Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Varna vožnja avtošola voznik Vožnja PR članek

Torek, 22. 3. 2022, 7.00

1 leto, 6 mesecev

Voznik začetnik nezavedno naredi ogromno napak. Preveri, katere!

Oglasno sporočilo

Tako tečaji vožnje za odrasle kot programi avtošole za začetnike voznike učijo, kako čim bolj varno voziti po cestah. Osredotočajo se na osnove ter učijo odzivanja v težkih situacijah. Čeprav so osnove bolj kot ne pokrite, pa se najdejo stvari, ki jih večina voznikov po končanem tečaju vožnje pozabi.

Da bi bile ceste varnejše, je pomembno, da te osnove pregledamo vsakih nekaj let in tako damo zgled tudi svojim otrokom. Nemogoče jim je preprečiti, da bi sedli za volan, lahko pa jih z zgledom učenja in pravilne vožnje usmerimo v varne voznike.

Skušajmo se izogniti vsaj tem najpogostejšim napakam, ki jih mladi vozniki naredijo na cesti.

Spletnik_1 | Foto:

1. Prilagoditev sedeža, ogledala in opreme v avtomobilu

Ko se usedete v vozilo, si pripravite nastavitve sedeža glede na svojo višino in želje. Prav to je ključnega pomena za dosego pedalov, prestavljanje in pogled na cesto. Nepravilna namestitev avtomobilskega sedeža lahko privede do tega, da preveč ali premalo iztegnete noge in roke, kar negativno vpliva na obvladovanje avtomobila.

Ogledala nastavite tako, da vam omogočajo optimalen pogled okoli in za avtomobilom. To prilagoditev je treba izvesti, preden zapeljete s parkirnega mesta ali dovoza, in ne šele med vožnjo. Vaše vzvratno ogledalo mora biti postavljeno tako, da lahko vidite avtomobile, ki so za vami. Prilagodite stranska ogledala, da bodo avtomobili v vašem mrtvem kotu ali tisti, ki prihajajo, zlahka vidni.

Vedno preverite, da so okna in ogledala čista. To pomeni tudi čiščenje mest na vetrobranskem steklu, ki jih brisalci ne dosežejo.

2. Cestna pravila

Ko se nov voznik pripravlja na vozniški izpit, so cestna pravila najpomembnejša in še sveža. Po nekaj letih vožnje pa vam lahko nekatere malenkostne tehnične podrobnosti nekoliko uidejo iz misli. Stvari, kot so prednost, ustrezna signalizacija in popuščanje, so koncepti, ki jih lahko tudi najbolj izkušeni vozniki včasih pozabijo. Pravila cest so ključnega pomena za varno vožnjo in nemoteno delovanje. Bistveno jih je imeti v mislih, tudi če so knjige in testi že preteklost.

Spletnik_tečaj varne vožnje in voznik začetnik | Foto:

3. Prehitra ali prepočasna vožnja

Zdi se, da novi vozniki vozijo prehitro ali prepočasi. Pomembno je, da ne prekoračite hitrosti, ker je prenevarno – a pazite, nevarna je tudi prepočasna vožnja. Ne da bi šli prehitro, bi morali vozniki slediti toku prometa. Obe skrajnosti lahko povzročita težave, zato bodite pozorni na vožnjo s pravo hitrostjo.

4. Raztresena vožnja

V današnjem tehnološkem svetu vas med vožnjo lahko hitro kaj zmoti. Ne glede na to, ali pošiljate sporočila, odgovarjate na pomemben klic ali se ne morete upreti želji po pomikanju po spletnem mestu družbenih omrežij, ima motena vožnja lahko in bo imela katastrofalne rezultate.

Poleg tehnologije je lahko karkoli moteče, na primer prehranjevanje ali ličenje. Naredite vsem uslugo: ko ste za volanom, samo vozite. Nikoli ne poskušajte opravljati več opravil.

5. Nepripenjanje z varnostnim pasom

Nepripenjanje varnostnega pasu ni samo nezakonito, ampak se lahko izkaže za usodno, če oseba zaide v prometno nesrečo. Varnostni pasovi rešujejo življenja, zato je pomembno, da poskrbite, da ga vaš najstnik med vožnjo vedno uporabi.

K sreči ima večina avtomobilov dandanes vztrajne opomnike v obliki moteče opozorilne lučke in zvoka.

Spletnik_inštuktor avto šole | Foto:

6. Preveč tveganja

Tvegano vedenje je namerno in vključuje pospeševanje pri rumenih lučeh, ignoriranje stop znakov in prehodov za pešce, menjavo pasov po nepotrebnem, zanemarjanje preverjanja mrtvega kota in še bi lahko naštevali. Vendar, cesta ni kraj za impulzivnost ali spontanost.

7. Neuporaba smernikov

Smernike uporabljajte za obveščanje drugih voznikov o tem, kaj boste počeli na cesti. Ko drugi vozniki poznajo vaše namere, lahko prilagodijo svojo hitrost in dejanja, da se izognejo nesreči. Pomembno je, da vedno uporabljate smernik.

8. Neupoštevanje ustrezne razdalje do drugih avtomobilov

Ne glede na to, s kakšno hitrostjo se peljete, je pomembno, da pustite dovolj razdalje med svojim avtomobilom in tistim pred vami. Tako boste imeli dovolj časa, da se ustavite, ne da bi trčili v vozilo pred sabo, če bo potrebna nenadna zaustavitev. 

9. Panika

Panika upočasni odzivni čas in kritično razmišljanje. Voznik mora sprejemati impulzivne odločitve, ki bodo z veliko verjetnostjo poslabšale situacijo, zato čim več vadite, preden zapeljete na cesto. Kajti zadnja stvar, ki bi jo morali narediti, ko se znajdejo v težki situaciji, je panika.

10. Prilagoditev vožnje vremenskim razmeram

Tehnologija v sodobnih vozilih zagotavlja veliko varnejšo vožnjo z naprednimi protiblokirnimi zavornimi sistemi, pogonom na vsa kolesa in drugimi funkcijami. Ena največjih napak mladih voznikov je domneva, da bo vozilo, ki ga vozijo, delovalo enako ne glede na vremenske razmere.

Spletnik_šola_vožnje | Foto:

Novi vozniki potrebujejo nekaj dodatnih napotkov za varno vožnjo, vendar niso edini. Ne pozabite pregledati osnov in jih vaditi. Preveliko udobje za volanom avtomobila lahko povzroči lene manevre in prekomerno samozavest na cesti. Vzemite si čas, da se posvetite obvladovanju osnov, in pomagajte novim voznikom, da jih obvladajo tudi oni.

Na vsako posamezno situacijo se ni mogoče pripraviti, lahko pa z varno vožnjo ter upoštevanjem pravil pripomoremo k boljšemu stanju na cestah.

Spletnik_zsam sola in tecaj varne voznje | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je ZŠAM.

Ne spreglejte