Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2017,
7.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

reševalni pas zakon

Četrtek, 12. 10. 2017, 7.34

6 let, 6 mesecev

Reševalni pas: Primer dobre in slabe prakse iz Avstrije in Češke #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

V soboto bo začel veljati spremenjen zakon o razvrščanju na avtocesti v primeru zastojev in upočasnjega prometa. Predstavljamo primer dobre in slabe prakse razvrščanja iz Avstrije in Češke.

Uspešna triletna kampanja gasilca: Reševalni pas na avtocesti bo dva metra širši


Primer zglednega razvrščanja ob upočasnjenem prometu v Avstriji. | Foto: Aleš Črnivec Primer zglednega razvrščanja ob upočasnjenem prometu v Avstriji. Foto: Aleš Črnivec

Na Češkem smo bili priča popolnemu kaosu, saj vozila niso ustvarila reševalnega pasu, policijsko vozilo na nujni vožnji pa je nekaj sto metrov kolone premagovalo več kot pet minut. | Foto: Gašper Pirman Na Češkem smo bili priča popolnemu kaosu, saj vozila niso ustvarila reševalnega pasu, policijsko vozilo na nujni vožnji pa je nekaj sto metrov kolone premagovalo več kot pet minut. Foto: Gašper Pirman

V Avstriji z odliko, na Češkem ob zastoju kaos

Ko smo obiskali avtocesto v Avstriji in na Češkem, smo le po nekaj desetih prevoženih kilometrih ugotovili, kako zelo različne navade imajo vozniki ob manjših zastojih. V Brnu, kjer je nastal nekaj sto metrov dolg zastoj, so vozila normalno stala v koloni, brez logičnega premika skrajno levo in desno.

Ob prehodu policijskega vozila je bil prehod močno otežen, intervencija je bila počasna, brez posebnega reda, ob pomikanju naprej pa je na avtocesti nastal pravi kaos. Vozniki, ki so bili prej zadaj, so sledili policijskemu vozilu, avtomobili, ki pa so se pozneje umaknili policijskemu vozilu na nujni vožnji, so obstali ob kraju, saj so jih po sredini in levo prehitevala vozila z zadka kolone.

Čehi imajo sicer v zakonu zapisano, da se morajo vozniki ob zastoju takoj postaviti na skrajna roba vozišča in ustvariti reševalni pas, toda realnost je precej drugačna. Kazen za oviranje intervencijskega vozila na nujni vožnji na avtocesti je 2.000 čeških kron (približno 80 evrov), a dokazovanje krivde je skoraj nemogoče.

Povsem drugačna je bila zgodba na Dunaju. V zastoju ob popoldanski gneči so se vsa vozila pred nami in za nami pomaknila skrajno levo in desno, na sredini je nastal nekaj metrov širok koridor. Tudi ob nekaj kilometrov dolgi počasnejši vožnji so vozniki zgledno sledili skrajnemu robu ceste ter za vsak primer ustvarili reševalni pas. Nesreče k sreči ni bilo, toda Avstrijci so na najlepši način prikazali, kako se je treba razvrstiti ob stoječi koloni, pa naj nastane zaradi nesreče ali vsakodnevne prometne konice. Tudi oni imajo zagroženo kazen za oviranje intervencijskih vozil, ki se lahko zaradi nepoznavanja pravil v cestnem prometu povzpne tudi do 2.180 evrov.

Zakon o spremembi zakon o cestnem prometu (ZPrCP-D)

V zakonu o pravilih v cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 - uradno prečiščeno besedilo in 68/16) se štirinajsti odstavek 30. člena spremeni tako, da se glasi: "V primermu ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas."
Ne spreglejte