SiolNET. Avtomoto Promet
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tiste večne dileme s klimo v avtu, kaj storite vi?

1,88

termometer

klimatska naprava

Vroči dnevi, visoka temperatura v avtomobilih in kako notranjost kar najbolj učinkovito ter obenem do zdravja primerno ohlajevati? Ali klimatsko napravo sploh uporabljate ali se pri nižjih hitrostih zanašate na odprta stranska okna?

Poleti na vozniško zbranost za volanom vplivajo tudi temperaturne razmere v avtomobilu in z njimi povezano upravljanje s klimatsko napravo. V avtomobilu, ki je več ur parkiran na vročem soncu, lahko temperature narastejo tudi na 50 ali 60 stopinj Celzija.

Prevroča notranjost vozila negativno vpliva na zbranost voznika

Take razmere pa neposredno vplivajo na zbranost voznika. Pri temperaturi notranjosti vozila 35 stopinj Celzija lahko voznik odreagira do 20 odstotkov počasneje kot pri temperaturi notranjosti 25 stopinj Celzija. Učinek je tako podoben kot pri ravni alkohola 0,5 grama na liter krvi.

V času vročinskega vala se notranjost avtomobila podnevi še dodatno segreje oziroma ima pravilno upravljanje s klimatsko napravo še večji učinek na dobro počutje voznika in vseh potnikov. Tudi kdor se v teh dneh ne vozi v službo, temveč proti dopustniškim krajem, se bo v prvi vrsti zanašal na tovrstno hlajenje vozila. Nekoč smo na pot odhajali v zelo zgodnjih jutranjih ali poznovečernih urah, da bi se izognili previsoki vročini v avtomobilu.

Kako uporabljate klimatsko napravo v avtomobilu?

  • Vedno se zanašam na klimatsko napravo 606
  • Uporabljam jo le pri višjih hitrostih, v mestu odprem okna 140
  • Najraje ves čas hladim avtomobil le z odprtimi okni 68
Oddanih 814 glasov

Notranje kroženje zraka za začetno hlajenje, pozneje pa vklop samodejnega uravnavanja (kadar klimatska naprava to omogoča). Notranje kroženje zraka za začetno hlajenje, pozneje pa vklop samodejnega uravnavanja (kadar klimatska naprava to omogoča). Foto: Seat

Upoštevajte priporočila za uporabo in vzdrževanje

Klimatska naprava ni le to, kar vidite na svoji armaturni plošči. To je kompleksen sistem, ki za optimalno delovanje nujno potrebuje redno vzdrževanje. Še posebej morate biti pozorni na hladilni plin v sistemu, ki pri dobro vzdrževani klimi ne sme uhajati. Če klimatska naprava že dolgo ni bila pregledana, obstaja možnost, da začne uhajati hladilni plin, kar zmanjša delovanje klime.

Odprta okna pred vstopom v avtomobil močno znižajo temperaturom pregrete notranjosti. Odprta okna pred vstopom v avtomobil močno znižajo temperaturom pregrete notranjosti. Foto: Seat Hlajenje avtomobila še preden vanj vstopimo

Sončna energija kot kratkovalovno sevanje vstopi skozi steklo v notranjost avtomobila, tam pa pronica v različne materiale, ki jo absorbirajo in začnejo oddajati nazaj v prostor v obliki dolgih valov. Ti ne morejo pronicati skozi steklo, zato v avtomobilu nastane učinek tople grede. Temperatura začne hitro naraščati, ob dovolj dolgi izpostavljenosti soncu pa lahko v avtomobilu doseže tudi do 50 stopinj Celzija.

Pri nekaterih avtomobilih je mogoče prek daljinskega ključa že vnaprej odpreti stranska okna in tako začeti s postopkom hlajenja. S tem je priporočljivo vztrajati vsaj kakšno minuto in šele nato vstopiti v notranjost vozila in vključiti klimatsko napravo. V tisti prvi minuti najbolj vroč že zapusti notranjost avtomobila. Tako se notranjost s temperature 50 ali 60 stopinj Celzija ohladi vsaj za polovico. Nato zapremo okna in vklopimo notranje kroženje zraka.

Postopno ohlajevanje, zračniki usmerjeni v strop

Notranjost avtomobila je smiselno hladiti postopoma. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne sme biti previsoka. To še posebej velja za kratke poti, ko pogosto vstopamo in izstopamo iz vozila. Izpostavljenost drastičnim temperaturnim razlikam lahko dolgoročno slabo vpliva na zdravstveno stanje uporabnikov avtomobila. Na daljših poteh lahko temperaturo postopno znižujemo in jo proti koncu potovanja tudi postopno dvigujemo.

Pri tem ne smemo pozabiti izklopiti začetne notranje cirkulacije zraka, prav tako je treba zračnike usmeriti stran od neposrednega pihanja v telesa potnikov. Bolje je, da zračniki hladen zrak usmerijo proti stropu in se nato tam enakomerneje razpršijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin