Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 6. 2016,
11.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

DARS Ljubljana obvoznica prometni zastoj promet promet vzdrževanje seniorji

Petek, 10. 6. 2016, 11.22

6 let, 6 mesecev

Pristojni opozarjajo: Prometni zastoji bodo, ključna je strpnost voznikov

Poletje v Ljubljani v znamenju vzdrževalnih del in zastojev: kako se jim izogniti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Dars bo med poletjem preuredil ljubljansko severno obvoznico, prometno najbolj obremenjen cestni odsek v državi. Pristojni opozarjajo na strpnost voznikov, ki bo na resni preizkušnji. Prometni zastoji so ob konicah neizbežni že danes, ob morebitni nesreči pa lahko poleti nastane pravi prometni zamašek. Alternative? Kolesa in vlak.

Poletje v Ljubljani bo v znamenju vzdrževalnih del na hitri cesti H3

Prihodnji konec tedna bo Dars začel obsežnejša vzdrževalna dela na ljubljanski severni obvoznici, enem najbolj obremenjenih prometnih odsekov v državi. Dela bodo trajala približno pol leta (rok za končanje del je 88 dni), zato bo čez poletje promet v Ljubljani in posledično po vsej državi na veliki preizkušnji. Ljubljanski obroč je namreč stičišče vseh štirih osnovnih avtocestnih krakov, ki so tradicionalno zelo obremenjeni zaradi tovornega prometa v smeri vzhod-zahod, poleti pa se tovornjakom pridružijo še tisoči turistov s severa.

Skica 1. faze vzdrževalnih del. (foto: Dars) | Foto: Skica 1. faze vzdrževalnih del. (foto: Dars)

Med Celovško cesto in Tomačevim po dveh zoženih pasovih z največ 60 kilometri na uro

Dela bodo potekala med tremi pomembnimi vpadnicami z obvoznice proti mestu, to so Celovška in Dunajska cesta ter krožišče Tomačevo. Na tem odseku zastoji nastajajo že ob vsakodnevnih prometnih konicah, kakršnakoli vzdrževalna dela (ali manj pomembni moteči dejavniki, na primer stoječi avtomobil na odstavnem pasu, košenje trave …) pa možnost zastojev še povečajo.

Tokrat bodo promet speljali po dveh zoženih prometnih pasovih, hitrost pa bo na tem območju omejena na 60 kilometrov na uro.

V povprečju ljubljansko severno obvoznico dnevno prevozi 70 tisoč vozil, od tega 3.500 tovornjakov. Poleti je prometa na njej za približno desetino manj, zato je Dars vzdrževalna dela postavil v poletno obdobje.

Še bolj obremenjeno bo predvidoma križišče Celovške in Tivolske ceste:

Prometnega čudeža ne obljublja nihče med pristojnimi

"S prilagodljivimi intervali na semaforiziranih križiščih lahko nekoliko vplivamo na prometni tok, čudeža pa ne moremo pričakovati. Stanje na cestah v prihodnjih treh mesecih skrbi tudi nas in skrbno ga bomo spremljali. Vsekakor pozivamo voznike k strpnosti, saj bodo zastoji prav gotovo nastajali. Na pot se je treba odpraviti prej kot ponavadi ali pa izkoristiti katero izmed drugih oblik prevoza," pravi Aleš Žibert iz nadzornega središča ljubljanskih semaforiziranih središč (javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice), ki pri načrtovanju prometa za letošnje poletje sodeluje tudi z Darsom.

Sedem glavnih ljubljanskih vpadnic ima dve skupni lastnosti. Na eni strani so preobremenjene s prometom, na drugi pa v precej slabem stanju. Žibert poudarja, da so vzdrževalna dela nujna in neizogibna ter da mora vsak udeleženec prometa videti tudi vlogo preostalih udeležencev v prometu.

Močno obremenjene bodo alternativne vpadnice, kot je Večna pot. | Foto: Močno obremenjene bodo alternativne vpadnice, kot je Večna pot.

Alternativne vpadnice, na primer Večna pot, obremenjene že po zaprtju Slovenske ceste

Že po zaprtju Slovenske ceste v središču prestolnice se je velik del prometa premaknil na Večno pot in Bleiweisovo oziroma Tivolsko ulico v središču Ljubljane. Na vseh teh odsekih so zato zastoji ob prometnih konicah že danes, letos poleti pa bodo poskušali tja zapeljati še več avtomobilov. Na Celovško cesto je mogoče priti tudi iz Kosez prek Vodnikove ceste, poleg osnovnih dostopov z južne obvoznice (Barjanska cesta, Dolenjska cesta) si bodo morda vozniki privoščili tudi celoten krog okrog Ljubljane in poskušali do središča Ljubljane prek Šmartinske ceste ali krožišča Tomačevo.

V času vzdrževalnih del bodo celoten tovorni promet preusmerjali na južno oziroma vzhodno obvoznico, ki bo tako postala ključni vezni del med zahodom in vzhodom države. Pristojni se zato upravičeno bojijo prometnega zamaška, če bi se na tem odseku zgodila nekoliko resnejša prometna nesreča.

Pri Darsu predvidevajo, da bo gneča največja v prvih dneh vzpostavitve začasnega prometnega režima. Voznikom svetujejo, da vozijo čim bolj tekoče, da si ne ogledujejo gradbišča in da pred zaporo ne menjajo prometnih pasov. Opozarjajo na prekratko varnostno razdaljo, nepotrebno prehitevanje in vozniška nestrpnost lahko hitro privedeta do prometne nesreče in še daljšega zastoja.

Na obvoznici v Ljubljani je danes še mirno ... | Foto: Na obvoznici v Ljubljani je danes še mirno ...

Kot bi po letu 1983 spet gradili novo obvoznico …

Ljubljansko severno obvoznico so za promet odprli leta 1983. Letošnja obnovitvena dela bodo prva obsežnejša na tem odseku, saj so v preteklosti popravljali le asfaltno površino.

Pri Darsu pravijo, da bodo tokrat zamenjali zgornji del ceste, razširili vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2, izvedli sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjali jeklene in betonske varnostne ograje, namestili novo javno razsvetljavo, novo horizontalno in vertikalno signalizacijo, uredili odvodnjavanje in bankine …

Projekt vreden sedem milijonov evrov, dela bodo potekala v štirih fazah:

1. faza: Zapora prehitevalnih pasov na obeh straneh, preusmeritev prometa na dva zožena pasova v vsako smer. V tej fazi bodo vsi uvozi mogoči z znakom Stop.

 2. faza: Zapora ene polovice avtoceste, preusmeritev na drugo polovico.

 3. faza: Zapora druge polovice avtoceste, preusmeritev na drugo.

V času teh dveh faz bodo zaprti tudi nekateri priključki, in sicer izmenično, tako da ne bodo nikoli zaprti vsi trije glavni priključki, ki jih zapora zadeva (Bežigrad, Savlje, Celovška), ampak največ dva naenkrat.

4. faza: Podobno kot prva, ko se bodo dela večinoma izvajala na sredinskem (ločilnem) pasu. 

Dela bosta opravljala družba GP Krk iz Hrvaške in ljubljanski CBE, vrednost del ocenjujejo na okrog sedem milijonov evrov. Rok za končanje del je 88 dni. Pri Darsu poudarjajo, da bodo dela izvajali vse dni v tednu.

Ne spreglejte