Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
9. 8. 2013,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

toča neurje nevihta

Petek, 9. 8. 2013, 8.57

8 let

Vladni falcon zaradi toče še vedno leti s popraskanim nosom

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi napovedanih neurij smo tudi preverili, kje je trenutno vladno letalo, ki ga je pred časom poškodovala toča. Falcon je v delujočem stanju, a bo burni konec vročinskega vala počakal na tleh.

Sled bližnjega srečanja z nevarno nevihto ostaja

Čeprav je falcon v delujočem stanju, pripravljen na letenje, pa lepotne poškodbe nosu, ki so pred dobrim mesecem in pol nastale zaradi letenja čez nevihtni oblak s točo, še niso odpravljene. Ravno tako še ni znana končna cena popravila. Glede na aktualno vremensko napoved, po kateri naj bi se vročinski val končal z močnimi nevihtami, pa smo pristojne na MORS-u najprej povprašali tudi, kje se trenutno nahaja opraskani slovenski air force one: "Letalo je varno spravljeno v hangarju na letališču Jožeta Pučnika na Brniku."

Spomnimo: oblak s skrito točo presenetil več letal, posadka falcona se je odzvala pravilno

Ker so letala opremljena z zelo natančnimi vremenskimi radarji, se jasno upravičeno poraja vprašanje, kaj se je takrat dogajalo na nebu nad Firencami, kjer je potekalo šolanje. Glede na dejstvo, da ima letalska posadka ves čas leta na voljo informacije o trenutnih vremenskih razmerah na območju, prek katerega leti, smo na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije preverili, kako je vladni falcon dejansko sploh prišel v precej nevaren položaj – stik s točo. Kako se je torej pilot ob prisotnosti inštruktorja dejansko sploh lahko znašel v nevarnem nevihtnem oblaku, v katerega praviloma nikakor ne bi smel prileteti? "Na enem izmed letov, ki so med 17. in 29. junijem 2013 pod nadzorom inštruktorja potekali kot del šolanja pilotov za letenje z letalom falcon 2000EX, so zaradi toče na letalu nastale manjše poškodbe. To se je zgodilo pri pristajanju med vodenjem pristojne kontrole letenja po proceduri za pristajanje na letališču Firence. Na območju letališča je bilo vreme slabo, na priletni poti pa tudi oblak s skrito točo, v katerega je zašlo več letal, ki so bila prav tako vodena na to letališče. Posadka letala falcon se je po ugotovitvi, da je na območju toče, nemudoma pravilno odzvala in skladno s postopki zahtevala dovoljenje za prekinitev pristajanja ter za odlet proti domačemu letališču na Brnik. Kontrola letenja je zahtevo odobrila in posadki dala navodila za odlet z območja letališča. Za enak postopek se je odločilo še nekaj letal, medtem ko so druga pristajanje nadaljevala. Vsaj dve letali, ki sta se odločili za nadaljevanje pristajanja, sta utrpeli precejšnjo škodo. Postopek posadke je bil povsem pravilen in popolnoma profesionalen," so nam okoliščine dogodka pojasnili v službi za stike za javnostjo na MORS-u.

Površinske poškodbe barve na nosu in poškodovan plastični pokrov pri vratih letala

Letalo so takoj po pristanku na matičnem letališču najprej pregledali člani posadke in letalski nadzornik za plovnost vojaških zrakoplovov iz vojaškega letalskega organa. Ugotovili so, da je toča povzročila poškodbe na nosnem delu letala (poškodba barve) ter na manjšem plastičnem pokrovu na vratih letala.

Na letalu so opravili tudi preventivni pregled, ki je bil izveden pri pooblaščenem izvajalcu, podjetju Ruag Aviation Geneva, s katerim ima ministrstvo za obrambo sklenjeno dveletno okvirno pogodbo za vzdrževanje falcona. Strokovnjaki so tudi v Švici ugotovili, da gre le za površinske poškodbe barve na nosu letala, ki jih bodo odpravili ob prvem večjem rednem remontu, zamenjali pa so le poškodovani plastični pokrov pri vratih letala. Zamenjava je stala 745 evrov.

Poškodbe, ki jih je povzročila toča, torej, glede na strokovno oceno pooblaščenega serviserja, niso bile takšne, da bi kakorkoli vplivale na varnost letenja s falconom, so nam še sporočili iz MORS-a.

Škodo bo krila zavarovalnica, nos je še vedno opraskan

Stroške sanacije škode, nastale zaradi toče, bo po zagotovilih obrambnega ministrstva krila zavarovalnica, saj polica vključuje poškodbe, nastale zaradi vremenskih vplivov. Kolikšen bo končni znesek popravila, še ni jasno, saj bo strošek sanacije površinskih poškodb znan šele po opravljenem večjem rednem remontu pri omenjenem podjetju. Dejstvo pa je, da bo škoda presegla dozdajšnjih 745 evrov, kolikor je stal nov plastični pokrovček na vratih.

Ne spreglejte