SiolNET. Avtomoto Promet
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zanimivo križišče: avto za vami ima lahko prednost, spustiti ga morate naprej

4,65

termometer

križišče Ig
Foto: Gregor Pavšič

Našli smo zanimivo križišče, kjer ima teoretično lahko avtomobil za vami prednost in ga morate pred nadaljevanjem vožnje spustiti predse.

Prednostna cesta zavije levo naokrog in nato v desno smer

Kdor se z avtomobilom pripelje do konca Iške vasi in nadaljuje naprej proti Iški, pride do tega zanimivega križišča. Prednostna cesta vodi ostro desno v smeri proti Zgornjemu Igu in Krimu, naravnost pa iz tega križišča vodi cesta brez prednosti.

Kdor nadaljuje po prednosti cesti, lahko v križišču celo zapelje levo in nato v desni ovinek. Zavije lahko sicer tudi takoj desno, a je tako kot ovinka precej manjši.

Če bi torej drug za drugim pripeljala dva avtomobila in bi prvi nadaljeval vožnjo naravnost, drugi pa bi zavijal desno navzgor proti Krimu, bi moral prvi avto na križišču počakati in spustiti vozilo za seboj predse.

Seveda je to predvsem teoretični primer. Ko se namreč v križišče pripelje prvi avto, bi ob normalni vožnji (razen, če se med prečkanjem resnično obira) križišče prečkal že preden bi po levi strani naokrog pripeljal avto za njim. Drug bolj realen primer nastopi takrat, ko se istočasno z desne smeri navzdol pripelje še en avto. Takrat mora voznik v avtu na sredini počakati na vozili iz leve in desne smeri.

Obe cesti, ki peljeta naravnost, nimata prednosti. Obe cesti, ki peljeta naravnost, nimata prednosti. Foto: Gregor Pavšič

Še pogled na križišče z druge strani Še pogled na križišče z druge strani Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin