SiolNET. Avtomoto Novice
1,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Volkswagen proti Toyoti: Prvi prodajni polčas spet Nemcem

1,80

termometer

Prodaja Volkswagen Toyota
Foto: Reuters

Prestižni obračun po številu prodanih vozil za status največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu je spet dobil Volkswagen. Nemški koncern je prodal 235 tisoč vozil več kot Toyota, oba proizvajalca sta presegla mejo petih milijonov izdelanih vozil.


Volkswagen se za polletne rezultate lahko zahvali zvestobi evropskih kupcev


Volkswagen prodal 235 tisoč vozil več kot Toyota

Potem ko so pri Volkswagnovem koncernu objavili prodajne rezultate za prvo polletje letošnjega leta, so lahko podobno kot lani proslavili začasno vodstvo v globalni avtomobilski industriji. Nemški koncern je od januarja do konca junija prodal največ vozil in prehitel glavnega tekmeca Toyoto. Podobno je bilo tudi lani, a nato je izbruh dizelske afere vendarle dal ključno prednost japonski znamki.

Volkswagnov koncern je v prvem polletju prodal 5,2 milijona vozil, Toyota pa dobrih pet milijonov. Natančna razlika med obema proizvajalcema znaša okrog 235 tisoč vozil. Podobna je razlika tudi ob upoštevanju le avtomobilskih znamk obeh proizvajalcev.

General Motors še ni objavil prodajnih rezultatov za prvo polletje, a zagotovo ne bo prehitel Volkswagna in Toyote.

Bo Volkswagen letos zadržal prednost pred Toyoto do konca leta? Bo Volkswagen letos zadržal prednost pred Toyoto do konca leta? Foto: Reuters

Volkswagen z manjšo proizvodnjo in dobičkom, a večjo prodajo Toyota je v prvem polletju izdelala več, a prodala manj vozil kot lani. Toyota je v prvem polletju izdelala več, a prodala manj vozil kot lani. Foto: Reuters

V primerjavi z enakim obdobjem lani je Volkswagen v prvem polletju izdelal 46 tisoč vozil manj kot lani. Za 1,5 milijarde evrov se je zmanjšal tudi zaslužek, prodajo pa so kljub temu povečali za 2,1 odstotka oziroma 109 tisoč vozil.  

Toyota je na drugi strani prav nasprotno povečala proizvodnjo, a zabeležila manjšo prodajo kot v prvem polletju lanskega leta.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • SiByte / 29.07.2016. ob 16:48 +2 0

  Kaj pa je bilo druga za pričakovati? Koga pa zanimajo izpusti, nas navadne smrtnike bodo zaje****** z izpusti bogataši pa se lahko vozijo z letali in jahtami, ki porabijo več goriva in proizvedejo na dan več izpustov kot pa večina v celem mesecu.

  +2 0
 • TS85 / 29.07.2016. ob 08:34 +2 - 1

  Ovce še vedno zaupajo VW, kljub temu, da nas v evropi obravnavajo kot drugorazredne stranke (napram ZDA) - referenca je lahko dieselgate in še kaj, npr. okvare na DSG, ki so v ZDA vpoklic, pri nas pa... prst u du*e... Ah ja beeee beee :-) owce

  +2 - 1
 • bozidar / 29.07.2016. ob 08:09 +1 - 2

  to so americani ki serjejo v politiki in reklamirajo brexit da bi toyota imela vec koristi in eu proizvedla manj avtomobilov kot oblika politike da bi imeli vec koristi!

  +1 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin