SiolNET. Avtomoto Promet
3,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V sneg brez zimske opreme? To vas lahko stane 12.500 evrov.

3,30

termometer

Kdor na svojem vozilu v času zimskih razmer nima ustrezne zimske opreme in zato povzroči prometno nesrečo, lahko policiji in zavarovalnicam izplača tudi do 12.500 evrov. Neuporaba zimske opreme je za policijo le prekršek in ne vzrok nesreče, zavarovalnica pa lahko zavrne tudi izplačilo kasko zavarovanja.

V Sloveniji je zimska oprema obvezna šele od 15. novembra, v Avstriji pa na primer že od 1. novembra. V Sloveniji je zimska oprema obvezna šele od 15. novembra, v Avstriji pa na primer že od 1. novembra. Foto: Tanjug/STA

Včeraj je višje ležeče ceste v Sloveniji že pobelil sneg in dober teden dni pred zakonsko določenim rokom je bila tam že obvezna uporaba zimske opreme. Ko se sneg začne oprijemati cestišča, mora imeti voznik na avtomobilu štiri zimske gume z oznako M+S, ki imajo vsaj tri milimetre globok profil, ali pa kombinacijo letnih gum s prav tako tri milimetre profila in nameščenimi ustrezno velikimi verigami.

Za policijo je neuporaba zimske opreme prekršek in ne vzrok nesreče

Kdor se po zasneženi cesti vozi brez zimske opreme, tvega najprej globo 40 evrov, če njegovo početje opazijo policisti. Kadar zaradi neuporabe zimske opreme na cesti na primer zdrsne in ovira promet, mu lahko policija izreče celo do 500 evrov globe, dobi pa tudi pet kazenskih točk. Neuporaba zimske opreme je iz vidika policije le prekršek, vzrok za nastanek nesreč pa so neprilagojena hitrost, neustrezna stran vožnje, nepravilni premiki in podobno.

Zimske gume morajo imeti oznako M+S in imeti vsaj še tri milimetre globok profil. Taka globina je sicer iz varnostnega vidika že na meji, saj se oprijem gume pod štirimi milimetri profila začne drastično zmanjševati. Zimske gume morajo imeti oznako M+S in imeti vsaj še tri milimetre globok profil. Taka globina je sicer iz varnostnega vidika že na meji, saj se oprijem gume pod štirimi milimetri profila začne drastično zmanjševati. Foto: Ciril Komotar

Voznik brez zimske opreme lahko plača do 12 tisoč evrov odškodnine

Ko začnejo pri zavarovalnicah med 15. novembrom in 15. marcem obravnavati prometno nesrečo, najprej preverijo prav uporabo zimske opreme. Pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti velja, da zavarovalnica vozniku, ki je utrpel škodo, izplača odškodnino, od voznika, ki je povzročil nesrečo, ker ni imel zimske opreme, pa odškodnino zahteva, pojasnjujejo na Zavarovalnici Triglav.

Če je voznik obenem povzročil škodo še na drugem vozilu ali cestni infrastrukturi (na primer poškodoval ograjo), bo zavarovalnica to škodo poravnala iz obveznega zavarovanja, nato pa lahko z odškodninskim zahtevkom uveljavlja povračilo od povzročitelja nesreče. Višina odškodnine, ki jo v tem primeru plača povzročitelj, je navzgor omejena na 12 tisoč evrov.

Bi morala biti v Sloveniji zimska oprema obvezna že od 1. novembra naprej?

  • Da - sneži lahko že pred 15. novembrom, to bi preprečilo številne nevarne položaje v prometu 50
  • Ne - voznik mora biti vselej pripravljen ne glede na datum 361
Oddanih 411 glasov

Če poškodba nima povezave z uporabo zimske opreme, kasko zavarovanje velja

Podobno je pri kasko zavarovanju. Zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če je ta nastala zaradi neustrezne zimske opreme, pokrije pa škodo, ki ni imela vzročne povezave z neuporabo zimske opreme. Tak voznik bi torej lahko ostal brez nadomestila za poškodbo na avtomobilu, ki bi bila neposredna posledica zdrsa na cesti in udarca. Če avtomobil, ki nima zimske opreme, pade drevje ali kamenje, bo zavarovalnica vozniku škodo vseeno krila. Poškodba namreč ni imela vzročne povezave z neuporabo zimske opreme.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin