SiolNET. Avtomoto Promet
3,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Letos poleti prvi del sanacije predora Golovec pri Ljubljani

Zelena luč Darsu: letos poleti sanacija predora Golovec

3,97

termometer

predor Golovec
Desna cev predora Golovec je dolga 622, leva pa 595 metrov. Foto: Gregor Pavšič

Po lanskem zapletu z javnim razpisom za prenovo predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici, zaradi katerega je ta Darsov največji projekt leta padel v vodo, bodo prvi del obnove izpeljali letos poleti.

Državna revizijska komisija je namreč zavrnila zahtevek za revizijo, tako da bo Dars zdaj lahko sklenil pogodbo z izbranim izvajalcem, to je družbo Kolektor CPG. Vrednost pogodbe brez DDV znaša 8,5 milijona evrov (10,4 milijona evrov z DDV). Približno polovica zneska je namenjena gradbenim delom, drugi del pa za elektronsko-strojna dela oziroma opremo, so nam potrdili na Darsu.

Letos bodo prenovili eno, naslednje poletje še drugo cev

Sanacija predora Golovec velja za največji projekt leta na slovenskem avtocestnem križu. Od svoje zgraditve, torej v preteklih 21 letih, ni bil deležen večjih obnovitvenih posegov. Najprej bodo obnovili desno cev predora iz smeri Bizovika proti južni ljubljanski obvoznici (razcep Malence), prihodnjo gradbeno sezono pa bodo nato uredili še vzhodno cev predora.

Kaj bo obsegala sanacija?

Namen obnove je: rešitev težave dreniranja talnega oboka in izvedba nove vozišče konstrukcije, rešitev problema opleska ostenja predora, sanacija nastalih razpok v predoru na portalu, izdelava kabelske kanalizacije za potrebe napajanja in krmiljenja ventilatorjev, nadgradnja pogonske centrale, nadgradnja varnostnih sistemov in razsvetljave.

Poleg tega bodo pogodbena dela zaobjela tudi zamenjavo obstoječe razsvetljave v pokritem vkopu Strmec (oba, predor in pokriti vkop sta na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice med Bizovikom in razcepom Malence – zadnji pomeni stičišče vzhodne in južne ljubljanske obvoznice ter dolenjske avtoceste.

Letos poleti bodo najprej uredili cev predora, ki vodi s štajerske proti dolenjski avtocesti. Letos poleti bodo najprej uredili cev predora, ki vodi s štajerske proti dolenjski avtocesti. Foto: Gregor Pavšič

Dars: Sanacija je mogoča le poleti, a zastoje vseeno pričakujemo

Edini spremenljivi termin, ko lahko izvedejo dela in je ena cev zaprta za ves promet, je od predvidoma zadnjega tedna v juniju do zadnjega tedna v avgustu. Pripravljalna dela se bodo začela že pred junijem, izvajalec pa bo moral delati 24 ur na dan in vse dni v tednu. "V tem počitniškem oziroma dopustniškem obdobju je na ljubljanskem obroču manj prometa kot sicer. Manj je dnevnih migracij kot v preostalih mesecih," razlagajo na Darsu.

Vseeno pa letos poleti tam lahko pričakujemo zastoje. Ena cev bo zaprta, skozi drugo pa bodo organizirali zaporo 2 + 1. Promet bo torej urejen z vzpostavljanjem (menjavo) dveh začasnih prometnih pasov v smeri povečanega (koničnega) prometa in enega v nasprotni smeri.

Na Darsu pričakujejo večjo obremenjenost preostalega dela avtocestnega obroča. Uporabniki namreč v primeru obsežnejših del poiščejo alternativne poti. To se je pokazalo tudi pri obnovi severnega dela obvoznice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin