Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 3. 2022,
7.08

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

Rusija proizvodnja vozil

Petek, 4. 3. 2022, 7.08

2 leti, 2 meseca

Avtomobilska proizvodnja v Rusiji

Vse manj sestavnih delov: kdo v Rusiji še izdeluje avtomobile?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Avtomobili tovarna Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Večina avtomobilskih proizvajalcev je zamrznila stike z Rusijo, nekateri pa tam – vsaj dokler imajo zanje sestavne dele – nove avtomobile še proizvajajo.

Mnogo avtomobilskih proizvajalcev (Volvo, Toyota, Volkswagen, Mercedes-Benz, Ford, Porsche …) je že zaustavilo proizvodnjo ali dobave v Rusijo. Drugače je za zdaj s korejskima proizvajalcema Kia in Hyundai, ki sta z obsegom proizvodnje tudi veliko bolj vezana na ruski trg. Obe znamki sta bili namreč tam lani vodilni po prodaji avtomobilov, saj sta skupno lani pokrili več kot 22 odstotkov ruskega trga. To pomeni več kot 373 tisoč prodanih avtomobilov.

Kia in Hyundai imata tovarni v Setroretsku in St. Petersburgu, kjer za zdaj na njihovo delo dogodki v Ukrajini še ne vplivajo.

Volkswagen tovarna
Avtomoto Nova kriza? Iz Ukrajine primanjkuje ključnih delov.

Delo zaustavili zaradi pomanjkanja delov, ne zaradi vojne

Hyundai je v ponedeljek ustavil delo v svoji tovarni v St. Petersburgu. Toda uradni razlog je bilo pomanjkanje sestavnih delov, in ne ruska invazija na Ukrajino. Že prihodnji teden bodo nadaljevali delo v tovarni, kjer letno izdelajo okrog 230 tisoč avtomobilov. To pomeni okrog šest odstotkov letne globalne prodaje za Hyundai. Nadaljevanje proizvodnje so pri Hyundaiu tudi uradno potrdili.

Korejski izdelki bi lahko bili izključeni iz sankcij proti Rusiji, glede na padec vrednosti rublja pa se bo predvidoma močno zmanjšala tudi zmožnost Rusov za nakupe avtomobilov. Tako Kia kot Hyundai sicer v Rusiji ne izdelujeta avtomobilov le za lokalni trg, temveč jih izvažata tudi v Evropo in Severno Ameriko.

Tovarne v Rusiji imajo tudi Francozi

Poleg obeh korejskih znamk je na Rusijo najbolj vezan tudi Renault. Z ruskimi sankcijami je vrednost Renaultove delnice v enem dnevu padla za 6,4 odstotka. Zaradi težav z dobavami so morali najprej ustaviti proizvodnjo v tovarni v Moskvi, nato pa še v tovarni AvtoVAZ v Togliattiju.

Podobno velja tudi za Stellantisovo tovarno v Kalugi, kjer izdelujejo lahka gospodarska vozila za znamke Citroën, Peugeot in Opel. Iz Kaluge naj bi jih začeli izvažati tudi v Evropo. Tudi v tej tovarni bo delo potekalo, dokler bodo za vozila še imeli razpoložljive sestavne dele.

Ne spreglejte