Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Dieselgate vpoklic

Sreda, 13. 12. 2017, 11.50

6 let, 4 mesece

Volkswagen bo moral zaradi dizelskega šestvaljnika vpoklicati model touareg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Nemški zvezni urad za transport KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) je sprožil globalni vpoklic za Volkswagnov model touareg z nameščenim trilitrskim dizelskim šestvaljnikom, saj so zaznali dve goljufivi nadzorni napravi za omejevanje izpustov.

Volkswagen bo moral  57.600 touaregov vpoklicati na servis, kjer bodo z novo programsko opremo motorja odpravili nepravilnosti. | Foto: Volkswagen Volkswagen bo moral 57.600 touaregov vpoklicati na servis, kjer bodo z novo programsko opremo motorja odpravili nepravilnosti. Foto: Volkswagen

57 tisoč avtomobilov bo moralo zapeljati v servisne delavnice

Pri KBA so sprožili vpoklic 8. decembra, v servisne delavnice po vsej Evropi pa bo moralo zapeljati 57.600 avtomobilov z vgrajenim trilitrskim šestvaljnim dizelskim agregatom Euro 6. Skoraj polovica touaregov s tem motorjem je v Nemčiji. "Zvezni urad za motorna vozila je pri pregledu trilitrskega dizelskega motorja Euro 6 našel dve nedovoljeni napravi," so v obvestilu pojasnili pri KBA.

Kar dve leti po izbruhu afere Dieselgate preiskovalci še niso preiskovali avtomobilov iz skupine Volkswagen. Prejšnji teden so Nemci prenehali dobavljati model multivan T6, saj naj bi po ugotovitvah KBA dizelski modeli v zrak izpustili več ogljikovega dioksida, kot je dovoljeno.


Dieselgate: Volkswagen bo vpoklic v Sloveniji začel 1. marca

Volkswagen: V manj kot uri bomo na servisu odpravili nepravilnosti pri TDI motorju


V Sloveniji vpoklic zelo uspešen

Kot so sporočili pri Porsche Slovenija, ki pod eno streho združuje znamke Audi, Volkswagen, Seat in Škoda, je do danes na prostovoljni vpoklic motorja EA 189 prišlo že 74 odstotkov avtomobilov, ki se vozijo po Sloveniji. Zelo visok odstotek, ki našo državo uvršča v sam vrh evropskih držav po uspešnosti vpoklica.

Naprava zniža izpuste samo ob laboratorijskih testih

Pri zveznem uradu KBA so ugotovili, da se je naprava za zmanjševanje emisij aktivirala pri modelu touareg pri statičnem testu pod novim evropskim merilnim ciklom NEFZ, med testiranjem na cestah pa se v večini primerov ni aktivirala. Hkrati so zaznali tudi nepravilnosti pri modelih z vgrajenim dražjim selektivnim katalizatorjem, saj je pod določenimi pogoji nelegalno omejil dovod tekočine AdBlue, ki pomaga filtrirati dušikov oksid z dizelskih emisij.

Volkswagen je že prilagodil proizvodnjo in razvil novo programsko opremo za omenjeni motor, ki odpravi obe nepravilnosti.

Pri dizelskih motorjih, štirivaljnikih serije TDI (EA 189) s prostornino 1,6 litra bo Volkswagen nadgradil obstoječo programsko opremo, hkrati pa v motor vgradil še tako imenovani transformator zračnega toka. Na motorjih TDI s prostornino dveh litrov bodo delovanje motorne elektronike oziroma krmiljenja motorja prilagodili z novo programsko opremo.  | Foto: Pri dizelskih motorjih, štirivaljnikih serije TDI (EA 189) s prostornino 1,6 litra bo Volkswagen nadgradil obstoječo programsko opremo, hkrati pa v motor vgradil še tako imenovani transformator zračnega toka. Na motorjih TDI s prostornino dveh litrov bodo delovanje motorne elektronike oziroma krmiljenja motorja prilagodili z novo programsko opremo.

Ne spreglejte