Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

volkswagen T-roc Volkswagen

Petek, 26. 1. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Novo v Sloveniji: volkswagen T-roc

VW T-roc v Sloveniji: Kupce bo "kradel" tudi golfu, polu in tiguanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Volkswagen je v segment majhnih športnih terencev vstopil zelo pozno, vendar ima z modelom t-roc velike načrte. V Sloveniji bodo prodali 1.800 avtomobilov, dober del kupcev se bo za model, ki napoveduje znamkino SUV-revolucijo, odločil namesto golfa, tiguana in pola. Trgovci si za zdaj še ne upajo napovedati, kakšen bo ta delež.

Zakaj je t-roc tako pomemben za znamko Volkswagen?

Ob pogledu na razpredelnico segmentov lahko vidimo, da ima Volkswagen skoraj v vsakem svojega predstavnika. Poleg nekaterih nišnih modelov je najbolj izstopala praznina v segmentu A-SUV, kjer Nemci presenetljivo niso imeli svojega tekmeca. Svetu majhnih križancev že nekaj časa kraljuje renaultov captur, odlično pa kaže tudi dacii dusterju in peugeotu 2008. Zakaj je slovenski uvoznik z vsakim mesecem težko čakal prihod novinca, še najbolj razkrije pogled na prodajne številke.

Pri nas so v segmentu A-SUV leta 2013 prodali štiri tisoč avtomobilov, z vsakim letom pa je pridobival veljavo in lansko leto dosegel nov vrhunec – več kot 9.500 prodanih avtomobilov. Če pokukamo še v druge segmente, vidimo, da bo po predvidevanjih segment v letošnjem letu zrasel na 12 tisoč prodanih avtomobilov in postal eden od najbolje prodajanih v Sloveniji. In tako se odpira največja priložnost, saj želijo letos pri nas prodati približno 1.800 modelov t-roc.

Optimizem ob prihodu ni bil le površinski, saj naj bi t-roc delež kupcev privabil tudi s preostalimi Volkswagnovimi modeli. ''Ker bi bilo preoptimistično pričakovati, da bi bili vsi kupci za novi model in bi povečali prodajo za skoraj 2.000 vozil, bo T-roc delež kupcev prevzel golfu. Ker gre za dimenzijsko velik avtomobil, z največjim prtljažnikom v svojem segmentu, bo nekaj kupcev prestopilo tudi s tiguana, nekaj pa jih bo namesto novega pola izbralo najnovejšega Volkswagnovega terenca'', je na slovenski predstavitvi dejal Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Oblikovno se t-roc od preostalih bratov loči po nekaterih unikatnih elementih. | Foto: Gašper Pirman Oblikovno se t-roc od preostalih bratov loči po nekaterih unikatnih elementih. Foto: Gašper Pirman Nekoliko drugačna linija pokrova motorja in široka maska hladilnika ga vizualno razširita. | Foto: Gašper Pirman Nekoliko drugačna linija pokrova motorja in široka maska hladilnika ga vizualno razširita. Foto: Gašper Pirman Prtljažnik meri v različici s štirikolesnim pogonom 392 litrov, pri različici s pogonom na sprednji kolesni par pa je prtljažni prostor večji za 60 litrov. | Foto: Gašper Pirman Prtljažnik meri v različici s štirikolesnim pogonom 392 litrov, pri različici s pogonom na sprednji kolesni par pa je prtljažni prostor večji za 60 litrov. Foto: Gašper Pirman


Prva vožnja: Volkswagen t-roc bo novi hit, koliko stane, kateri so glavni aduti?

Svetovna premiera: Volkswagen T-roc dokazal SUV ofenzivo iz Wolfsburga #video


Pojavil se bo tudi kanibalizem

Optimizem ob prihodu ni bil le površinski, saj naj bi T-roc določen delež kupcev privabil tudi z ostalih volkswagnovih modelov. ''Ker bi bilo preoptimistično pričakovati, da bi bili vsi kupci novi za Volkswagen in bi povečali prodajo za skoraj 2.000 vozil bo T-roc določen delež kupcev prevzel golfu. Ker gre za dimenzijsko velik avtomobil, z največjim prtljažnikom v svojem segmentu bo nekaj kupcev prestopilo tudi z tiguana, nekaj pa bo namesto novega pola izbralo najnovejšega volkswagnovega terenca'', je na slovenski predstavitvi dejal Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Poznana tehnika in motorji. S čim še lahko prepriča?

Čeprav je avto manj praktičen kot dimenzijsko in cenovno primerljivi golf, bo s trendovskimi dinamičnimi linijami crossoverja, dvobarvno karoserijsko kombinacijo in moderno digitalno zasnovo zagotovo postal avtomobilski hit tudi v Sloveniji. Avtomobil je dolg 4,23 metra in tako dimenzijsko primerljiv z golfom. Ima večji prtljažnik, je širši in višji, vendar ima krajše medosje.

Volkswagen ponuja za t-roca skupno tri bencinske in tri dizelske motorje, vsi so seveda prisilno polnjeni. Večina se jih bo odločila za bencinsko gnane izvedenke in srednji paket style. Izhodiščni motor je litrski motor TSI, najmočnejši pa je dvolitrski bencinski motor z močjo 190 "konjev". Med najbolj priljubljenimi bo zagotovo novi 1,5-litrski bencinski motor TSI z močjo 110 kilovatov (150 "konjev"), ki bo na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Kupci lahko izbirajo med pogonom na sprednji kolesi ali na vsa štiri kolesa.

Za digitalne merilnike je potrebno doplačati 450 evrov, za dvobarvno kombinacijo zunanjosti pa od 600 do 1.100 evrov. Kupec pa lahko izbira med 24 različnimi videzi zunanjosti.

Ostre linije so največja oblikovna značilnost modela. | Foto: Gašper Pirman Ostre linije so največja oblikovna značilnost modela. Foto: Gašper Pirman V notranjosti so lahko nekateri okrasni elementi obarvani v modro, rdečo ali sivo barvo. | Foto: Gašper Pirman V notranjosti so lahko nekateri okrasni elementi obarvani v modro, rdečo ali sivo barvo. Foto: Gašper Pirman Večopravilna enota je že poznana iz ostalih volkswagnovih modelov. | Foto: Gašper Pirman Večopravilna enota je že poznana iz ostalih volkswagnovih modelov. Foto: Gašper Pirman Volkswagen T-roc | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

 

Moč/navor:

Menjalnik

Pogon

Cena v Sloveniji

1.0 TSI

85 kW/200 Nm

6-st. ročni

spredaj

od 18.646 EUR

1.5 TSI

110 kW/250 Nm

6-st. ročni/7-st. DSG

spredaj/4motion

od 22.050 EUR

2.0 TSI

140 kW/320 Nm

7-st. DSG

4motion

od 30.209 EUR

1.6 TDI

85 kW/250 Nm

6-st. ročni

spredaj

junij 2018

2.0 TDI

110 kW/340 Nm

6-st. ročni, 7-st. DSG

spredaj/4motion

od 26.223 EUR

2.0 TDI

140 kW/400 Nm

7-st. DSG

4motion

december 2018

Ne spreglejte