SiolNET. Avtomoto Promet
8,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eno najbolj "zoprnih" križišč v Sloveniji bo končno dobilo semafor

8,92

termometer

Arja Vas
Zelo zgovoren dokaz, da križišče še posebej med lokalnimi vozniki, ki izvoz z avtoceste uporabljajo vsak dan, velja za eno najbolj zoprnih in nevarnih, je dejstvo, da se je nesreča tukaj zgodila ravno v času, ko se je mimo peljal Googlov avtomobil, ki je leta 2013 snemal slovenske ceste. Foto: Matic Tomšič / Google Zemljevidi

Dars bo konec oktobra, pred začetkom delovanja novega Lidlovega poslovno-logističnega centra, izpeljal začasno semaforizacijo avtocestnega priključka v Arji vasi, ki bo vključevala tudi širitev izvoznih krakov. Na Darsu opozarjajo, da se v območju priključka sicer še vedno ne bo mogoče izogniti zastojem, a jih bo mogoče nadzirati z vidika varnosti.

križišče Prule Avtomoto Križišče ali krožišče? Pazite, da vas ne zmede. #video

Kot so pojasnili na Darsu, bo začasna semaforizacija veljala do izvedbe trajne rešitve, ki je načrtovana v letu 2021.

Na Darsu so tudi spomnili, da je bil avtocestni priključek Arja vas-Žalec predan prometu leta 1997. Zgrajen je bil v obliki diamanta in to obliko je ohranil vse do danes.

"V določenem obdobju gradnje sistema avtocest in hitrih cest v Sloveniji je bilo večje število priključkov zgrajenih v obliki diamanta, ker taka oblika priključka pomeni bistveno manjši poseg v prostor v primerjavi z gradnjo priključkov v obliki deteljice ali poldeteljice. V letih po predaji teh priključkov v promet pa se je ob spremljanju in analiziranju prometne varnosti ugotovilo, da s tega stališča taka oblika priključkov ni najugodnejša, ker imajo ti priključki dve pomembni pomanjkljivosti," so navedli na Darsu.

Pomanjkljivosti se nanašajo na možnost vožnje v napačno smer in na slabo preglednost v območju priključevanja, so dodali.

Zato je Dars leta 2015 izpeljal postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo križišča v Arji vasi. Prav tako je bila takrat sprejeta odločitev, da se rekonstrukcija križišč izvede z ureditvijo dveh povezanih krožnih križišč.

Ker sta se po letu 2015 spremenila vsebina in obseg Poslovne cone Arja vas, kjer je nastalo več velikih poslovnih in logističnih objektov - med drugim Lidlovo logistično središče -, je bila naročena tudi nova prometna študija, ki je pokazala, da je optimalna ureditev križišča v Arji vasi semaforizacija, pri kateri se je z vodenjem in križanjem posamezne smeri mogoče izogniti levemu zavijanju.

Tako obliko križišča so naprej izvedli v ZDA, več primerov pa je že zgrajenih tudi v Evropi, so dodali na Darsu.

Preberite tudi:

krožišče Primskovo Kranj Avtomoto Gorenjci čakajo novo "turbokrožišče": to so njegove posebnosti Bled cesta Avtomoto Poglejte, kakšno cesto načrtujejo na Bledu #video nesreča gorenjska avtocesta Avtomoto Nesreča z Gorenjske: dokaz, da je voznik v avtu hitro nemočen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin