Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ministrstvo promet promet

Četrtek, 18. 8. 2011, 17.50

6 let, 6 mesecev

Ministrstvo: Vzpostavitev novega sistema cestninjenja je nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vzpostavitev novega sistema cestninjenja je nujna, ker se je država zavezala k pobiranju cestnine po načelu onesnaževalec plača.

Ker se izteka življenjska doba sedanjega sistema in ker ta sistem tudi ne ustreza evropsko določenim tehničnim specifikacijam, se je ministrstvo za promet odzvalo na sredin poziv SDS, naj razpis prekinejo.

SDS za čakanje na ustrezno odločitev na ravni EU Poslanska skupina SDS je v sredo vlado in ministra za promet Patricka Vlačiča pozvala k prekinitvi mednarodnega razpisa za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, ki ga je Družba za avtoceste v RS (Dars) objavila 8. avgusta, in predlagala, naj se z uvajanjem tega sistema začne, ko bo o tem sprejeta ustrezna odločitev na ravni EU.

Ministrstvo je v današnjem odzivu zapisalo, da se je država zavezala, da bo nadaljevala z razvojem sistema, ki bo na sodoben način omogočal elektronsko pobiranje cestnine po načelih uporabnik in onesnaževalec plača. Koncept elektronskega cestninjenja je opredeljen v vladnem akcijskem načrtu z 2. junija letos in je skladen tudi z zakonodajo in usmeritvami EU na področju cestninjenja, vključno z nastajajočim evropskim elektronskim cestninjenjem (EETS).

Poleg tega je vzpostavitev novega sistema nujna, dodaja ministrstvo, tudi zaradi skorajšnjega izteka življenjske dobe obstoječega elektronskega cestninskega sistema Darsa in dejstva, da ne ustreza veljavnim tehničnim specifikacijam, opredeljenih z direktivo EU.

"Posredna diskriminacija uporabnikov cestninskega omrežja" Ministrstvo navaja tudi, da se po sedanjem sistemu za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase cestnini le okrog 60 odstotkov cestninskega omrežja. "To pomeni tudi določeno posredno diskriminacijo uporabnikov cestninskega omrežja, predvsem pa nepotreben finančni izpad Darsa, ki upravlja in vzdržuje cestninsko omrežje," so zapisali.

Trditev, da naj bi bila za vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema na podlagi zakona o poroštvu namenjena finančna sredstva v višini 173 milijonov evrov, ne drži, pravi ministrstvo in dodaja, da bo sredstva za vzpostavitev novega sistema cestninjenja zagotovil Dars v okviru svojih lastnih sredstev, zakon o poroštvu pa predstavlja po njihovih navedbah zgolj pravno podlago za morebitno financiranje odstranitve cestninskih postaj, prilagoditev voziščnih konstrukcij in izboljšanje infrastrukture za področje nadzora cestninjenja.

Ministrstvo še pravi, da javno naročilo poteka po odprtem postopku ter po navedbah Darsa temelji na funkcionalni specifikaciji in je tehnološko nevtralno. Ker si na ministrstvu po lastnih navedbah prizadevajo za transparentnost postopkov javnega naročanja, pozivajo, naj se kakršnekoli konkretne pomisleke glede domnevnih nepravilnosti v okviru postopka izvedbe navedenega javnega naročila naslovi na Dars kot naročnika projekta.

Ne spreglejte