Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

advertorial tovornjaki MAN kombi MAN TGE

Četrtek, 19. 10. 2017, 4.00

2 meseca, 2 tedna

MAN TGE: Zakaj po tovornjakih še med kombije, kako je biti prevoznik? #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
MAN TGE | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Zakaj se je MAN odločil za svoj prvi kombi, ali je skoraj šest metrov dolg kombi res mogoče voziti kot avtomobil in koliko evropalet spravimo v njegov zadek?

Šoferji, "kamionarji", cestni nomadi – kakšno je njihovo delovno okolje, kako mehka je postelja?


Kombi je na voljo v dveh medosnih razdaljah ter treh višinah strehe (od 2,3 do 2,8 metra) in dolžine (od 5,9 do 7,3 metra) vozila. | Foto: Gašper Pirman Kombi je na voljo v dveh medosnih razdaljah ter treh višinah strehe (od 2,3 do 2,8 metra) in dolžine (od 5,9 do 7,3 metra) vozila. Foto: Gašper Pirman V roke smo za nekaj dni dobili skoraj šest metrov dolg kombi. Imel je le tri sedeže, zato pa skoraj tri metre in pol dolg tovorni prostor. Preizkusili smo se v vlogi prevoznikov in na lastni koži spoznali vsakdan prevoznikov s takimi gospodarskimi vozili.

"Fura" iz Ljubljane na Jesenice in po keramične ploščice …

Vožnja s praznim kombijem je bila lahkotna in okretna kot z vsakim osebnim avtomobilom, nato pa smo odprli zadnja vrata in ga postopno napolnili. Najprej z eno manjšo paleto, nato smo iz skladišča v Ljubljani peljali dve paleti z "robo" na Jesenice, zatem pa opravili še najzahtevnejši prevoz palet s keramičnimi ploščicami za obnovo hiše. Pri teh se je moral izkazati tudi že 130-kilovatni dizelski motor, poraba goriva pa se je z dobrih osmih povzpela na več kot deset litrov na sto prevoženih kilometrov. Opravili smo dobro delo, kombi nas je na avtocesti prepričal z udobjem, na mestnih ulicah pa predvsem s svojo okretnostjo.

Video: Kako smo s kombijem MAN TGE postali prevozniki

Pri 3,5-tonski različici lahko s kombijem peljemo kar 1,5 tone tovora. Povedano drugače: z osnovnim kombijem TGE lahko peljemo štiri evropalete, s podaljšanim in ekstrapodaljšanim pa šest takih palet. | Foto: Gregor Pavšič Pri 3,5-tonski različici lahko s kombijem peljemo kar 1,5 tone tovora. Povedano drugače: z osnovnim kombijem TGE lahko peljemo štiri evropalete, s podaljšanim in ekstrapodaljšanim pa šest takih palet. Foto: Gregor Pavšič

Notranjost kombijev je lahko že tovarniško prilagojena različnim poklicem, ki pri svoji dejavnosti potrebujejo tak kombi. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost kombijev je lahko že tovarniško prilagojena različnim poklicem, ki pri svoji dejavnosti potrebujejo tak kombi. Foto: Gregor Pavšič

Razvoj kombija skupaj s Volkswagnom

Trg gospodarskih vozil je v Sloveniji v vzponu, dodatno pa ga je letos okrepil še nemški MAN s svojim prvim transportnim kombijem (potniški sledi pozneje) z oznako TGE. Družba z več kot stoletno tradicijo izdelovanja tovornih vozil se je torej zdaj podala tudi dimenzijski razred nižje, med vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone.

MAN je kombi razvil in izdelal znotraj koncerna s Volkswagnom (TGE si platformo in večino tehnike deli z njihovim crafterjem), glavni razlog za vstop v konkurenco kombijev pa niti ni toliko neposredna primerjava s tekmeci, temveč širjenje lastne ponudbe.

Vnaprej pripravljene izvedbe in prilagoditve kombija

MAN med kombije ne vstopa iz smeri avtomobilov, temveč iz smeri težkih tovornjakov. To se vidi predvsem pri naslednjem primeru: MAN je že vnaprej izdelal ducat različic tovornih kombijev, ki so namenjeni specifičnim poklicem. Že vnaprej imajo torej pripravljene predelave, vgradne omare in opremo, zaradi katere lahko voznik/kupec nemudoma začne opravljati svojo dejavnost, saj mu po nakupu kombija predelav ni treba izvajati v lastni režiji. Ta prilagodljivost ob mikavnosti povečane prodaje, ponudbe in prepoznavnosti znamke je torej glavno vodilo MAN s kombijem TGE.

Počutje v vozniškem prostoru je odlično. Hvalimo ergonomijo, preglednost na cesto, okretnost vozila in opremljenost kombija.  | Foto: Gašper Pirman Počutje v vozniškem prostoru je odlično. Hvalimo ergonomijo, preglednost na cesto, okretnost vozila in opremljenost kombija. Foto: Gašper Pirman

Stranska vrata so široka 1,31 metra. | Foto: Gašper Pirman Stranska vrata so široka 1,31 metra. Foto: Gašper Pirman

V tleh tovornega prostora ima lahko TGE do 14 pritrdilnih ušes, ob tem pa še letve v stranicah, predelni steni in tudi na strehi. | Foto: Gašper Pirman V tleh tovornega prostora ima lahko TGE do 14 pritrdilnih ušes, ob tem pa še letve v stranicah, predelni steni in tudi na strehi. Foto: Gašper Pirman

Za volan udobno, kot bi bili v avtomobilu

Prvi stik s kombijem TGE nam je nemudoma dal vtis, da je imel pri razvoju TGE pomembno vlogo Volkswagen. Kombi z vidika vozniške izkušnje ni prav nič "tovornjaški", temveč se pelje izredno avtomobilsko. Voznik sedi visoko, odlično vidi cesto, njegov sedež je v slogu tovornjakov dodatno vzmeten z nastavitvijo teže voznika. Povejmo, da je mogoče dobiti šest različnih vrst sedežev.

Volkswagnova logična ergonomija ter možnost vgrajene kamere, parkirnih senzorjev in tudi modernih infozabavnih sistemov (na primer Car Play …) prinašata zelo udobno delovno okolje.

Okreten v mestu, na avtocesti pa (znotraj pasu) pelje celo samodejno

Tak kombi seveda nima skoraj nič skupnega s tistimi vzhodnoevropskimi kombiji, ki švigajo po transverzalah Evrope z neprespanimi vozniki in ki s seboj vozijo polno stvari sumljivega izvora. Čeprav je bil kombi dolg 5,9 metra, smo se z njim brez težav peljali v mestno središče, vozili vzvratno po ulici in parkiriščih, se peljali na sestanek in z njim tudi prevažali otroke. Presenetila nas je predvsem izjemna okretnost kombija, s katero bi ta TGE v zadrego spravil marsikateri osebni avtomobil. Prav gotovo bo MAN s potniškim kombijem prevetril konkurenco na trgu družinskih kombijev.

Zahvaljujoč elektromehanskemu servovolanu zna tak kombi na avtocesti samodejno držati vozilo znotraj prometnega pasu. Kombi po potrebi tudi rahlo zavija volan in popravlja položaj na cesti. Tak asistenčni sistem je prav gotovo nepogrešljiv na več tisoč kilometrov dolgih vožnjah po Evropi.

Voznikov sedež je lahko dodatno vzmeten z nastavitvijo teže. V takem kombiju je realnost tudi masaža sedežev. | Foto: Gašper Pirman Voznikov sedež je lahko dodatno vzmeten z nastavitvijo teže. V takem kombiju je realnost tudi masaža sedežev. Foto: Gašper Pirman

Infozabavni naslov podpira sisteme kot so Car Play, prav tako ob doplačilu tudi sliko vzvratne kamere. | Foto: Gašper Pirman Infozabavni naslov podpira sisteme kot so Car Play, prav tako ob doplačilu tudi sliko vzvratne kamere. Foto: Gašper Pirman


Ključni poudarki kombija MAN TGE

Kombi je na voljo v dveh medosnih razdaljah ter treh višinah strehe (od 2,3 do 2,8 metra) in dolžine (od 5,9 do 7,3 metra) vozila. Prostornina za tovor lahko v najboljšem primeru znaša 18,3 kubičnega metra. Vstopni model ima tri tone skupne mase, ta pa lahko naraste do 5,5 tone. Dodatne 3,5 tone je mogoče prevažati še v prikolici. Pri 3,5-tonski različici lahko s kombijem peljemo kar 1,5 tone tovora. Povedano drugače: z osnovnim kombijem TGE lahko peljemo štiri evropalete, s podaljšanim in ekstrapodaljšanim pa šest takih palet.

V odvisnosti od največje skupne dovoljene mase je kombi lahko opremljen s sprednjim ali zadnjim pogonom, prav tako tudi s štirikolesnim pogonom. Moč se na kolesa prenaša prek šeststopenjskega ročnega ali osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Dvolitrski dizelski motor ima lahko moč od 75 do 130 kilovatov. Ta najmočnejši motor je poganjal tudi naše testno vozilo.

Cena testnega vozila: 33.333 evrov (MAN TGE 3.180 furgon)

Mere: dolžina: 5.980 mm, širina: 2.040 mm, višina: 2.580 mm, dolžina tovornega prostora: 3.450 mm, lastna masa z opremo in voznikom: 2.366 kg

Motor: prostornina: štirivaljni linijski, 1.968 cm3, moč: 130 kW, navor: 410 Nm, menjalnik: šeststopenjski ročni

Asistenčni sistemi: zaviranje v sili, vožnja v prometnem pasu, radarski tempomat, bočno in vzvratno parkiranje, nadzor mrtvih kotov

 

Oglas

Vabimo vas na testno vožnjo.

Izpolnite obrazec in se odpeljite na testno vožnjo.

*Dovoljujem, da moje podatke z namenom, da stopijo v stik z mano za testno vožnjo, posredujete podjetju Man Truck & bus Slovenija, d. o. o.

Ne spreglejte