Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
25. 9. 2014,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hidria

Četrtek, 25. 9. 2014, 20.58

8 let

Volkswagen bo v Idriji pustil 50 milijonov evrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hidria se kot razvojni dobavitelj v segmentu motorjev, električnih pogonov in volanskih sistemov vse uspešneje prebija med svetovno avtomobilsko elito. Z Volkswagnom so še poglobili sodelovanje.

Nadgradnja poslov okoli novih bencinskih motorjev V6 in V8

Že spomladi smo poročali, da je največji evropski avtomobilski koncern Volkswagen z idrijsko Hidrio sklenil posel za razvoj in dobavo sestavnih delov za nove bencinske motorje V6 in V8.

Te motorje so v koncernu Volkswagen razvili predvsem zaradi vgradnje v avtomobile premium in luksuznih blagovnih znamk, kot so Audi, Bentley in Porsche.

Ta dogovor je slovenskemu visokotehnološkemu velikanu iz Idrije prinesel za 21 milijonov evrov naročil in seveda dvignil ugled Hidrie kot razvojnega dobavitelja, ki zmore slediti trendu tehničnih inovacij v segmentu visoko učinkovitih motorjev z notranjim izgorevanjem.

Predvsem s kakovostjo in znanjem pa je Hidrii uspelo v nekaj mesecih posel s Volkswagnom še nadgraditi. "V zadnjih tednih smo sodelovanje s koncernom Volkswagen še dodatno poglobili z že dogovorjenimi novimi projekti, dodatno pa potekajo tudi pogovori o podaljšanju že obstoječih projektov. Hidria bo tako v prihodnjih nekaj letih koncernu na podlagi veljavnih pogodb dobavila rešitve oziroma sestavne dele v skupni vrednosti več kot 50 milijonov evrov," so nam razširjeno sodelovanje z nemškim velikanom potrdili v Hidrii in poudarili, da s tem poslom še dodatno utrjujejo položaj podjetja, ki v očeh najpomembnejših globalnih igralcev v avtomobilski industriji velja za inovativno, perspektivno in zaupanja vredno korporacijo.

Sestavni deli prilagodljivo delujoče vodne črpalke

Volkswagnovo razširjeno sodelovanje s Hidrio pomeni, da so v Wolfsburgu slovenskemu zaznanju in razvoju zaupali razvoj in serijsko proizvodnjo (od leta 2016 dalje) sestavnih delov za vodno črpalko novih motorjev V6 in V8, katerih posebnost bo prilagojeno delovanje oziroma delovanje na zahtevo.

Tovrstna vodna črpalka seveda vpliva na boljšo energetsko učinkovitost motorja. To pomeni, da bodo ob preostalih tehnoloških ukrepih ti novi motorji V6 in V8 v primerjavi z zdajšnjimi tovrstnimi motorji ob bolj prepričljivih zmogljivostih porabili manj goriva in posledično v okolje izpustili manj škodljivih toplogrednih plinov.

Serijska proizvodnja teh sestavnih delov bo potekala v Sloveniji na Hidrijini koprski in spodnjeidrijski lokaciji.

Od leta 2005 se vztrajno prebijajo med elito: Audi, BMW, Porsche, Mercedes …

Hidria se od leta 2005 na evropskem in globalnem trgu postopoma prebija med svetovno vodilne družbe za rešitve na segmentu motorjev z notranjim izgorevanjem, električnih pogonskih sistemov in volanskih sistemov.

Idrijsko podjetje je ekskluzivni dobavitelj delov volanskih sistemov v višjecenovnih modelih (audi A6, audi Q5, BMW serije 5 in 6, porsche 911, boxter, macan, od leta 2015 naprej pa tudi mercedes-benz E in jaguar XF) premium znamk, hkrati pa kot dobavitelj pokrivajo več kot 15 odstotkov vseh svetovnih potreb po komponentah za hladen zagon dizelskih motorjev.

Hidria se je kot razvojni dobavitelj že proslavila tudi na področju alternativnih pogonov, predvsem tistih, vezanih na tehnološke rešitve elektromotorjev. Hidria je na primer sodelovala pri razvoju prvega dizelskega hibrida na svetu, peugeota 3008, prav tako pa je s svojimi tehnološkimi rešitvami opremila že številna hibridna in električna vozila preostalih proizvajalcev.

Med najodmevnejše in tehnološko najzahtevnejše tovrstne projekte nedvomno spadata električni suprešportnik mercedes e-SLS in najzmogljivejši porsche vseh časov hibrid spyder 918.

Ne spreglejte