Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
30. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Smart Revoz Avtosalon Pariz 2016 električni avtomobili

Petek, 30. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Novi električni smart, ki bo skrbel za delovna mesta v Revozu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Revoz bo prihodnje leto začel izdelovati novega električnega štirisedežnega smarta. Zaradi novega tipa vozila so morali Dolenjci prilagoditi proizvodnjo in izobraziti zaposlene. Dodatni avtomobil bo poskrbel za boljšo izkoriščenost kapacitete tovarne, v kateri je trenutno zaposlenih 2.200 ljudi.

Smart bo v ZDA že letos začel prodajati električno različico smarta forfour, ki prihodnje leto prihaja tudi v Evropo. Avtomobil bodo izdelovali v Revozu. Elektromotor bodo sicer prejemali iz Francije, litij-ionske baterije pa iz Nemčije.  | Foto: Gregor Pavšič Smart bo v ZDA že letos začel prodajati električno različico smarta forfour, ki prihodnje leto prihaja tudi v Evropo. Avtomobil bodo izdelovali v Revozu. Elektromotor bodo sicer prejemali iz Francije, litij-ionske baterije pa iz Nemčije. Foto: Gregor Pavšič

Električno vozilo proti telefonu: smarta polnili vsak drugi, iPhone vsak dan


Realni doseg štirisedežnega smarta bo okrog 100 kilometrov. Največja novost je doplačljiv vgrajeni zmogljivejši polnilec. | Foto: Smart Realni doseg štirisedežnega smarta bo okrog 100 kilometrov. Največja novost je doplačljiv vgrajeni zmogljivejši polnilec. Foto: Smart Med električnimi avtomobili, ki so jih predstavili na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu, izstopa tudi električni smart forfour. Smart je do zdaj izdeloval le električno različico svojega manjšega vozila za dve osebi, zdaj pa bo elektriko namenil tudi štirisedežni izvedbi.

Za Slovenijo je avtomobil zanimiv, ker smarta forfour že zdaj izdelujejo v novomeškem Revozu, enako pa bo tudi z novo električno različico avtomobila. Tako se bo obseg dela v tovarni povečal, s tem pa bodo stabilnejša tudi delovna mesta. Trenutno je v Revozu stalno zaposlenih dva tisoč ljudi, ob tem pa tam dela še okrog 200 agencijskih delavcev.

Avtomobil bo namenjen predvsem mestom, kjer doseg okrog 100 kilometrov zlahka zadošča potrebam voznikov. Njegova prednost je tudi obračalni krog, ki je manjši od sedmih metrov. | Foto: Smart Avtomobil bo namenjen predvsem mestom, kjer doseg okrog 100 kilometrov zlahka zadošča potrebam voznikov. Njegova prednost je tudi obračalni krog, ki je manjši od sedmih metrov. Foto: Smart

Električni avtomobil prinaša novosti za Revozovo proizvodnjo

"Priprave na proizvodnjo električnega smarta forfour so v teku, datum začetka proizvodnje pa bo sporočil naš partner Daimler. Za Revozovo proizvodnjo pomeni električna različica veliko novosti, saj je bilo treba uvesti precej novih operacij. Potrebnega je bilo tudi veliko izobraževanja, in sicer tako imenovano modro izobraževanje za vgradnjo delov brez napetosti in oranžno izobraževanje za vgradnjo delov pod napetostjo," so nam povedali v Revozu.

Pri tem dodajajo, da potrebujejo za izobraževanje novega zaposlenega, preden ta lahko začne delati v avtomobilski proizvodnji, natanko 23 dni.

Revoz trenutno izdeluje le renault twinga in bencinskega smarta forfour, kar pa za polno izkoriščenost tovarne ni dovolj. Revoz bo začel zato izdelovati tudi renault clia ter električnega smarta.  | Foto: Vinko Kernc Revoz trenutno izdeluje le renault twinga in bencinskega smarta forfour, kar pa za polno izkoriščenost tovarne ni dovolj. Revoz bo začel zato izdelovati tudi renault clia ter električnega smarta. Foto: Vinko Kernc

Desno zadaj priključek za elektriko namesto odprtine za točenje goriva. | Foto: Gregor Pavšič Desno zadaj priključek za elektriko namesto odprtine za točenje goriva. Foto: Gregor Pavšič Dva dodatna avtomobila za stabilnost delovnih mest

Revoz je do zdaj izdeloval le renault twinga in bencinskega smarta forfour. Oba avtomobila prihajata iz avtomobilskega razreda, ki mu prodaja v Evropi precej pada. Zato sta vrnitev renaulta clia in prihod električnega smarta v Novo mesto pomembna za dolenjsko gospodarstvo.

V Revozu bodo sicer izdelovali le sam avtomobil, elektromotor bodo namreč izdelovali v Renaultovi tovarni v francoskem Cleonu, baterije pa bodo v Slovenijo pošiljali iz Daimlerjevega podjetja Deutsche Accumotive.

Notranjost se od bencinske različice bistveno ne razlikuje. Avtomobil torej nima dodatnih elementov, ki bi poudarjali njegov električni pogon.  | Foto: Gregor Pavšič Notranjost se od bencinske različice bistveno ne razlikuje. Avtomobil torej nima dodatnih elementov, ki bi poudarjali njegov električni pogon. Foto: Gregor Pavšič

Menjalnik je brezstopenjski, kar še olajša vožnjo po mestih. | Foto: Gregor Pavšič Menjalnik je brezstopenjski, kar še olajša vožnjo po mestih. Foto: Gregor Pavšič

Bistvo pogona je vgrajeni močnejši polnilec, ki je doplačljiv

Avtomobil poganja elektromotor z močjo 60 kilovatov, svoje pa hitrim pospeškom doda še 160 njutonmetrov hipnega navora. Menjalnik je brezstopenjski, kar v mestih poenostavlja uporabo. V notranjosti avtomobila s prihodom električnega pogona večjih sprememb ni.

Električni doseg je podoben kot pri smartu fortwo, le da bodo v večjo različico zdaj lahko (ob doplačilu) vgradili bistveno močnejši, 22-kilovatni polnilec. To pomeni, da je mogoče z njim izkoriščati polno moč javnih polnilnic z izmeničnim tokom AC v mestih in da mu je na tem področju (poleg večje tesle S in X) kos le še renault zoe. Baterijo bo tako mogoče povsem napolniti v 45 minutah.

Električni malček za slabih 20 tisočakov?

Električni smart forfour ima precej velik prodajni potencial. Avtomobil je zaradi majhnih dimenzij in obračalnega kroga 6,9 metra kot naročen za mesta in tudi različne sisteme souporabe avtomobilov (car sharing). Cena avtomobila v Nemčiji bo okrog 27 tisoč evrov. Če bi bila taka cena avtomobila v Sloveniji, bi skupaj s subvencijo eko sklada stal manj kot 20 tisočakov.

Smart bo električnega forfourja že letos začel prodajati v ZDA (četrtina tam prodanih smartov je električnih), v začetku prihodnjega leta pa se bo prodaja začela tudi v Evropi.

Ne spreglejte