SiolNET. Avtomoto Promet
8,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nevarnost za kolesarje

Odpravili vozniško past, na katero smo opozorili #video

8,87

termometer

Po tem, ko smo opozorili na novo prometno past v Ljubljani, kjer so lahko kolesarji in vozniki avtomobilov zapeljali v nevaren položaj, je občina že poskrbela za odpravo napake. Kolesarjem so na uvozu v manjšo, prenovljeno enosmerno ulico namreč odvzeli prednost, ki so jo pred prenovo imeli.

Video s spornega križišča:

Avtomoto To so kolesarski šoki na ulicah Ljubljane #video

Ko smo se pred meseci po Ljubljani vozili s kolesom, smo lahko hitro ugotovili, da slovenska prestolnica marsikje ni prav nič naklonjena kolesarjem in da nanje prežijo številne pasti. Potem pa je Ljubljana za kolesarje in voznike avtomobilov ob eni glavnih vpadnic proti središču mesta dobila še eno problematično križišče.

Več tisoč kolesarjev dnevno bo dalo prednost peščici avtomobilov

Mestne oblasti so namreč preuredile enega izmed odsekov kolesarske steze, ki vzporedno z Dunajsko cesto pelje proti središču mesta. Po njej se v povprečju dnevno pelje tudi do šest tisoč kolesarjev. Ob križišču z enosmerno Livarsko cesto so nove talne oznake jemale prednost kolesarjem in jo dajale voznikom avtomobilov. Ti kolesarko stezo prečkajo, ko zavijajo desno z Dunajske ceste.

Kolesarji morajo vzporedno z Dunajsko cesto na tem križišču dati prednost avtomobilom, ki zavijajo desno. | Foto: Gregor Pavšič Kolesarji morajo vzporedno z Dunajsko cesto na tem križišču dati prednost avtomobilom, ki zavijajo desno. Foto: Gregor Pavšič

Sredi enosmerne kolesarske steze je postavljen stebriček. | Foto: Gregor Pavšič Sredi enosmerne kolesarske steze je postavljen stebriček. Foto: Gregor Pavšič

Po stranski Livarski cesti poteka za avtomobile enosmerni promet, kolesarji pa lahko vozijo v obe smeri. | Foto: Gregor Pavšič Po stranski Livarski cesti poteka za avtomobile enosmerni promet, kolesarji pa lahko vozijo v obe smeri. Foto: Gregor Pavšič Se bodo vozniki avtomobilov sploh zavedali svoje prednosti?

To križišče v realnem prometu prinaša več zanimivih in tudi nevarnih situacij. Talne oznake za odvzem prednosti so v Ljubljani namreč zelo redke, zato lahko pričakujemo, da jih del kolesarjev v praksi spregleda.

Voznik avtomobila, ki zavija desno, sploh ne opazi svoje prednosti. Če ta avtomobil ustavi pred tamkajšnjim prehodom za pešce, se ustavi neposredno na kolesarski stezi.

Še bolj jezi stebriček sredi kolesarske steze

Še bolj problematično je bilo z vidika, da bi bila prestolnica prijaznejša kolesarjem (po vzoru tujih mest), postavljanje stebričkov na sredo steze. Čeprav je kolesarska steza enosmerna, so te vseeno že tako precej ozke.

Zakaj bi torej avtomobil v tem primeru sploh imel prednost?

Uvoz z Dunajske (krajši dodatni pas) je kratek. Voznik bi lahko čakal dlje časa, če bi se mimo peljala večja skupina kolesarjev, in to bi lahko povzročilo tudi predolgo vrsto vozil. Ko smo sami obiskali to križišče, so bili kolesarji v veliki večini.

V pol ure so v ulico zapeljali trije avtomobili, kolesarjev je bilo v tem času več deset. Slučajno (ali pa tudi ne) sta v tem času iz enosmerne ulice v nasprotno smer prav tako pripeljala dva avtomobila.   

Župan že poskrbel za odpravo napake

Že danes, potem ko so novo ureditev kritizirali številni mediji in uporabniki družbenih omrežij, je župan Zoran Janković poskrbel za odpravo napake na tej kolesarski stezi. Na svoji uradni Facebook strani je delil novico in dve fotografiji, kako je zdaj videti steza. "Kolesarji imajo na križišču Dunajske z Livarsko spet prednost," je zapisal.

Bili smo na Livarski cesti. Napaka na kolesarski stezi je odpravljena, kolesarji imajo na križišču Dunajske z Livarsko...

Posted by Zoran Janković on Friday, July 13, 2018
delitve: 65
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin