Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 12. 2016,
3.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

12

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta oglaševanje

Torek, 6. 12. 2016, 3.35

6 let, 6 mesecev

Zakaj bi Dars ob avtocestah in hitrih cestah prepovedal oglaševanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

12

Ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah mrgoli velikih oglaševalskih panojev. Pojavili so se tudi že prvi videooglaševalski zasloni, ki predvsem ponoči kradejo pozornost voznikov. Avtoceste so sicer statistično najbolj varna cesta v državi, kjer pa do nesreč prihaja prav zaradi nezbranosti. Dars ponovno poudarja, da bi bilo treba oglase umakniti iz vidnega polja voznikov.

Lahko postanejo nekoč oglaševalski panoji ob slovenskem avtocestnem križu res prazni? | Foto: Gregor Pavšič Lahko postanejo nekoč oglaševalski panoji ob slovenskem avtocestnem križu res prazni? Foto: Gregor Pavšič

Oglasi ne smejo biti postavljeni bližje kot 40 metrov pri avtocestah in 35 metrov pri hitrih cestah. Zunaj tega pasu Dars nima pristojnosti, da bi oglaševanje prepovedal. | Foto: Gregor Pavšič Oglasi ne smejo biti postavljeni bližje kot 40 metrov pri avtocestah in 35 metrov pri hitrih cestah. Zunaj tega pasu Dars nima pristojnosti, da bi oglaševanje prepovedal. Foto: Gregor Pavšič Ponavljali se bomo z ugotovitvijo, da so slovenske avtoceste zelo prometne. To še posebej velja za primorsko in štajersko avtocesto, ki sta del pomembne tranzitne poti med zahodno in vzhodno Evropo. Prav zaradi velike količine vozil ob tem odseku najdemo tudi veliko oglaševalskih panojev. Ti so namenjeni veliki potencialni skupini kupcev, ki se dnevno vozi po avtocestah, obenem pa kričeči oglasi tudi kradejo pozornost voznikom. Vemo tudi za vsaj en digitalni videooglaševalski zaslon, ki so ga postavili pri Brezovici, ki še posebej v mraku resnično izstopa.

Se strinjate z oglaševanjem ob avtocestah in hitrih cestah?

  • Da - oglasi me med vožnjo ne motijo
    16,56 %
    125 glasov
  • Ne - oglasne površine bi morale biti bolj oddaljene od ceste
    83,44 %
    630 glasov
Oddanih 755 glasov

Nataša Kovše iz Darsa se zavzema, da bi oglase umaknili iz vidnega polja voznikov. | Foto: Daniel Novakovič/STA Nataša Kovše iz Darsa se zavzema, da bi oglase umaknili iz vidnega polja voznikov. Foto: Daniel Novakovič/STA Dars bi oglasne panoje ob avtocestah in hitrih cestah umaknil iz vidnega polja voznika

Postavljanje oglasnih panojev je po zakonu o cestah dovoljeno najmanj 40 metrov stran od vozišča avtoceste in 35 metrov stran od hitre ceste, so nam razložili na Darsu, kjer pa nikakor nimajo pozitivnega mnenja glede oglaševanja ob slovenskih avtocestah. Z omenjenim pravilom so se sprijaznili in v tem pasu za nove oglase dajo svoje dovoljenje, oglaševanje pa bi sami še najraje kar v celoti ukinili.

"Že v fazi nastajanja predpisov smo podajali negativno mnenje na pristojno ministrstvo za infrastrukturo oziroma nekoč promet, vendar naših pobud niso upoštevali. Še danes menimo, da je vpliv reklamnih panojev vzdolž prometnic negativen za prometno varnost, saj dokazano preusmerja pozornost voznikov s ceste na reklamo. Že vsaj deset let zagovarjamo stališče, da je potrebno prepovedati oglaševanje v 'vidnem polju' avtocest in hitrih cest. Stanje poslabšuje še osvetljevanje, ki močno sledi agresivnemu oglaševanju," pravi Nataša Kovše iz Darsove službe za upravljanje prometa in prometne varnosti.

Avtoceste in hitre ceste so najbolj obremenjen odsek cest v državi, zato so tudi tarča oglaševalcev. | Foto: Gregor Pavšič Avtoceste in hitre ceste so najbolj obremenjen odsek cest v državi, zato so tudi tarča oglaševalcev. Foto: Gregor Pavšič

Na avtocestah do nesreč prihaja predvsem zaradi nezbranosti voznikov

Avtoceste zaradi ločenega dvosmernega cestišča kljub veliki gostoti prometa veljajo za statistično najbolj varne ceste v Sloveniji. V času prometnih konic vseeno prihaja do številnih naletov in verižnih trčenj, ki so posledica predvsem premajhne zbranosti voznikov in neupoštevanja predpisane varnostne razdalje.

Kovšetova je prepričana, da vozniško zbranost motijo tudi velike oglaševalske površine. Čeprav so predvidoma vse postavljene vsaj 40 metrov stran od avtoceste, kar je neposredno določilo v zakonu o cestah, so voznikom še vedno jasno vidni.

Oglasne površine so postali tudi kozolci

Njeno sporočilo pristojnemu infrastrukturnem ministru Petru Gašperšiču (in njegovim predhodnikom) je drastično, a jasno: oglasni panoji naj se umaknejo tako daleč stran od avtoceste ali hitre ceste, da ne bi bili več v vidnem polju voznikov. V tem primeru bi se oglaševanje ob cestah, za katere ima Dars pristojnost, poslovilo v celoti.  

Pristojni za morebitno spremembo zakona so na ministrstvu za infrastrukturo, kjer pa do zdaj Darsovih priporočil niso upoštevali. Zelo ohlapna je tudi Uredba o razvrščanju objektov glede zahtevnosti gradnje, ki na primer posredno dovoljuje, da se v oglaševalske panoje ob slovenskih avtocestah spremenijo tudi kozolci.

Ne spreglejte