Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
9.46

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

5

Natisni članek

avtocesta avtocesta promet promet semafor

Nedelja, 8. 9. 2019, 9.46

4 leta, 7 mesecev

Eno najbolj "zoprnih" križišč v Sloveniji bo končno dobilo semafor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

5

Arja Vas | Zelo zgovoren dokaz, da križišče še posebej med lokalnimi vozniki, ki izvoz z avtoceste uporabljajo vsak dan, velja za eno najbolj zoprnih in nevarnih, je dejstvo, da se je nesreča tukaj zgodila ravno v času, ko se je mimo peljal Googlov avtomobil, ki je leta 2013 snemal slovenske ceste. | Foto Matic Tomšič / Google Zemljevidi

Zelo zgovoren dokaz, da križišče še posebej med lokalnimi vozniki, ki izvoz z avtoceste uporabljajo vsak dan, velja za eno najbolj zoprnih in nevarnih, je dejstvo, da se je nesreča tukaj zgodila ravno v času, ko se je mimo peljal Googlov avtomobil, ki je leta 2013 snemal slovenske ceste.

Foto: Matic Tomšič / Google Zemljevidi

Dars bo konec oktobra, pred začetkom delovanja novega Lidlovega poslovno-logističnega centra, izpeljal začasno semaforizacijo avtocestnega priključka v Arji vasi, ki bo vključevala tudi širitev izvoznih krakov. Na Darsu opozarjajo, da se v območju priključka sicer še vedno ne bo mogoče izogniti zastojem, a jih bo mogoče nadzirati z vidika varnosti.

Avtomoto Križišče ali krožišče? Pazite, da vas ne zmede. #video

Kot so pojasnili na Darsu, bo začasna semaforizacija veljala do izvedbe trajne rešitve, ki je načrtovana v letu 2021.

Na Darsu so tudi spomnili, da je bil avtocestni priključek Arja vas-Žalec predan prometu leta 1997. Zgrajen je bil v obliki diamanta in to obliko je ohranil vse do danes.

"V določenem obdobju gradnje sistema avtocest in hitrih cest v Sloveniji je bilo večje število priključkov zgrajenih v obliki diamanta, ker taka oblika priključka pomeni bistveno manjši poseg v prostor v primerjavi z gradnjo priključkov v obliki deteljice ali poldeteljice. V letih po predaji teh priključkov v promet pa se je ob spremljanju in analiziranju prometne varnosti ugotovilo, da s tega stališča taka oblika priključkov ni najugodnejša, ker imajo ti priključki dve pomembni pomanjkljivosti," so navedli na Darsu.

Pomanjkljivosti se nanašajo na možnost vožnje v napačno smer in na slabo preglednost v območju priključevanja, so dodali.

Zato je Dars leta 2015 izpeljal postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo križišča v Arji vasi. Prav tako je bila takrat sprejeta odločitev, da se rekonstrukcija križišč izvede z ureditvijo dveh povezanih krožnih križišč.

Ker sta se po letu 2015 spremenila vsebina in obseg Poslovne cone Arja vas, kjer je nastalo več velikih poslovnih in logističnih objektov - med drugim Lidlovo logistično središče -, je bila naročena tudi nova prometna študija, ki je pokazala, da je optimalna ureditev križišča v Arji vasi semaforizacija, pri kateri se je z vodenjem in križanjem posamezne smeri mogoče izogniti levemu zavijanju.

Tako obliko križišča so naprej izvedli v ZDA, več primerov pa je že zgrajenih tudi v Evropi, so dodali na Darsu.

Preberite tudi:

krožišče Primskovo Kranj
Avtomoto Gorenjci čakajo novo "turbokrožišče": to so njegove posebnosti
Avtomoto Poglejte, kakšno cesto načrtujejo na Bledu #video
Dars omejitev avtocesta
Avtomoto Nesreča z Gorenjske: dokaz, da je voznik v avtu hitro nemočen
Ne spreglejte