Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

5

Natisni članek

Rolls-royce BMW

Sreda, 18. 10. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Rolls-Royce dawn: britanski kavalir za tiste z nekaj uporniške duše #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

5

Rolls-Royce Dawn | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Dawn do potankosti sledi zapovedim znamke Rolls Royce. Predstavlja najvišjo točko prestiža, nudi skoraj neslišno okolje in razvaja z vseh strani. Njegovo poslanstvo je seveda vožnja po principu čarobne preproge. ''Magic Carpet'', kot temu pravijo Angleži, služi le enemu namenu - vozniku in potnikom pričarati popolnoma nenaporno vožnjo, na vseh podlagah in cestah. Zato ima vzmetenje le eno nastavitev - udobje.

Prepoznavne linije žarometov, z masko hladilnika iz enega dela, ki je vgrajena v nos vozila, že na daleč sporočajo, da gre za čisto pravega člana družine rolls-royce. | Foto: Gašper Pirman Prepoznavne linije žarometov, z masko hladilnika iz enega dela, ki je vgrajena v nos vozila, že na daleč sporočajo, da gre za čisto pravega člana družine rolls-royce. Foto: Gašper Pirman Sedli smo za volan najnovejšega in četrtega člana prestižne družine Rolls-Royce, ki nas je razvajal z udobjem dnevne sobe. V avtomobilu, kjer je cena drugotnega pomena, življenje teče počasneje, britanski gospod pa odprtih ust ne pusti le potnike, temveč s svojo pojavnostjo in edinstveno podobo očara vsakega mimoidočega.

Kjer šteje le popolnost

Rolls-Royce ni le običajna avtomobilska znamka, gre za znamko, ki je v največji meri oblikovala svet prestižnih vozil in skozi več kot stoletno zgodovino več najslavnejših avtomobilskih ikon na svetu. Tesno povezani s prestižem so osupnili svet že takoj na začetku, ko so leta 1906 na avtomobilski salon Olympia pripeljali dva nova avtomobila z uradnim imenom 40/50 hp. Zaradi številnih posrebrenih karoserijskih dodatkov in izredno tihega delovanja šestvaljnega agregata s prostornino 7.036 kubičnih centimetrov, je novinarska srenja, model s številko šasije 60551, ki je bil registriran kot AX 201, poimenovala silver ghost. Ime se je v trenutku prijelo, a pri rolls-royceu so njegovo neuradno poimenovanje sprejeli šele leta 1925, ko so lansirali prvo generacijo slovitega phantoma.

Pot, ki ni bila brez padcev in borbe za preživetje, je britanskega proizvajalca vodila skozi obe svetovni vojni in vse do skupnega sodelovanja z bavarskim proizvajalcem BMW. 

Pogled, ki vzame sapo. Dawn ni le poln majhnih podrobnosti, ki v smiselno celoto zaokrožijo videz potniške kabine, temveč ravno te posebnosti poskrbijo za kraljevski tretma potnikov, ki so nenehno pod budnim očesom preostalih udeležencev v prometu. | Foto: Gašper Pirman Pogled, ki vzame sapo. Dawn ni le poln majhnih podrobnosti, ki v smiselno celoto zaokrožijo videz potniške kabine, temveč ravno te posebnosti poskrbijo za kraljevski tretma potnikov, ki so nenehno pod budnim očesom preostalih udeležencev v prometu. Foto: Gašper Pirman

V ospredju sta minimalizem in intuitivno upravljanje vseh stikal. Le teh je izredno malo, so jasno vidna in dodelana do najmanjše podrobnosti. Ob zaprti strehi se v notranjost ne prenaša nikakršen zvok iz zunanjosti - to je tudi prvo pravilo rolls-roycea. Po težaškem delovnem dnevu mora biti v notranjosti tiho, primerno za sprostitev med vožnjo do doma ali letališča. | Foto: Gašper Pirman V ospredju sta minimalizem in intuitivno upravljanje vseh stikal. Le teh je izredno malo, so jasno vidna in dodelana do najmanjše podrobnosti. Ob zaprti strehi se v notranjost ne prenaša nikakršen zvok iz zunanjosti - to je tudi prvo pravilo rolls-roycea. Po težaškem delovnem dnevu mora biti v notranjosti tiho, primerno za sprostitev med vožnjo do doma ali letališča. Foto: Gašper Pirman

Tanek volan in ozke ročice poudarijo občutek mehkobe in prestiža. Skrbno dodelan vsak detajl je le pika na i fascinantni potniški kabini. | Foto: Gašper Pirman Tanek volan in ozke ročice poudarijo občutek mehkobe in prestiža. Skrbno dodelan vsak detajl je le pika na i fascinantni potniški kabini. Foto: Gašper Pirman

Če sta sprednja sedeža kraljevska in nudita udobje kavča v dnevni sobi, je prostora na zadnji klopi manj. Ob prevozu dodatnih dveh odraslih oseb bosta sprednja potnika morala kompromisno nastaviti svoja sedeža. | Foto: Gašper Pirman Če sta sprednja sedeža kraljevska in nudita udobje kavča v dnevni sobi, je prostora na zadnji klopi manj. Ob prevozu dodatnih dveh odraslih oseb bosta sprednja potnika morala kompromisno nastaviti svoja sedeža. Foto: Gašper Pirman

Skrivna ljubezen in neusahljiva želja po inženirskih presežkih

Dva inženirska genija, Charles Stewart Rolls in Frederick Henry Royce, in ustanovitelja avtomobilske znamke je družila enaka želja do popolnosti. Prvi, bogat in diplomirani inženir, drugi rojen revni družini in neizobraženi samouk, njuno sodelovanje pa je trajalo le šest let. Rolls je bil strasten letalec, človek, ki je kot prvi v obe smeri neprekinjeno preletel rokavski zaliv in se je smrtno ponesrečil ravno med letom. Ustvarila sta avtomobilsko zgodovino, ki je bila sprva usmerjena v športnost in voznika. Šele kasneje je v ospredje prišel bogati potnik, ki ni sedel za volanom, temveč je od avtomobila pričakovalo popolno udobje in elegance. Njegov avtomobil je moral že na daleč izkazovati bogastvo, imidž in brezčasno lepoto. To jima je uspelo s pomočjo naprednih inženirskih rešitev ter številnih elementov, vzetih iz navtičnih ved.

Video: Prestiž in razkošje, ki ga ponuja Rolls-royce dawn

Spirit of Ecstasy je eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih kipcev na svetu. Njen nastanek je sila zanimiv in le poudarja kompleksnost celotne znamke rolls-royce. | Foto: Gašper Pirman Spirit of Ecstasy je eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih kipcev na svetu. Njen nastanek je sila zanimiv in le poudarja kompleksnost celotne znamke rolls-royce. Foto: Gašper Pirman Med najbolj prepoznavne elemente spada kipec Spirit of Ecstasy, ki je povezan s tragično ljubezensko zgodbo. Angleškemu kiparju Charlesu Robinsonu Sykesu je za model pri njeni izdelavi služila Eleanor Velasco Thornton, ki je bila v zadnjih letih devetnajstega stoletja tajnica predsednika kraljevega avtomobilskega kluba Cauda Johnsona, človeka, ki je seznanil tudi Charlesa Rollsa in Henryja Roycea.

Med dirko tisoč milj, ki jo je klub organiziral leta 1900, je spoznala angleškega politika Johna Walterja Edwarda Douglasa-Scotta-Montaguja, ki je pozneje postal drugi lord Montagu of Beaulieu in v angleškem parlamentu močno zagovarjal avtomobilizem in maja 1902 ustanovil tudi avtomobilsko revijo Car Magazine. Thorntonova je postala njegova tajnica in med njima se je spletla ljubezenska afera, ki je morala zaradi nizkega stanu Thorntonove ostati skrivna. Ko je Montagu prijatelju Sykesu zaupal izdelavo kipca za svoj rolls-royce silver ghost, je ta za model izbral Thorntonovo. Oblekel jo je v vihrajoča oblačila in ji na ustnice pritisnil prst, kar naj bi izražalo skrivno ljubezen Thorntonove in Montaguja. Skulpturo so zato imenovali The Whisper (šepet).

Težave so nastale že takoj na začetku, saj se Sykes z njim ni popolnoma strinjal, saj je imel v mislih bolj ženstveno podobo, ki jo je odkril v Thorntonovi. Zato je nekoliko predelal The Whisper in februarja 1911 kipec, ki ga je imenoval The Spirit of Speed (duh hitrosti), pokazal upravi podjetja. Ime Spirit of Ecstasy je predlagal Johnson, saj naj bi Sykesova figurica odražala duha ekstaze, ki v cestnem potovanju vidi najvišje zadovoljstvo.

Henry Royce je maskoto uvrstil med dodatno opremo avtomobilov, vendar se je dejansko že od začetka dvajsetih let pojavljala na vseh izdelanih primerkih. Na kipcih je bil vse do leta 1951 tudi Sykesov podpis. Do leta 1914 so bili posrebreni, od takrat naprej pa iz nikljeve ali kromove litine. Lastniki so si za doplačilo lahko omislili celo pozlačene. V tridesetih letih je maskota celo klečala, za ameriški trg pa so jo nekoliko nagnili naprej. Danes je slabih osem centimetrov visok kipec v prid varnosti vgrajen na mehanizem z vzmetjo, ki ga v primeru nevarnosti umakne v hladilnik, lahko pa je iz zloščenega nerjavečega jekla, srebra ali 24-karatnega zlata.

 

10 stvari, ki naredijo ta kabriolet še bolj poseben

Zapiranje vrat, ki se odpirajo ravno obratno, kot smo to navajeni, poteka elektronsko, prek vgrajenih stikal na robu stebrička A.

Usnjena notranjost in leseni dodatki so pridobljeni iz trajnostnih virov.

Platnena streha ima 7 plasti, ki praktično izolirajo zvok iz zunanjosti in poskrbijo za manjše prehode toplote.

Dvanajstvaljnik 2,5 tone težkega kabrioleta do stotice izstreli samo v petih sekundah.

Bogatega kupca cena pravzaprav ne zanima, saj bo k osnovni ceni v povprečju dodal za približno 100 tisoč evrov dodatne opreme.

Dva tedna potrebujejo za popoln nanos barve, mojster airbrusha pa bočno linijo ročno riše kar tri ure. Za nekatere najbolj zahtevne kupce se lahko proizvodnja modela zavleče tudi do enega leta.

V vsakih vratih ima vgrajen po en dežnik.

Kipec Spirit of Ecstasy se v primeru trka ali ob ugasnitvi avtomobila samodejno skrije.

Pri rolls-royceu pravijo, da je kabriolet v notranjosti tišji kot kupe.

Bogate korenine, ki so jih zasadili njegovi predniki

Dawn ali po slovensko ''zora'' ni prvi kabriolet za znamko rolls-royce. Ta 5,3-metrski kos natančno oblikovane kovine, ki se močno in ponosno opira na oblikovne podobnosti svojih prednikov in ga poganja 6,6-litrski dvanajstvaljni motor z močjo 430 kilovatov in 780 njutonmetrov navora ni le oblikovalska mojstrovina, temveč gre za natančno izklesan, skrbno premišljeni in zasnovan kos avtomobilske rodbine. Njegovi predniki so več desetletij ponosno nosili oznako corniche - v francoščini in italijanščini beseda predstavlja obmorsko cesto, ki poteka ob strmem pobočju. A dawn je nadgradnja te oznake, svoje ime je podedoval od modela silver dawn drophead coupe.

Rolls-Royce je prvi model corniche izdelal leta 1971, kljub temu, da so oznako uporabili že v tridesetih letih prejšnjega stoletja za prototip, ki je slonel na bentleyju mark V. Kot zanimivost - prototip je prevozil 24.000 testnih kilometrov, med čakanjem na transport do Anglije pa je v mestu Dieppe nanj padla bomba in poskrbela za žalosten konec prvega modela z oznako corniche. Rolls-royce si je ime corniche vse do leta 1984 delil z bentleyjem, ko so ti namesto ze oznake začeli uporabljati ime continental.

21-palčna platišča so naravnost ogromna, logotip RR pa je tudi med vožnjo vedno poravnan. Pozornost do podrobnosti je naravnost neverjetna. | Foto: Gašper Pirman 21-palčna platišča so naravnost ogromna, logotip RR pa je tudi med vožnjo vedno poravnan. Pozornost do podrobnosti je naravnost neverjetna. Foto: Gašper Pirman

 

Za tradicionalne kupce z nekaj svobodnega duha

Dawn do potankosti sledi zapovedim znamke - predstavlja najvišjo točko prestiža, nudi skoraj neslišno okolje in razvaja z vseh strani. Kljub temu, da sloni na arhitekturi BMW-jeve serije 7, so inženirji zanj uporabili nekaj unikatnih prijemov in ga oblekli v svetlikajočo dnevno obleko. Naš primerek se je bohotil z globoko modro azurno barvo, 21-palčnimi platišči, kjer logotip RR trmasto vztrajajo v pokončnem položaju in nepredstavljivo veliko kromiranimi dodatki. V zgodovino se bo zapisal z avangardno platneno streho, ki v 18 sekundah do hitrosti 50 kilometrov na uro tega štirisedežnega kupeja spremeni v elegantnega britanskega gospoda.

Njegovo poslanstvo je seveda vožnja po principu čarobne preproge. ''Magic Carpet'', kot temu pravijo Angleži, služi le enemu namenu - vozniku in potnikom pričarati popolnoma nenaporno vožnjo, na vseh podlagah in cestah. Zato ima vzmetenje le eno nastavitev - udobje. Tukaj ni prilagodljivega vzmetenja, nastavljivih voznih programov ali zapletenih sistemov. Enako velja za ogrevanje. Voznik ne ve, kakšna temperatura mu ustreza. Z vrtljivim stikalom si nastavi hlajenje ali gretje po občutku in ne po številčni temperaturi.

V njem se bodo večkrat znašli mlajši internetni milijonarji

V britanski aristokratski družbi so v preteklih desetletjih uživali predvsem starejši milijonarji in predvsem zvezdniki Hollywooda. Morda je tudi zato, trg čez lužo že od začetka dvajsetih let prejšnjega stoletja najpomembnejši trg znamke. A stvari se v zadnjih letih močno spreminjajo. Tradicionalno starejši kupci se umikajo vse mlajšim kupcem, ki so obogateli v svojih dvajsetih letih in svoj ekonomski stas najraje pokažejo preko prestižnega vozila. Če je za odtenek prestižnejši phantom še vedno namenjen predvsem tradicionalistom, je dawn glasnik nove dobe in privablja predvsem mlajše generacije. Tiste, ki se želijo od drugih razlikovati z unikatnim kabrioletom.

Tehnični podatki
Motor 6,6 litrski twin-turbo dvanajstvaljnik z 420 kW pri 5.250-6.000 vrtljajih, 780 njutnmetrov navora pri 1.600-4.750 vrtljajih, 8-stopenjski samodejni menjalnik
Najvišja hitrost elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro, čas od 0-100 kilometrov na uro - 5,0 sekunde
Dimenzije in mase Dolžina 5.295, širina 1.947, višina 1.502, medosna razdalja 3.112, obračalni krog 12,7 metra, prtljažni prostor 321 litrov (260 litrov pri spuščeni strehi), masa 2.635 kilogramov, 

 

Dawn je magnet za mimoidoče, stare in mlade. Njegovi kupci so pretežno mlajši milijonarji, starejši pa se še vedno raje odločijo za nekoliko bolj tradicionalen model Phantom. | Foto: Gašper Pirman Dawn je magnet za mimoidoče, stare in mlade. Njegovi kupci so pretežno mlajši milijonarji, starejši pa se še vedno raje odločijo za nekoliko bolj tradicionalen model Phantom. Foto: Gašper Pirman

 

Uro izdelujejo v mestu Black Forrest in je posebej prilagojena delovanju v tresočih in zahtevnih razmerah. Izdelavo so zaupali neznanemu, vendar preverjenemu izdelovalcu mehanizmov, saj z izbiro kakšnega svetovno priznanega proizvajalca ur niso želeli ustvariti razhoda med kupci. Vsak izmed njih ima svojo priljubljeno znamko ure, napačen proizvajalec v avtomobilu pa bi lahko naletel na negativni odziv. | Foto: Gašper Pirman Uro izdelujejo v mestu Black Forrest in je posebej prilagojena delovanju v tresočih in zahtevnih razmerah. Izdelavo so zaupali neznanemu, vendar preverjenemu izdelovalcu mehanizmov, saj z izbiro kakšnega svetovno priznanega proizvajalca ur niso želeli ustvariti razhoda med kupci. Vsak izmed njih ima svojo priljubljeno znamko ure, napačen proizvajalec v avtomobilu pa bi lahko naletel na negativni odziv. Foto: Gašper Pirman

Bočno linijo krasi ročno narisana črta, ki jo posebej izurjeni mojster riše približno tri ure. Sprva se loti blatnika, po premoru sledijo vrata in kasneje še zadnji del. | Foto: Gašper Pirman Bočno linijo krasi ročno narisana črta, ki jo posebej izurjeni mojster riše približno tri ure. Sprva se loti blatnika, po premoru sledijo vrata in kasneje še zadnji del. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte