SiolNET. Avtomoto Novice
7,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zjutraj na Gorenjskem: na avtocesto brez goriva, nato je pokalo

7,11

termometer

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Na avtocesto nikar brez dovolj goriva. Foto: Metka Prezelj

Zaradi malomarnosti in slabe označitve vozil so danes zjutraj na gorenjski avtocesti trčila kar tri vozila. Začelo se je z avtomobilom voznika, ki je na avtocesto zapeljal brez goriva. "Če vam zmanjka goriva, je to malomarnost," poudarjajo policisti.

Števec za gorivo Avtomoto Ostal brez goriva: Rinil avto in naredil 10 km zastoja

Na slovenskih cestah se prometne nesreče ne dogajajo le zaradi neznanja, premajhne osredotočenosti ali ukvarjanja z motečim dejavniki, kot so mobilni telefoni, nesreče se pogosto dogajajo tudi zaradi malomarnosti. Danes zjutraj je bil tak primer na gorenjski avtocesti.

Vsi so pozabili na temeljne varnostne ukrepe

Prva taka prometna nesreča se je danes zjutraj zgodila na pospeševalnem pasu priključka Brezje proti Karavankam. Vozniku je zmanjkalo goriva in ustavljeni avtomobil je moral pustiti na tem nevarnem mestu. Kljub temu pa ga ni označil, zato je kmalu v njegov avtomobil trčila voznica, ki se je vključevala na avtocesto. Njen avtomobil je odbilo na prometni pas avtoceste, kjer pa ga tudi ona ni ustrezno označila. Nekoliko pozneje je v njen avtomobil trčil še voznik kombija, ki se je takrat prav tako peljal v smeri Karavank.

Vam je na cesti že kdaj zmanjkalo goriva?

  • Da 311
  • Ne 1564
Oddanih 1875 glasov

Ko zmanjka goriva, je voznik kriv malomarnosti

Na srečo ob vsej malomarnosti ni bil nihče poškodovan. Preizkus alkoholiziranosti pri vozniku kombija je bil pozitiven. Prometni policisti proti vsem trem udeležencem še vodijo postopek.

"Če vam zmanjka goriva, to ni izredni dogodek, ampak malomarnost. V vsakem primeru je ustavljeno vozilo na avtocesti nujno treba označiti. Pomikamo se skrajno desno. Vklopimo smernike. Obvezno si nadenemo odsevni telovnik. Postavimo varnostni trikotnik. Uporabimo stebriček SOS ali pokličemo na Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970 in sporočimo dogodek/okvaro," svetujejo s kranjske policijske uprave.

Če vam zmanjka goriva, to ne pomeni plačila kazni. Ta je predvidena za primer, ko vozila ne zavarujete oziroma ustrezno označite, pojasnjujejo policisti. "Če dvosledno vozilo obstane zaradi okvare, prometne nesreče ali drugega vzroka na cesti in zato predstavlja nevarnost za druge udeležence cestnega prometa, mora voznik takoj vklopiti varnostne utripalke. 

Na nevarnih oziroma nepreglednih delih ceste ali če vozilo nima naprave za vklop varnostnih utripalk ali ta ne deluje, mora voznik postaviti varnostni trikotnik," se glasi zakon. Predvidena globa ob nespoštovanju tega člena je 80 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin