Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
8.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

Emisije ford focus RS ford focus Ford

Torek, 21. 4. 2020, 8.59

4 leta

Uradno: divji focus se za vedno poslavlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Ford focus RS - reportaža vožnje Siolovih bralcev | Vse bolj glasne so govorice, da v četrti generaciji focus ne bo dobil športne različice RS. | Foto Klemen Korenjak

Vse bolj glasne so govorice, da v četrti generaciji focus ne bo dobil športne različice RS.

Foto: Klemen Korenjak

Emisijske norme, ki bodo v celoti začele veljati prihodnje leto, so očitno zadnji žebelj v krsti nove generacije focusa RS. Eden težje pričakovanih športnikov bi moral na ceste zapeljati leta 2022, a kot je sedaj postalo uradno, iz te moke ne bo kruha. Pri Fordu so prekinili razvoj avta zaradi njegovih prevelikih izpustov ogljikovega dioksida in predragega razvoja elektrificiranega pogona.

Francoski Caradisiac je že prejšnji teden po informacijah zaposlenih pri Fordu zapisal, da četrta generacija focusa ne bo dobila športne različice RS. Rešiti ga ne more niti delna elektrifikacija pogonskega sklopa - po nekaterih informacijah naj bi imel novi RS hibridni pogon z dodatnim elektromotorjem na zadnji osi.

Ford focus active
Avtomoto Najboljša kombinacija? Terenski dodatki, avtomatik in bencinar.

Emisije kot priročen izgovor

''Kot rezultat evropskih emisijskih standardov, povečani obdavčitvi izpustov ogljikovega dioksida in velikih stroškov razvoja modela RS z nekakšno obliko elektrifikacije za majhno število prodanih avtov, ne načrtujemo nove vroče verzije RS za focusa. Še naprej ostajamo zavezani avtom iz programa Ford Performance v Evropi, ki so del naše DNA. Z večkrat nagrajenima focusom ST in fiesto ST ter tudi z modeloma mustang in ranger raptor,'' so v izjavi zapisali pri Fordu.

Zaradi emisijskih norm v Evropski uniji številni proizvajalci prilagajajo svojo modelno paleto. Med njimi je seveda tudi Ford, ki je v zadnjem času na zelo strogem varčevalnem pohodu. To je vidno predvsem v Evropi, kjer krčijo modele, odpuščajo zaposlene in zapirajo nekatere starejše tovarne.

Ne spreglejte