Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Natisni članek

promet promet telefon

Sreda, 1. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Boj proti telefoniranju med vožnjo: Angleži s kaznimi, Američani s kamerami, kje smo Slovenci?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Nekatere tuje države, kot sta Velika Britanija in Italija, so dvignile globe za voznike, ki v avtomobilu telefonirajo na nedovoljen način. Američani razvijajo novo kamero, ki bo znala samodejno prepoznati take voznike. V Sloveniji je globa še vedno mila, policisti pa so lani vsak dan pri tem prekršku v povprečju ujeli 38 voznikov.

Raziskava britanskega avtomobilskega kluba RAC je pokazala, da je v zadnjem letu kar 11 milijonov voznikov priznalo uporabo telefona med vožnjo. | Foto: Reuters Raziskava britanskega avtomobilskega kluba RAC je pokazala, da je v zadnjem letu kar 11 milijonov voznikov priznalo uporabo telefona med vožnjo. Foto: Reuters

Za telefoniranje med vožnjo bistveno višje globe

Novi britanski zakon precej strožje kaznuje voznike, ki med vožnjo telefonirajo brez ustreznih prostoročnih sistemov. Do zdaj so za tak prekršek dobili 100 funtov (117 evrov) globe in tri kazenske točke, od zdaj pa bo globa znašala 200 funtov (234 evrov), dobili pa bodo tudi šest kazenskih točk. Kdor bo prekršek ponovil, mu grozi tisoč funtov (1.170 evrov) globe in polletna prepoved vožnje avtomobila.

V Italiji tujcem grozi dvoletna prepoved vožnje

Spremembe zakona so sprejeli po raziskavi kraljevega avtomobilskega kluba RAC, ki je ugotovila, da je v zadnjem letu kar 11 milijonov voznikov priznalo uporabo telefona med vožnjo. To pomeni telefoniranje, pisanje sporočil SMS in obiskovanje socialnih omrežij. Tudi fotografiralo in snemalo promet je v zadnjem letu kar pet milijonov Britancev.

To področje so letos zaostrili tudi v Italiji. Vsak, ki ga med vožnjo ujamejo pri telefoniranju, lahko izgubi vozniško dovoljenje za dve leti. V primeru tujcev je kazen dvoletna prepoved vožnje po cestah v Italiji.

Merilne naprave policistov so še vedno usmerjene predvsem v lov za prehitrimi vozniki, s posebnimi radarji tudi proti voznikom s prekratko varnostno razdaljo. | Foto: Matej Leskovšek Merilne naprave policistov so še vedno usmerjene predvsem v lov za prehitrimi vozniki, s posebnimi radarji tudi proti voznikom s prekratko varnostno razdaljo. Foto: Matej Leskovšek

Razvoj kamere, ki v realnem času prepozna voznika s telefonom v roki

Lovljenje voznikov, ki med vožnjo telefonirajo, bo v prihodnje z vidika policistov morda bolj učinkovito. Ameriško podjetje Movidus v sodelovanju s kitajsko družbo za videonadzore Hikvision razvija novo kamero, ki lahko v živo analizira zajeto sliko in prek določenih vzorcev prepozna nedovoljeno uporabo mobilnega telefona. Umetna inteligenca bi lahko prepoznala tudi voznike, ki niso pripeti z varnostnim pasom. Tehnologija je še vedno v fazi razvoja, a predstavniki obeh družb so optimistični glede njene uporabe v realnem prometu.

V Sloveniji policisti prekrškarje lovijo z očmi, globe pa so še vedno nizke

Stacionarni radarji ob slovenskih avtocestah lovijo predvsem prehitre voznike. Šele ko je nekdo prehiter in ga kamera posname, lahko policija ugotovi tudi nadaljnje prekrške, torej vožnjo brez pripetega varnostnega pasu ali telefoniranje med vožnjo. Kot so nam povedali na slovenski policiji, nedovoljeno uporabo telefona ugotavljajo z neposredno zaznavo. Ob poostrenih nadzorih občasno vključijo tudi policiste v civilu ali uniformi, ki opazujejo promet in kršitev sporočajo drugim policistom.

Policija je sicer lani zaznala 14.065 kršitev zakona o pravilih cestnega prometa, ki se dotika telefoniranja med vožnjo. To pomeni v povprečju 38 ujetih prekrškarjev na dan. V Sloveniji je globa za tak prekršek dokaj mila, in sicer 120 evrov. To je na primer le 40 evrov več, kot znaša globa za voznika električnega avtomobila, ki v mestu pozabi označiti čas prihoda in začetek polnjenja vozila.  
Ne spreglejte