Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
19. 4. 2017,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Zeleni avtomoto Električni avtomobili električna energija Audi

Sreda, 19. 4. 2017, 12.24

6 let, 6 mesecev

To je Audijeva električna prihodnost s slovenskim pečatom

Audi e-tron sportback concept – 500 kilometrov električnega dosega #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Audi e-tron Sportback concept | Foto Audi

Foto: Audi

Audi na salonu v Šanghaju predstavlja svojo novo arhitekturo električne mobilnost, ki nam jo je lani jeseni napovedal slovenski strokovnjak Matjaž Korman. Prav on gradi električno prihodnost audija in avtomobile uči avtonomne vožnje, saj je vodja razvoja konceptnih avtomobilov. Pod električni audi e-tron sportback concept s 500-kilometrskim dosegom pa je podpisan še en Slovenec, oblikovalec Domen Ručigaj.

Audi v svojem slogu odgovoril električni viziji Elona Muska

Dr. Matjaž Korman za Siol.net o električni infrastrukturi, ki mora slediti večjim dosegom vozil: ""Naši kupci bodo v prihodnosti zahtevali 15-minutno polnjenje baterije. Za 15-minutno polnjenje baterije s stotimi kilovatnimi urami, ki jih potrebujemo za 500-kilometrski doseg, potrebujem tehniko z 800 volti napetosti in polnilnico z močjo 350 kilovatov. To je čista fizika. To je ena glavnih zahtev naših prodajnikov, ki pravijo, da vozniki oz. naši kupci nočejo več kot toliko časa stati na polnilnicah." | Foto: Jure Gregorčič Dr. Matjaž Korman za Siol.net o električni infrastrukturi, ki mora slediti večjim dosegom vozil: ""Naši kupci bodo v prihodnosti zahtevali 15-minutno polnjenje baterije. Za 15-minutno polnjenje baterije s stotimi kilovatnimi urami, ki jih potrebujemo za 500-kilometrski doseg, potrebujem tehniko z 800 volti napetosti in polnilnico z močjo 350 kilovatov. To je čista fizika. To je ena glavnih zahtev naših prodajnikov, ki pravijo, da vozniki oz. naši kupci nočejo več kot toliko časa stati na polnilnicah." Foto: Jure Gregorčič Tehnično ena najbolj dovršenih evropskih avtomobilskih znamk je s konceptom e-tron sportback concept zdaj končno pripravila konkreten odgovor električne mobilnosti. Elon Musk bo v Audiju dobil močnega konkurenta. V Ingolstadtu so na oddelku razvoja konceptnih vozil, ki ga vodi slovenski strokovnjak Matjaž Korman, predstavili koncept, ki bo šel v serijsko proizvodnjo leta 2019, že prihodnje leto pa bo Audi na cesto poslal električnega športnega terenca s primerljivim dosegom.

Slovenski strokovnjak, oče superšportnega električnega R8 e-trona, je uresničil, kar nam je napovedal. V Šanghaju je zaradi čustvenega kupeja in 370-kilovatnega električnega pogona s 500 kilometri dosega z enim polnjenjem postalo jasno, zakaj je tako suvereno odgovoril, da zaradi Tesle pri Audiju ne spijo slabo.

E-tron sportback stoji na velikih 23-palčnih platiščih. Gre za velik avtomobil kupejevskih linij, ki v dolžino meri skoraj pet metrov (4,9 metra) in se postavlja ob bok aktualnemu modelu A7. V širino meri skoraj dva metra (1,98 metra), visok pa je 1,53 metra. Med osema je skoraj trimetrska razdalja (2,93 metra).  | Foto: Audi E-tron sportback stoji na velikih 23-palčnih platiščih. Gre za velik avtomobil kupejevskih linij, ki v dolžino meri skoraj pet metrov (4,9 metra) in se postavlja ob bok aktualnemu modelu A7. V širino meri skoraj dva metra (1,98 metra), visok pa je 1,53 metra. Med osema je skoraj trimetrska razdalja (2,93 metra). Foto: Audi

Navdih slovenskega oblikovalca, Akrapovič pa naj bi naredil ohišje baterije

Ena od skic slovenskega oblikovalca Domna Ručigaja, ki je pred prihodom v Audijev oblikovalski studio delal za Volkswagen. | Foto: Audi Ena od skic slovenskega oblikovalca Domna Ručigaja, ki je pred prihodom v Audijev oblikovalski studio delal za Volkswagen. Foto: Audi Audi e-tron sportback concept je torej napoved nove generacije električne mobilnosti, ki je tesno povezna s slovenskim znanjem.

Poleg tehničnega dela Kormanove ekipe je pod oblikovanje tega 4,9 metra dolgega električnega avtomobila kupejevske zasnove, ki nekoliko spominja na silhueto modela A7, podpisan tudi 34-letni slovenski oblikovalec Domen Ručigaj.


To je Audijev kupejevski električni avtomobil prihodnosti: uradna skica s podpisom Slovenca Domna Ručigaja


Vodja razvoja konceptnih vozil je v pogovoru za Siol.net lani jeseni dejal, da bodo pri zasnovi nove generacije električnih audijev s 500-kilometrskim dosegom in naprednimi sistemi avtonomne vožnje sodelovali tudi z Akrapovičem. Ta naj bi poskrbel za močna titanova ohišja zmogljivih baterij. Gre za zelo pomemben varnostni element, s katerim je po besedah Kormana imela težave Tesla.

Audi e-tron sportback je strukturno seveda prilagojen električnemu pogonu. Termalno nadzirana baterija je nameščena med prvo in zadnjo osjo pod skoraj celotno površino potniške kabine. Nad sprednjo osjo je nameščen prvi elektromotor, druga dva pa sta vgrajena nad zadnjo os. Masa je med prvo in zadnjo osjo razporejena v razmerju 52:48. | Foto: Audi Audi e-tron sportback je strukturno seveda prilagojen električnemu pogonu. Termalno nadzirana baterija je nameščena med prvo in zadnjo osjo pod skoraj celotno površino potniške kabine. Nad sprednjo osjo je nameščen prvi elektromotor, druga dva pa sta vgrajena nad zadnjo os. Masa je med prvo in zadnjo osjo razporejena v razmerju 52:48. Foto: Audi

Trije elektromotorji s konično močjo dobrih 500 "konjev"

Med tehnične dragulje tega električnega koncepta spada tudi nova generacija digitalno krmiljenih matričnih laserskih luči, ki združujejo LED, OLED in lasersko svetlobno tehnologijo. Gre za izjemno natančno krmiljenje svetlobnega snopa, kjer napredna tehnologija svetlobo krmili iz polja 250 LED-diod glede na položaj volana in sproti analizirane podatke laserskega tipala.  | Foto: Audi Med tehnične dragulje tega električnega koncepta spada tudi nova generacija digitalno krmiljenih matričnih laserskih luči, ki združujejo LED, OLED in lasersko svetlobno tehnologijo. Gre za izjemno natančno krmiljenje svetlobnega snopa, kjer napredna tehnologija svetlobo krmili iz polja 250 LED-diod glede na položaj volana in sproti analizirane podatke laserskega tipala. Foto: Audi Pogonski sklop je zasnovan tako, kot je Audi napovedal svojo prihodnost električnih pogonov tehnologije oziroma zasnove all-electric drive: en elektromotor je postavljen nad sprednjo osjo, dva pa sta nameščena nad zadnjo osjo. Gre torej za električni štirikolesni pogon z vsemi voznimi značilnostmi klasičnega quattra, ki vozniku v tem kupeju omogoča dinamično vozno izkušnjo. Električni pogon ne skopari s kilovati, saj iz treh motorjev na kolesa pride 320 kilovatov, konična moč pogona pa doseže 370 kilovatov oziroma 503 konjske moči. Za pogon motorjev skrbi tekočinsko hlajena oziroma termično nadzorovana litij-ionska baterija s kapaciteto 95 kilovatnih ur. Energije naj bi bilo dovolj za 500-kilometrski doseg.

Glede zmogljivosti ta veliki električni gran turismo ne bo imel težav stopiti ob bok fosilnim ognjenim bratom: stotica namreč pade po vsega 4,5 sekunde pospeševanja. | Foto: Audi Glede zmogljivosti ta veliki električni gran turismo ne bo imel težav stopiti ob bok fosilnim ognjenim bratom: stotica namreč pade po vsega 4,5 sekunde pospeševanja. Foto: Audi

Tako kot v prvem konceptu e-trona je ta postavljena med obe osi pod potniško kabino, kar avtomobilu znižuje točko težišča. Inženirji so poskrbeli za zgledno razporeditev mase. Ta je v razmerju 52:48 (spredaj/zadaj). Za polnjenje baterije skrbi kombinirani polnilni sistem. Ta omogoča polnjenje tako na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom kot tudi polnjenje na izmenični tok.

Video: nova arhitektura e-mobilnosti ...

Audi odločno v smer elektrike

Audi e-tron Sportback concept - Šanghaj salon | Foto: Reuters Foto: Reuters Tudi zaradi hitrejšega in cenejšega razvoja elektromobilnosti sta moči združila Porsche in Audi. Obe znamki odločno stopata na električno sceno. Pri Audiju so po uspehu s hibridnimi pogoni na Le Mansu zdaj kot prva tovarniška ekipa vstopili v prvenstvo formule E.

Na predstavitvi avtomobila v Šanghaju so Kitajcem obljubili, da bodo v prihodnjih petih letih na njihove ceste poslali pet novih povsem električni modelov e-tron z dosegom več kot 500 kilometrov. Audi izpostavlja tudi hitro rast električne infrastrukture na največjem svetovnem avtomobilskem trgu, kjer je trenutno na voljo okoli 150 tisoč polnilnic, do konca leta pa naj bi jih postavili še dodatnih sto tisoč.

Na predstavitvi avtomobila v Šanghaju so pri Audiju Kitajcem obljubili, da bodo v prihodnjih petih letih na njihove ceste poslali pet novih povsem električni modelov e-tron z dosegom več kot 500 kilometrov.  | Foto: Reuters Na predstavitvi avtomobila v Šanghaju so pri Audiju Kitajcem obljubili, da bodo v prihodnjih petih letih na njihove ceste poslali pet novih povsem električni modelov e-tron z dosegom več kot 500 kilometrov. Foto: Reuters

Futuristični kokpit naj bi ponujal novo izkušnjo komunikacije med voznikom in avtomobilom ter vozilom in zunanjaim svetom. Pri Audiju obljubljajo še visoko stopnjo umetne inteligence. Namesto vzvratnih ogledal pogledu nazaj strežejo kamere. | Foto: Audi Futuristični kokpit naj bi ponujal novo izkušnjo komunikacije med voznikom in avtomobilom ter vozilom in zunanjaim svetom. Pri Audiju obljubljajo še visoko stopnjo umetne inteligence. Namesto vzvratnih ogledal pogledu nazaj strežejo kamere. Foto: Audi

Ne spreglejte