Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 6. 2017,
5.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

Dieselgate Audi

Petek, 2. 6. 2017, 5.56

6 let, 7 mesecev

Vpoklic pri Audiju: Nemška vlada sumničava do 24 tisoč modelov A7 in A8

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Nemški homologacijski urad KBA je od Audija zahteval vpoklic 24 tisoč avtomobilov A7 in A8, ki jim očitajo neskladnosti pri realnih in laboratorijskih meritvah izpustov dušikovih oksidov.

Audijev vpoklic zadeva vozila A7 in A8 s trilitrskim dizelskim motorjem, ki so jih izdelali med letoma 2009 in 2013. | Foto: Audi Audijev vpoklic zadeva vozila A7 in A8 s trilitrskim dizelskim motorjem, ki so jih izdelali med letoma 2009 in 2013. Foto: Audi

Ko so volanski obroč zavrteli za več kot 15 stopinj, so se izpusti podvojili

Nemško transportno ministrstvo je na sestanek pozvalo tudi predsednika koncerna Volkswagen Matthiasa Müllerja. Od vodstva lani največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov na svetu zahteva takojšen vpoklic okrog 24 tisoč Audijevih modelov A7 in A8, ki so jih izdelali med letoma 2009 in 2013.

Gre za vozila z dizelskim motorjem, ki je bil takrat v skladu z normativi Euro 5. Nemški homologacijski urad KBA je pojasnil, da ti avtomobili izpustijo dvakrat več dušikovih oksidov od dovoljene količine, ko je volanski obroč obrnjen za več kot 15 stopinj.

Audi je že vpoklical 24 tisoč vozil

Ministrstvo je Audiju dalo čas do 12. junija. Do takrat morajo predstaviti načrt urejanja spornih modelov. V Ingolstadtu so že vpoklicali 24 tisoč avtomobilov, od tega jih je 14 tisoč registriranih v Nemčiji. Vodstvo družbe je napovedalo, da bodo začeli programsko opremo motorjev nadgrajevati julija in da bodo tesno sodelovali s KBA.

Nemški preiskovalci so sredi marca opravili pregled dokumentacije v pisarnah Audija in takrat je vodja znamke Rupert Stadler izjavil, da preiskave dizelske afere Volkswagna še niso končane. V ZDA je bilo v afero vključenih skupno 80 tisoč modelov s trilitrskim dizelskim motorjem.

Audi bo letos jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril novo generacijo svoje največje limuzine A8. | Foto: Audi Audi bo letos jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril novo generacijo svoje največje limuzine A8. Foto: Audi

Ne spreglejte