Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 11. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

MAN TGE

Četrtek, 30. 11. 2017, 5.00

6 let, 4 mesece

Prototip potniškega MAN TGE v Sloveniji: razkošje prostora in prilagodljivosti #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
MAN TGE potniški kombi | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Vozili smo prototip potniškega kombija nemške znamke MAN, ki ga bodo v Slovenijo serijskega pripeljali julija prihodnje leto. Skoraj sedem metrov dolg kombi ponuja dolg seznam prilagodljivosti različnim uporabnikom.

MAN TGE: Zakaj po tovornjakih še med kombije, kako je biti prevoznik?

Šoferji, "kamionarji", cestni nomadi – kakšno je njihovo delovno okolje, kako mehka je postelja?


To je podaljšana in povišana izvedba kombija TGE. | Foto: Gašper Pirman To je podaljšana in povišana izvedba kombija TGE. Foto: Gašper Pirman Nemška znamka MAN, ki je sicer v polni lasti koncerna Volkswagen, je bolj kot po kombijih znana po težkih tovornjakih. Letos so predstavili svoj prvi kombi, in sicer tovorno različico. To smo pred tedni že preizkusili, ko smo se za nekaj dni prelevili v vlogo prevoznika s kombiji. MAN bo prihodnje leto na osnovi kombija TGE predstavil tudi potniško različico.

Bistvo je v tovarniški prilagodljivosti različnim ponudnikom prevozov

Prototip tega kombija smo prvič vozili na cestah v okolici Ljubljane. V rokah smo imeli najdaljšo, torej povišano in podaljšano izvedbo tega nemškega vozila. V serijski različici jih bo na voljo več, bistvena usmerjenost potniških kombijev pa je podobna kot pri tovornih. MAN ne bo nagovarjal velikih družin, temveč predvsem specializirane prevoznike z najrazličnejšimi potrebami.

MAN ponuja že več tovarniških predelav kombija za nekatere tipe poklicev oziroma prevoznikov. Kombi s stojno višino je primeren tudi za vlogo minibusov, prevoze invalidov, kombinacije različnih uporabnikov in podobno.

V vozniškem prostoru nas je pričakalo okolje, ki smo ga dobro poznali že iz tovornega kombija TGE. Položaj za volanom je zelo dober, prav tako udoben in omogoča odličen pregled nad cesto. | Foto: Gašper Pirman V vozniškem prostoru nas je pričakalo okolje, ki smo ga dobro poznali že iz tovornega kombija TGE. Položaj za volanom je zelo dober, prav tako udoben in omogoča odličen pregled nad cesto. Foto: Gašper Pirman

Ob taki postavitvi sedežev, kakršno je imel prototip kombija, lahko na zadnjih sedežih povsem iztegnemo noge. | Foto: Gašper Pirman Ob taki postavitvi sedežev, kakršno je imel prototip kombija, lahko na zadnjih sedežih povsem iztegnemo noge. Foto: Gašper Pirman

Stranska drsna vrata se odpirajo elektronsko. | Foto: Gašper Pirman Stranska drsna vrata se odpirajo elektronsko. Foto: Gašper Pirman

Dimenzije ponujajo veliko možnosti: minibus, poslovno vozilo, avtodom?

Dimenzije takega kombija prinašajo velik potencial prilagodljivosti, omejujeta jo le domišljija in razpoložljiva količina denarja. Teoretično bi bil lahko tak kombi zelo dober minibus, razkošno poslovno vozilo, morda celo čisti pravi avtodom.

V zadku kombija lahko stojijo potniki, visoki največ 1,96 metra. Ves zadnji tovorni oziroma potniški del je dolg 4,3 metra. Širina znaša dobrih 1,8 metra oziroma 1,38 metra med zadnjima kolesoma. Prostornina tovornega dela znaša 14,4 kvadratnega metra.

Pri le dveh vrstah je prostora dovolj vsaj še za eno, morda celo dve vrsti sedežev

Ker smo vozili le prototipno različico kombija, tega ne moremo ocenjevati podrobno (in strogo) kot sicer. Presenetil nas je vstop za drugo vrsto sedežev, kjer je bilo med obema vrstama ogromno prostora. Ko smo sedeli in iztegnili noge, se z njimi nismo zadeli v vrsto pred nami.

Obe vrsti sta bili sicer fiksno priviti v dno kombija, kar bo v serijski različici zagotovo drugače. Kljub razkošno odmerjenemu prostoru je bilo za tretjo vrsto sedežev in lično pregrado še veliko prtljažnega prostora.

Prijeten vozniški prostor, kakšno bo udobje za potnike?

V vozniškem prostoru nas je pričakalo okolje, ki smo ga dobro poznali že iz tovornega kombija TGE. Položaj za volanom je zelo dober, prav tako udoben in omogoča odličen pregled nad cesto. V vozilu so bili parkirni senzorji (s piskačem ob vzvratni vožnji), vzvratna kamera, radarski tempomat, sistem pomoči pri parkiranju, asistent korekcije bočnega vetra, nadzor vožnje v svojem prometnem pasu (lane assist) in podobno.

Vozniški in potniški del imata ločeni klimatski napravi. Zadnja stranska vrata so bila elektronsko pomična. Skupaj z njimi se iztegne tudi stopnička za lažji vstop v vozilo,  ki ima nosilnost 200 kilogramov.

Z zanimanjem bomo preizkusili tudi serijsko različico potniškega kombija MAN TGE. Zanima nas predvsem udobje za potnike, saj bo vozilo vendarle izhajalo iz kombija s tovorno zasnovo.

Poleg vrat se iztegne tudi stopnička za lažji vstop v kombi, ki ima nosilnost 200 kilogramov. | Foto: Gašper Pirman Poleg vrat se iztegne tudi stopnička za lažji vstop v kombi, ki ima nosilnost 200 kilogramov. Foto: Gašper Pirman

Ves zadnji tovorni oziroma potniški del je dolg 4,3 metra. Širina znaša dobrih 1,8 metra oziroma 1,38 metra med zadnjima kolesoma. Prostornina tovornega dela znaša 14,4 kvadratnega metra. | Foto: Gašper Pirman Ves zadnji tovorni oziroma potniški del je dolg 4,3 metra. Širina znaša dobrih 1,8 metra oziroma 1,38 metra med zadnjima kolesoma. Prostornina tovornega dela znaša 14,4 kvadratnega metra. Foto: Gašper Pirman

MAN TGE potniški kombi | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte