Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
20. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

Šanghaj Avtosalon Šanghaj 2017 Kitajska

Četrtek, 20. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ko Kitajska postane središče avtomobilskega sveta in kaj to pomeni za Slovenijo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Avtosalon Šanghaj 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska je kot največja država na svetu tudi največji avtomobilski trg. Lani je prodaja narasla za 17 odstotkov. Domači proizvajalci niso več nebogljeni in želijo okrepljeni z denarjem zdaj nadgraditi svojo poceni delovno silo s tujim kapitalom "know-how".

Kitajci se ne bodo zadovoljili le z domačim trgom

Osrednji kitajski avtomobilski salon, ki si ga na dve leti izmenjujeta Peking in Šanghaj, že dolgo ni več eksotični avtomobilski dogodek z nenavadnimi vozili in kopijami svetovnih avtomobilskih uspešnic. Kitajska je največji trg za tradicionalne in tudi električne avtomobile, tudi njihovi proizvajalci pa so postali v zadnjih letih vse bolj kakovostni.  

Kitajska je tudi prek evropskih in ameriških avtomobilskih proizvajalcev – ti so morali v zadnjih 20 letih za vstop na trg skleniti podjetja (tako imenovani joint ventures) z domačimi podjetji – ujela velik finančni tok in zdaj ta denar vlaga v svoj razvoj. Kitajske znamke se nikakor nočejo zadovoljiti le s svojim domačim trgom, temveč si želijo tudi prodora v svet, vsekakor tudi v Evropo.

Great Wallov športni terenec haval H2, v katerega so vgrajeni deli slovenske Hidrie. | Foto: Reuters Great Wallov športni terenec haval H2, v katerega so vgrajeni deli slovenske Hidrie. Foto: Reuters Hidria: Naša tovarna na Kitajskem je velika konkurenčna prednost

Kitajski avtomobilski trg je pomemben tudi za slovenske dobavitelje. Hidria ima na primer le 100 kilometrov od Šanghaja svojo tovarno, v kateri izdelujejo sisteme za hladen zagon dizelskega motorja in elektroniko za njihovo krmiljenje. V primerjavi s svojimi konkurenčnimi dobavitelji imajo kot edini že šest let zgrajeno tovarno na Kitajskem. Najpomembnejši partner Hidrie je družba Great Wall, ki velja za največjega proizvajalca športnih terencev na Kitajskem. Hidria v tovarni v Suzhouju zaposluje 17 ljudi, od tega dva Slovenca.

SAIC je največji kitajski proizvajalec avtomobilov, ki ima skupna podjetja z Volkswagnom in General Motorsom. SAIC je lani prodal 5,6 milijona vozil, od katerega pa so njihove kitajske znamke predstavljale le okrog šest odstotkov prodaje. Z znamkama MG (na osnovi bankrotiranega britanskega MG Roverja) in Roewe (na fotografiji njihov avtomobil ERX5) želijo to spremeniti. | Foto: Reuters SAIC je največji kitajski proizvajalec avtomobilov, ki ima skupna podjetja z Volkswagnom in General Motorsom. SAIC je lani prodal 5,6 milijona vozil, od katerega pa so njihove kitajske znamke predstavljale le okrog šest odstotkov prodaje. Z znamkama MG (na osnovi bankrotiranega britanskega MG Roverja) in Roewe (na fotografiji njihov avtomobil ERX5) želijo to spremeniti. Foto: Reuters

Zotye Auto ima športni terenec SR9, ki močno spominja na porscheja macana in velja za eno najbolj znanih kitajskih avtomobilskih kopij. | Foto: Reuters Zotye Auto ima športni terenec SR9, ki močno spominja na porscheja macana in velja za eno najbolj znanih kitajskih avtomobilskih kopij. Foto: Reuters Največji kitajski proizvajalec avtomobilov želi poudariti svoje domače znamke

Podjetje SAIC kot največji kitajski proizvajalcev avtomobilov namerava želi letos podvojiti prodajo svojih znamk v izključno kitajski lasti. Domači uspeh je temelj za uspeh na čezmorskih trgih. SAIC je do zdaj tesno sodeloval tudi s koncernoma Volkswagen in General Motors, zdaj pa želijo večji poudarek nameniti tudi lastnemu programu. SAIC je pred časom kupil bankrotirano angleško znamko MG Rover, zdaj napovedujejo pet novih modelov osebnih avtomobilov in devet športnih terencev.

SAIC je lani s svojimi kitajskimi znamkami dosegel le dober odstotek domačega trga, skupna podjetja z Volkswagnom in GM pa imajo več kot 16-odstotni tržni delež. Toda Kitajci so tudi prek teh sodelovanj torej dobili denar in zdaj kupujejo propadla podjetja in najemajo evropske oblikovalce. Ni jim torej treba več kopirati, saj jim priznani oblikovalci zagotovijo moderno zunanjost na preizkušeni tehnologiji, vse to pa začinijo še z ugodno ceno.

Na Kitajskem so lani prodali skoraj 24 milijonov osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, celotni delež domačih znamk pa je znašal okrog 43 odstotkov. Prodaja je lani narasla za 15 odstotkov. Kitajci sicer premlevajo idejo o sprostitvi zdajšnjega pravila o formiranju skupnih podjetij tujih in domačih proizvajalcev v razmerju 50 : 50. Če bi lahko imeli tuji vlagatelji večji lastniški del, bi to v težave potisnilo manj suverene domače znamke, tujcem pa povečalo dobičke.

Geely namerava z znamko Lynk&CO vstopiti tudi v Evropo, a to se v bližnji prihodnosti še ne bo zgodilo. | Foto: Geely Geely namerava z znamko Lynk&CO vstopiti tudi v Evropo, a to se v bližnji prihodnosti še ne bo zgodilo. Foto: Geely Kako naj se Kitajci bojujejo s pomisleki o kakovosti in varnosti svojih avtomobilov?

SAIC bo v nov razvojni center pri Šanghaju vložil 2,25 milijarde kitajskih juanov (310 milijonov evrov). Tudi znamka Geely, ki jo v Evropi najbolje poznamo kot lastnico Volva, ima podobne načrte združitve nizkih proizvodnih stroškov s tujimi oblikovalskimi in tehnološkimi odlikami. Ustanovili so tudi novo znamko avtomobilov Lynk & CO, ki jo bodo v prihodnje predvidoma predstavili tudi v Evropi in ZDA.

Z njo se bodo poskusili prebiti v cenovno srednji del najbolj prodajanih avtomobilov na Kitajskem, z dosmrtnim jamstvom se bodo borili proti pomislekom o kakovosti in varnosti kitajskih avtomobilov, za vozila pa bodo ponudili tudi najem, ne le nakupa. To so vse ukrepi za večjo kredibilnost kitajskih znamk, ki doma po prodajnih številkah še vedno močno zaostajajo za uveljavljenimi tujimi avtomobilskimi proizvajalci.

Volkswagnov električni crossover (na osnovi študije ID crozz) bo ključni model nemške znamke za dosego visokih ciljev na področju elektromobilnosti. Leta 2025 želijo letno prodati milijon električnih avtomobilov. | Foto: Volkswagen Volkswagnov električni crossover (na osnovi študije ID crozz) bo ključni model nemške znamke za dosego visokih ciljev na področju elektromobilnosti. Leta 2025 želijo letno prodati milijon električnih avtomobilov. Foto: Volkswagen

Volkswagen s študijo električnega crossoverja, ki izziva tudi Teslo

Večina blišča v Šanghaju je tudi zato pripadla evropskim znamkam. Volkswagen je kot največji proizvajalec avtomobilov na svetu pripeljal študijo svojega električnega crossoverja prihodnosti z imenom crozz. Izdelovati ga bodo začeli leta 2020. Njegova moč bo 225 kilovatov, najvišja hitrost 180 kilometrov na uro, uradni doseg pa do 500 kilometrov. To bo torej električni crossover, ki bo prihajal izpod okrilja velikoserijske znamke in bo konkurenčen avtomobilom, kot so tesla X, jaguar i-pace in podobni. Študija ima tudi sistem povsem samodejne vožnje, njegova uporaba v serijski različici avtomobila pa je še negotova.

Fotografije: To je Volkswagnova električna študija crozz

Fotogalerija
1 / 8

Tudi v tej Audijevi študiji je veliko slovenskega znanja. | Foto: Reuters Tudi v tej Audijevi študiji je veliko slovenskega znanja. Foto: Reuters Na elektriko v boju z okoljskimi standardi stavita tudi Škoda in Audi

"Do leta 2025 želimo prodati milijon električnih avtomobilov," je v Šanghaju napovedal predsednik znamke Volkswagen Herbert Diess. Nemški koncern se je letos ob prihodu v Šanghaj povsem posvetil kitajskemu trudu po povečanju števila do okolja prijaznih vozil, kar je odgovor na kritično onesnaženje zraka v največjih kitajskih mestih.

Škoda je predstavila študijo mission E, ki napoveduje prvi električni avtomobil iz Mlade Boleslave, pri Audiju pa so razkrili kupejevsko izvedbo svojega električnega crossoverja. Pod to atraktivno študijo iz Ingolstadta se je podpisal slovenski oblikovalec Domen Ručigaj, pri Akrapoviču pa so priskrbeli ohišje baterijskega sklopa.  

Foto: To je Škodina študija prvega električnega avtomobila    

Fotogalerija
1 / 5

Mercedes študija razred A limuzina | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

C5 aircross | Foto: Citroën Foto: Citroën Mercedes z najcenejšo limuzino, Citroën s svojim kitajskim rešiteljem?

Drugačno taktiko je ubral Mercedes-Benz, ki je v Šanghaju predstavil prenovljeno limuzino razreda S, še pomembnejša pa je bila študija nove osnovne limuzine na osnovi razreda A. Mercedes-Benz bo z njo čez dve leti postavil novo cenovno mejo za vstop v svet njihovih limuzin.

Na kitajski trg odkrito stavi tudi Citroën, ki je predstavil svoj novi crossover C5 aircross. Tega bodo prej vozili Kitajci kot Evropejci. Z njim želijo zajeziti upadanje prodaje francoske znamke na Kitajskem, kjer jim je lani prodaja upadla za 16 odstotkov, tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa se je skoraj prepolovila. Predsednik koncerna PSA Carlos Tavares je kot nujni ukrep v Šanghaju naznanil večje število crossoverjev in športnih terencev. Omenjeni C5 aircross, tekmec vozilom, kot so peugeot 3008, nissan qashqai in renault kadjar, je prvi korak v tej smeri.

Kitajski start-up z 11 avtomobili in električnim rekorderjem

Zanimiv primer hitre širitve kitajskih avtomobilskih proizvajalcev je družba Next EV z blagovno znamko Nio, ki v Šanghaju predstavlja kar 11 svojih modelov. To je v resnici zagonsko podjetje start-up ki je usmerjeno v razvoj in izdelavo električnih avtomobilov. V skupno 12 razvojnih centrih po vsem svetu (tudi v Münchnu, Londonu, San Diegu …) imajo zaposlenih več kot dva tisoč ljudi. Lani oktobra so v Kaliforniji dobili dovoljenje za testiranje samovozečih avtomobilov v odprtem prometu.

Nio bo v Šanghaju predstavil dve glavni novosti, to je družinski električni enoprostorec (v načrtu je le prodaja na Kitajskem) in enega od najhitrejših električnih superšportnikov na svetu EP9. Najprej so jih izdelali šest za vlagatelje, zdaj pa jih bodo izdelali še deset za kupce. Cena avtomobila znaša 1,5 milijona dolarjev. Z njim so lani na Nordschleifu postavili absolutni rekord med električnimi avtomobili in krog prevozili v sedmih minutah in petih sekundah.

Kitajski električni superšportnik poganjajo štirje elektromotorji s skupno močjo en megavat, do 200 kilometrov na uro pospeši v 7,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 313 kilometrov na uro. | Foto: Reuters Kitajski električni superšportnik poganjajo štirje elektromotorji s skupno močjo en megavat, do 200 kilometrov na uro pospeši v 7,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 313 kilometrov na uro. Foto: Reuters

Volvo je potrdil, da bo svoj prvi električni avtomobil izdelal na Kitajskem. | Foto: Volvo Volvo je potrdil, da bo svoj prvi električni avtomobil izdelal na Kitajskem. Foto: Volvo

 

Ne spreglejte