovenci so letos uvozili 16 leafov, največ iz Avstrije.  

Hyundai je prejšnji teden pripeljal v Slovenijo povsem novi električni ioniq. To je primerno velik, s petimi vrati praktičen in tudi prostorsko zadovoljiv avtomobil. Toda ta hyundai za zdaj ne postavlja novih standardov, temveč se je zadovoljil z vlogo sledilca. Vgrajeno ima namreč majhno baterijo in šibek polnilec, doseg v zimskem času morda doseže vsega 150 kilometrov. Uvoznik jih želi letos v Sloveniji prodati od 10 do 15. Zanimala naj bi se podjetja (avtomobil za imidž), manj posamezniki (realna uporaba). Hyundai je s tem avtomobilom sicer postavil osnovo, ki pa jo bodo morali v prihodnjih letih nadgrajevati. | Foto: Gregor Pavšič Hyundai je prejšnji teden pripeljal v Slovenijo povsem novi električni ioniq. To je primerno velik, s petimi vrati praktičen in tudi prostorsko zadovoljiv avtomobil. Toda ta hyundai za zdaj ne postavlja novih standardov, temveč se je zadovoljil z vlogo sledilca. Vgrajeno ima namreč majhno baterijo in šibek polnilec, doseg v zimskem času morda doseže vsega 150 kilometrov. Uvoznik jih želi letos v Sloveniji prodati od 10 do 15. Zanimala naj bi se podjetja (avtomobil za imidž), manj posamezniki (realna uporaba). Hyundai je s tem avtomobilom sicer postavil osnovo, ki pa jo bodo morali v prihodnjih letih nadgrajevati. Foto: Gregor Pavšič

Študija Volkswagnovega električnega avtomobila prihodnosti. Eden med petimi kupci golfa se bo po njihovih predvidevanjih odločil za primerljivo velik električni avtomobil. Volkswagen pripravlja novo platformo MEB za električne avtomobile. Avtomobil velikosti golfa bo imel v notranjosti prostornost passata ... | Foto: Volkswagen Študija Volkswagnovega električnega avtomobila prihodnosti. Eden med petimi kupci golfa se bo po njihovih predvidevanjih odločil za primerljivo velik električni avtomobil. Volkswagen pripravlja novo platformo MEB za električne avtomobile. Avtomobil velikosti golfa bo imel v notranjosti prostornost passata ... Foto: Volkswagen Kako je na elektriko pripravljenih pet največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu? 

Pet najpomembnejših avtomobilskih proizvajalcev na svetu je že predstavilo svoje načrte za razvoj električnih avtomobilov. Volkswagen je lani postal najuspešnejši proizvajalec vozil na svetu. Čeprav imajo že danes na cestah električnega e-golfa in malčka e-upa, bodo z električnimi avtomobili resno začeli šele leta 2020.

"Danes prodajo upočasnjujejo prekratki dosegi, previsoka vstopna cena in ponekod tudi preslaba polnilna infrastruktura. Ko bomo odpravili te ovire, se lahko zgodi sprememba. Kupec bo prišel v prodajni salon in videl, da ima električni avtomobil veliko več prostora in da ima zaradi nadgradnje programske opreme veliko več možnosti. Pričakujemo, da bo eden izmed petih kupcev golfa raje izbral električnega I.D.," je za Autonews Europe povedal Christian Senger, vodja električnega programa pri koncernu Volkswagen.

Toyota je bila do zdaj zapisana hibridni tehnologiji, v dolgoročni viziji vozil z alternativnim pogonskim virom pa so Japonci izpostavljali predvsem pogon na vodikove gorivne celice.  Ob koncu desetletja pri Toyoti vendarle napovedujejo tudi prvi resen električni avtomobil.

General Motors je med prvimi petimi proizvajalci do zdaj naredil največ. Že lani so predstavili chevrolet bolta in opel ampero-e, ki sta po dosegu in tudi ceni danes že prehitela celo napovedi Tesle in njihovega modela 3.

Ford je za leto 2020 napovedal električni crossover, ki se bo predvidoma imenoval model E. Ford bo sicer v elektrifikacijo svojih modelov (torej tudi za hibridne različice) namenil 670 milijonov evrov.

Hyundai je letos predstavil električnega ioniqa, leta 2018 pa bo na cestah predvidoma njihovi prestižni električni športni terenec. Nastal naj bi pod korejsko luksuzno znamko Genesis. Hyundaijeva sestrska znamka Kia napoveduje električno različico nira, ki je za zdaj na voljo le kot hibrid. Kia sicer dokaj uspešno že prodaja električnega soula.

Kupci torej čakajo avtomobil, ki bo za zmerno ceno prinesel ključni preboj …

Avtomobilska industrija torej čaka na preboj enega modela, ki bo v vozilu resnično združil vse tisto, kar danes na trgu že obstaja. Torej zadostno velikost avtomobila, ustrezno arhitekturo vozila (razporejene baterije na sredini, pogon na zadnji kolesi, dodatni prtljažnik spredaj), baterije z zadosti veliko kapaciteto in predvsem ustrezno močan polnilec za izkoristek vseh javnih polnilnih postaj. Če je to uspelo Renaultu z zoejem, lahko uspe tudi drugim.

Ko bo tak avtomobil prišel na trg, bo do večjega izraza prišle tudi subvencije eko sklada (v Sloveniji trenutno 7.500 evrov), ugodno financiranje, manjši strošek energije in podobno. Takrat bo lahko električni avtomobil postal tudi ekonomsko povsem upravičena naložba, ki bo presegala zgolj domet ekoloških zanesenjakov.

Zaradi česa danes še ne bi kupili električnega avtomobila?

  • Cena, ki je navkljub subvenciji eko sklada še previsoka
    66,17 %
    401 glasov
  • Doseg, ta mora znašati realnih od 300 do 400 kilometrov
    26,73 %
    162 glasov
  • Hiter razvoj industrije; kar kupiš danes, je jutri zastarelo
    2,31 %
    14 glasov
  • Ne zaupam električnim avtomobilom
    4,79 %
    29 glasov
Oddanih 606 glasov
Električni avtomobili do leta 2020

Zaradi hitro razvijajoče se industrije je vse avtomobile do leta 2020 nemogoče napovedati. Konec desetletja za pomemben mejnik napoveduje Volkswagen, na drugi strani pa želi predvsem Tesla pohiteti in preboj električne mobilnosti zagotavljati z novim modelom 3. Ker tudi ta sodi v razred premium limuzin, pravega »ljudskega« električnega avtomobila – ta bi torej moral ponujati vse tisto, kar danes nudi povprečna kombilimuzina – vsaj v uradni obliki še ni na vidiku.

Opel je ampero-e v Evropi najprej ponudil na Norveškem, kjer so med vsemi evropskimi državami električni avtomobili tudi najbolj razširjeni. Med vsemi avtomobili na trgu ima ampera-e največji doseg, ki realno znaša okrog 400 kilometrov. Na tem področju ji bo kos le tesla 3 ... | Foto: Opel Opel je ampero-e v Evropi najprej ponudil na Norveškem, kjer so med vsemi evropskimi državami električni avtomobili tudi najbolj razširjeni. Med vsemi avtomobili na trgu ima ampera-e največji doseg, ki realno znaša okrog 400 kilometrov. Na tem področju ji bo kos le tesla 3 ... Foto: Opel Opel ampera-e
Z izjemo šibkejšega polnilca ima Chevroletov oziroma Oplov avtomobil vse potrebne lastnosti uspešnega električnega avtomobila. Chevrolet z boltom v ZDA že beleži prodajne uspehe, v Evropi pa ampera-e šele počasi prihaja do prvih kupcev. Prvega so se razveselili Norvežani, v Sloveniji ga lahko morda pričakujemo leta 2018. Bolj kot tehnika bo uspeh avtomobila torej odvisen od poslovnih načrtov trgovcev znotraj koncerna General Motors. Na Norveškem opel ampera-e stane 33 tisoč evrov.

Električni smart forfour, ki ga bodo letos začeli izdelovati v novomeškem Revozu. | Foto: Gregor Pavšič Električni smart forfour, ki ga bodo letos začeli izdelovati v novomeškem Revozu. Foto: Gregor Pavšič Smart fortwo in forfour
Smart bo že letos izpolnil dvosedežnega in prvič začel prodajati tudi štirisedežnega električnega smarta. Tega bodo izdelovali v novomeškem Revozu. Oba avtomobila sta tako dimenzijsko kot tehnološko namenjena predvsem mestni in primestni uporabi.

Tesla 3
Teslin novi avtomobil je ena najtežje pričakovanih novosti v avtomobilski industriji. Američani so bili z modelom S ključni za hitrejši razmah elektromobilnosti v zadnjih dveh do treh letih. Novi avtomobil bo manjši, odvisno od različice baterije pa bo imel doseg od 300 do 400 kilometrov. Tesla je uradno zanj prejela 400 tisoč rezervacij, od tega jih po naših informacijah vsaj 50 prihaja tudi iz Slovenije. Cene avtomobila se bodo predvidoma začele pri slabih 40 tisoč evrih, za Evropo pa sicer uradno še niso potrjene. Tesla prve avtomobile napoveduje že za letos, vsekakor pa v letu 2018.

Nissan leaf
Nissan razvija drugo generacijo leafa, do zdaj najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu. Leafa so predstavili leta 2012, a je še danes povsem spodoben električni avtomobil. Za zdaj ni veliko uradnih napovedi, kdaj bo Nissan predstavil naslednjega leafa in kakšne bodo njegove tehnične zmogljivosti. Ker je japonska avtomobilska znamka pomemben pionir električne mobilnosti, lahko od leafa pričakujemo nadgradnjo obstoječe ponudbe.

Mercedes GLC
Mercedes-Benz je študijo električnega crossoverja predstavil lani jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu. Ta je bila jasna napoved, da želijo tudi v Stuttgartu loviti zaostanek za ameriško Teslo. Uradno ime in prvi model serijskega električnega avtomobila še ni znan, neuradno pa bi bila lahko to električna različica športnega terenca GLC.

Študija električnega crossoverja, s katerim se bo Audi predvidoma že prihodnje leto priključil trgu električnih vozil. | Foto: Študija električnega crossoverja, s katerim se bo Audi predvidoma že prihodnje leto priključil trgu električnih vozil. Audi Q6
Audi v sklopu Volkswagnovega koncerna resno razvija prvi električni športni terenec. Predvidoma se bo imenoval Q6, izhajal pa bo iz že znane študije e-tron quattro. Nemci obljubljajo doseg na ravni Teslinega modela X. 

BMW X3
BMW je danes med premium znamkami v elektromobilnosti naredil največ. V nekaterih državah, med katerimi je tudi Slovenija, model i3 uživa precejšnji uspeh. Pri BMW so že potrdili, da bodo izdelali električnega športnega terenca X3, pri sestrski znamki Mini bodo prav tako izdelali električno različico kultnega avtomobila.

Volkswagen I.D.
Volkswagen se je v zadnjem letu začel resno zanimati za električne avtomobile in lani jeseni so predstavili tudi študijo takega avtomobila prihodnosti. Prvi serijski avtomobil napovedujejo za leto 2020. Volkswagen ima platformo MEB (modular eletrification platform), ki ima kratke previse in daljšo medosno razdaljo ter je tako prilagojena optimalni razporeditvi baterij na sredini avtomobila. To platformo bodo za električne avtomobile uporabili tudi pri Audiju, Škodi in Seatu.    
Ne spreglejte