Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 10. 2016,
12.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Autopilot Tesla Motors

Torek, 11. 10. 2016, 12.08

6 let, 7 mesecev

Zakaj Tesli Motors grozi sprememba imena Autopilot?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Teslini avtomobili so v načinu Autopilot prevozili že skoraj 360 milijonov kilometrov, zakoni in pritiski potrošniških organizacij pa vodijo k omejevanju tehnologij (pol)samodejne vožnje pri vseh avtomobilskih proizvajalcih. Bo morala Tesla zato spremeniti ime svojega sistema?

Čeprav Teslin sistem na avtocesti deluje zanesljivo, mora imeti voznik še vedno roke na volanskem obroču in ves čas skrbno spremljati promet okrog sebe. | Foto: Reuters Čeprav Teslin sistem na avtocesti deluje zanesljivo, mora imeti voznik še vedno roke na volanskem obroču in ves čas skrbno spremljati promet okrog sebe. Foto: Reuters

Ameriška zvezna država Kalifornija je sprejela zakon, ki avtomobilskim proizvajalcem prepoveduje oglaševanje avtomobilov s pridevnikom "samovozeči". To bo veljalo, dokler ne bodo dosegli vsaj tretje od petih ravni razvoja samovozeče vožnje. Trenutno so avtomobili kvečjemu na drugi ravni, ki od voznika še vedno zahteva stalen nadzor nad vozilom. Tak zakon je tudi odgovor na različne nove ponudbe, na primer na Uberjev samovozeči taksi. Tudi v tem mora namreč še vedno biti prisoten voznik.

Ali ime Autopilot kljub napotkom proizvajalca zavaja potrošnike?

Taka ureditev bo veljala tudi za avtomobile Tesle Motors, ki bo morda morala spremeniti ime svojega sistema Autopilot. Ta omogoča vozilom model S in model X, da na avtocesti ohranjajo smer vožnje in razdaljo do vozila pred njimi, ob vklopu smernika pa avtomobil tudi samodejno prehiti počasnejše vozilo. Uradno Tesla priporoča voznikom, da imajo roke na ali vsaj tik ob volanskem obroču, ime pa je lahko tudi zavajajoče, ugotavlja ameriška potrošniška organizacija.

Kritični do Teslinega sistema so tudi v Nemčiji. Na plan so prišli dokumenti, ki kažejo na ranljivost sistema z vidika dosega senzorjev, pišejo pri Der Spieglu. To bi bilo lahko sporno predvsem pri višjih hitrostih na nemških avtocestah, kjer je daljši doseg senzorjev pri skeniranju prometa pred vozilom še toliko pomembnejši.

V tesli S je umrl voznik, ki je pred nesrečo uporabljal sistem Autopilot. Ta ni opazil tovornjaka, ki je vozilu zaprl pot.  | Foto: Reuters V tesli S je umrl voznik, ki je pred nesrečo uporabljal sistem Autopilot. Ta ni opazil tovornjaka, ki je vozilu zaprl pot. Foto: Reuters

Ena smrtna žrtev na 357 milijonov prevoženih kilometrov?

Elon Musk na očitke odgovarja s podatkom, da so njegove tesle do zdaj v načinu Autopilot prevozile že kar 357 milijonov kilometrov. Tesla sicer pripravlja nadgradnjo sistema v različico 2.0. Kljub prevoženi razdalji je do zdaj uradno potrjena le ena smrtna žrtev, ki je umrla v nesreči, ko je bil Autopilot v tesli S vklopljen.

V prvi polovici letošnjega leta je na cestah v ZDA umrlo več kot 17 tisoč ljudi. Ena smrtna žrtev se je zgodila na vsakih 141 milijonov prevoženih kilometrov. To je torej 2,5-krat pogosteje kot v primeru kalifornijskega proizvajalca električnih avtomobilov.

Ne spreglejte