Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 8. 2017,
1.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

6

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017 T-roc Volkswagen

Četrtek, 24. 8. 2017, 1.33

6 let, 6 mesecev

Avtomobil, ki ga nestrpno pričakuje vsak Volkswagnov trgovec

Svetovna premiera: Volkswagen T-roc dokazal SUV ofenzivo iz Wolfsburga #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

6

Novi T-roc bo oblikovno najbolj drzen in dinamičen crossover "ljudskega" dela koncerna Volkswagen, ki šele zdaj vstopa v ta vroči avtomobilski razred. T-roc povzema najboljšo tehnologijo modernih volkswagnov. Od novembra naprej bo na voljo s tremi bencinskimi ali dizelskimi motorji ter tudi štirikolesnim pogonom. Bo vsak deseti prodani volkswagen prihodnje leto v Sloveniji že T-roc?

Video: Reporaža s svetovne premiere ob jezeru Como v Italiji

T-roc je dolg 4,23 metra, širok je 1,81 metra in visok 1,57 metra.  | Foto: Gregor Pavšič T-roc je dolg 4,23 metra, širok je 1,81 metra in visok 1,57 metra. Foto: Gregor Pavšič Še preden je včeraj zvečer novi volkswagen T-roc zapeljal na oder ene najpomembnejših svetovnih avtomobilskih premier leta, je bilo v dvorani zanimivo opazovati spremljevalne oglaševalske napise. Napovedovali so preboj, nove mejnike SUV, navdušenje, prav tako so napovedovali tudi avtomobil poln emocij, barvitosti, drznosti ter mladostnega duha.

Veliko bolj drzen in emocionalen kot koncernska škoda karoq in seat arona

Torej daleč stran od nekoč konservativnega Volkswagna. Ko je T-roc zapeljal na oder, je bilo hitro jasno naslednje: avtomobil je oblikovan drzno, všečno in moderno. T-roc je dobil veliko bolj drzne in manj konservativne linije kot dimenzijsko primerljiva škoda karoq in seat arona (med seboj zelo podobna). Znotraj pomembnega avtomobilskega razreda je Volkswagen tudi na ravni tekmcev iz koncerna poskrbel za svojo drugačnost in ponudil bistveno bolj emocionalen avtomobil. Nekakšno ljudsko različico audija Q2.

Ob novem T-rocu, ki so ga včeraj razkrili ob idiličnem jezeru Como severno od Milana, bi morda lahko zamahnili z roko – češ, le še eden v vrsti mnogih. Toda izdelal ga je Volkswagen, vodilni evropski avtomobilski proizvajalec in za nameček je T-roc celo njihov prvi pravi kompaktni crossover. Lahko Nemci zdaj znotraj razreda postavijo nove mejnike?

Fotografije - Spoznajte pobližje novi T-roc

Fotogalerija
1 / 17

Prodaja kompaktnih SUV se bo v 10 letih podvojila

Trg crossoverjev in športnih terencev je v Evropi še vedno v razmahu in trendu rasti prodaje teh vozil ni videti konca. Obeti za razred kompaktnih SUV so izjemni. Po oceni Volkswagna se bo prodaja kompaktnih crossoverjev v naslednjih 10 letih podvojila, kar pomeni več kot 10 milijonov prodanih avtomobilov letno. Danes se 80 odstotkov vseh kompaktnih SUV proda v Evropi in na Kitajskem.

"SUV predstavlja avtomobilsko svobodo, prav tako svodobo mobilnosti. Avtomobil je najbolj priročno prevozno sredstvo, zato jih imamo tako radi. Iz tega razloga izvira tudi priljubljenost športnih terencev. Čez nekaj let jih želimo imeti že 19, kar bo predstavljalo 40 odstotkov celotne prodaje Volkswagna," je povedal Herbert Diess, predsednik znamke Volkswagen.

Avtomobil zaznamujejo zelo dinamični proporci in možnost dvobarvne karoserije. Plastične zaščite okrog blatnikov in pragov branijo avto pred manjšimi poškodbami. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil zaznamujejo zelo dinamični proporci in možnost dvobarvne karoserije. Plastične zaščite okrog blatnikov in pragov branijo avto pred manjšimi poškodbami. Foto: Gregor Pavšič

Volswagen z zamudo začenja svojo ofenzivo SUV. Prihodnje leto se bo t-rocu pridružil še njegov mlajši brat T-cross. | Foto: Volkswagen Volswagen z zamudo začenja svojo ofenzivo SUV. Prihodnje leto se bo t-rocu pridružil še njegov mlajši brat T-cross. Foto: Volkswagen

Kratki previsi in nizek profil za poudarjen dinamični vtis

Novi T-roc je dimenzijsko pozicioniran pod tiguana, dopolnjuje pa ponudbo obstoječih Volkswagnovih športnih terencev – poleg tiguana in touarega sta to še ameriški atlas oziroma kitajski teramont. T-roc je dolg 4,23 metra, širok je 1,81 metra in visok 1,57 metra. Avtomobil zaznamuje dolga medosna razdalja, zelo kratki previsi. Zelo je nizek, kar poudari njegovo dinamično naravo.

Kdor bo imel pri dvobarvni karoserijski različici (prvič na voljo pri terenskih volkswagnih) črno streho, bo učinek črne strehe še dodatno pripomogel k občutku nizkega avtomobila.

Diess: T-roc je prelomnica naše prisotnosti med SUV

"Avtomobil predstavlja vse naše kakovosti in predstavlja prelomnico našega prodora s športnimi terenci," je nadaljeval Diess. Svoj novi avtomobil, ki je dejansko največja novost (poleg poslovnega arteona) leta, pripisuje tako urbanim kot tudi terenskim cestam. Avtomobil izhaja iz platforme MQB (prirejene za segment A0) in prav gotovo prepriča s svojo zunanjostjo.

Ta je drzna, moderna in v skladu z najnovejšimi Volkswagnovimi smernicami. To je predvsem zelo široka maska oziroma mreža motorja z integriranimi žarometi. Te imajo tudi prenovljen svetlobni podpis. Moderna notranjost: dvobarvna armatura, zelo kakovostni digitalni merilniki pred voznikom, možnost 8-palčnega zaslona na dotik ... | Foto: Gregor Pavšič Moderna notranjost: dvobarvna armatura, zelo kakovostni digitalni merilniki pred voznikom, možnost 8-palčnega zaslona na dotik ... Foto: Gregor Pavšič

Najšibkejši bencinski ali dizelski motor ni na voljo skupaj z najšibkejšim, 85-kilovatnim motorjem. Pri najmočnejšem je v opremi serijsko. | Foto: Gregor Pavšič Najšibkejši bencinski ali dizelski motor ni na voljo skupaj z najšibkejšim, 85-kilovatnim motorjem. Pri najmočnejšem je v opremi serijsko. Foto: Gregor Pavšič

Dno prtljažnika je mogoče nastaviti na dve višini. | Foto: Gregor Pavšič Dno prtljažnika je mogoče nastaviti na dve višini. Foto: Gregor Pavšič

Trije bencinski in dizelski motorji, njihova moč od 85 do 140 kilovatov

Podobno kot večji tiguan bo tudi T-roc na voljo z bencinskimi in dizelskimi motorji, ki so opremljeni s turbopuhalom. Na voljo bodo trije bencinski TSI in trije dizelski motorji TDI. Serijsko bo avto na voljo z dvokolesnim pogonom in ročnim menjalnikom, za doplačilo pa tudi s štirikolesnim pogonom in samodejnim dvosklopčnim sedemstopenjskim menjalnikom DSG.

Bencinski in dizelski motorji bodo na voljo z močjo 85, 110 in 140 kilovatov. Pri najšibkejšem motorju štirikolesni pogon ni na voljo, pri najmočnejšem je skupaj s samodejnim menjalnikom serijski.

T-roc bo visoke prodajne apetite prinesel tudi v Slovenijo

V Nemčiji se bodo cene zanj začele pod 20 tisoč evri, obljubljajo pri Volkswagnu. Cene za Slovenijo, kamor avtomobil prihaja novembra, še niso znane. Ambicije pa so visoke. Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji, nam je že spomladi zelo optimistično napovedoval T-roca in ga označil za bržkone ključni Volkswagnov model leta. Po njegovih predvidevanjih bi lahko ta crossover prihodnje leto predstavljal blizu 10 odstotkov prodaje nemške znamke v Sloveniji.

Dodatno o novem T-rocu

T-roc bo serijsko opremljen s sistemom samodejnega zaviranja v sili, prepoznal bo pešce, prav tako bo imel sistem za varovanje potnikov po trku (post-collision braking system) in sistem za opozorilo ob nenamerni menjavi prometnega pasu.

Za doplačilo bo na voljo še 10 drugih varnostno-asistenčnih sistemov. Med temi so radarski tempomat, vzvratna kamera, opozorilo pred naletom od zadaj, sistem za mrtvi kot, pomočnik za vožnjo v strjeni koloni.

Zadnja vrata imajo lahko funkcijo električnega odpiranja in zapiranja. Osnovna prostornina prtljažnika znaša 445 litrov, ki jih je mogoče povečati do 1.290 litrov. Dno prtljažnika je mogoče nastaviti na dve različni višini.

Kdor bo T-roca izbral z opremo style, bo dobil že serijsko dvobavno karoserijo, pri opremi sport pa jo bo treba doplačati.

Zakaj ime T-roc? Črka T se navezuje na obstoječa modela tiguan in touareg, roc pa je izpeljanka angleške besede rock (skala) in označuje položaj avtomobila znotraj svojega razreda.

 

 

Ne spreglejte