SiolNET. Avtomoto Promet
8,92

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Eno najbolj "zoprnih" križišč v Sloveniji bo končno dobilo semafor

8,92

termometer

Arja Vas
Zelo zgovoren dokaz, da križišče še posebej med lokalnimi vozniki, ki izvoz z avtoceste uporabljajo vsak dan, velja za eno najbolj zoprnih in nevarnih, je dejstvo, da se je nesreča tukaj zgodila ravno v času, ko se je mimo peljal Googlov avtomobil, ki je leta 2013 snemal slovenske ceste. Foto: Matic Tomšič / Google Zemljevidi

Dars bo konec oktobra, pred začetkom delovanja novega Lidlovega poslovno-logističnega centra, izpeljal začasno semaforizacijo avtocestnega priključka v Arji vasi, ki bo vključevala tudi širitev izvoznih krakov. Na Darsu opozarjajo, da se v območju priključka sicer še vedno ne bo mogoče izogniti zastojem, a jih bo mogoče nadzirati z vidika varnosti.

križišče Prule Avtomoto Križišče ali krožišče? Pazite, da vas ne zmede. #video

Kot so pojasnili na Darsu, bo začasna semaforizacija veljala do izvedbe trajne rešitve, ki je načrtovana v letu 2021.

Na Darsu so tudi spomnili, da je bil avtocestni priključek Arja vas-Žalec predan prometu leta 1997. Zgrajen je bil v obliki diamanta in to obliko je ohranil vse do danes.

"V določenem obdobju gradnje sistema avtocest in hitrih cest v Sloveniji je bilo večje število priključkov zgrajenih v obliki diamanta, ker taka oblika priključka pomeni bistveno manjši poseg v prostor v primerjavi z gradnjo priključkov v obliki deteljice ali poldeteljice. V letih po predaji teh priključkov v promet pa se je ob spremljanju in analiziranju prometne varnosti ugotovilo, da s tega stališča taka oblika priključkov ni najugodnejša, ker imajo ti priključki dve pomembni pomanjkljivosti," so navedli na Darsu.

Pomanjkljivosti se nanašajo na možnost vožnje v napačno smer in na slabo preglednost v območju priključevanja, so dodali.

Zato je Dars leta 2015 izpeljal postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo križišča v Arji vasi. Prav tako je bila takrat sprejeta odločitev, da se rekonstrukcija križišč izvede z ureditvijo dveh povezanih krožnih križišč.

Ker sta se po letu 2015 spremenila vsebina in obseg Poslovne cone Arja vas, kjer je nastalo več velikih poslovnih in logističnih objektov - med drugim Lidlovo logistično središče -, je bila naročena tudi nova prometna študija, ki je pokazala, da je optimalna ureditev križišča v Arji vasi semaforizacija, pri kateri se je z vodenjem in križanjem posamezne smeri mogoče izogniti levemu zavijanju.

Tako obliko križišča so naprej izvedli v ZDA, več primerov pa je že zgrajenih tudi v Evropi, so dodali na Darsu.

Preberite tudi:

krožišče Primskovo Kranj Avtomoto Gorenjci čakajo novo "turbokrožišče": to so njegove posebnosti Bled cesta Avtomoto Poglejte, kakšno cesto načrtujejo na Bledu #video nesreča gorenjska avtocesta Avtomoto Nesreča z Gorenjske: dokaz, da je voznik v avtu hitro nemočen

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • NEMO / 08.09.2019. ob 13:58 +3 0

  Leta 1978 so nas učili, da se je potrebno križiščem tipa "diamant" izogibati, to da so se odločili zaradi manjšega posega v prostor je pravljica za otroke. Zakaj so se je odločili za tak tip križišča, ki ni v skladu s stroko ker je ceneje. Poleg tega "diamant" s srednjim pasom za zavijanje ni sprejemljiv v nobenem primeru, tu pa so ga zgradili na najbolj frekventnem priključku. Potrebno je upoštevati psihologijo voznika in ne le s svinčnikom po papirju, kako "wanabe" peljati.

  +3 0
 • cvili / 08.09.2019. ob 11:30 +3 0

  Res je kot pravi Oregon. Takšnih neumnih je kar nekaj, to ni diamantno križišče, to je ena velika zmeda tabel in oznak. Saj Domžale in ostali niso kaj boljše. Da bi pa nekdo kakšno puščico na tla narisal za tiste, ki napačno zavijejo, še ni pa nikomur padlo na glavo.

  +3 0
 • Oregon / 08.09.2019. ob 11:20 +4 - 1

  S temi res neumnimi križišči ni šlo za zmanje posega v prostor kot tule navajate, ampak za cenejšo varianto, naskrka pa spet folk.

  +4 - 1
delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin