Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
3. 4. 2015,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Električni avtomobili vlada

Petek, 3. 4. 2015, 8.08

8 let

Vlada Slovencem obljubila 2,5 milijona evrov za nakup električnih vozil

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je potrdila letošnji poslovni in finančni načrt Eko sklada. Za spodbujanje nakupa električnih vozil in priključnih hibridov bo namenjenih 2,5 milijona evrov, štirikrat več kot lani.

Levji delež nepovratnih sredstev za električne avtomobile namenjen podjetjem

Eko sklad bo tako nadaljeval dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud v skupnem znesku predvidoma 24,5 milijona evrov za zmanjšanje rabe energije.

Za nepovratne finančne spodbude občanom za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah bo namenjenih 22 milijonov evrov, medtem ko bo za spodbujanje nakupa električnih vozil in avtomobilov s hibridnim pogon z možnostjo polnjenja baterije iz omrežja ter predelave rabljenih vozil na električni pogon na voljo 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Skupna vsota nepovratnih sredstev za spodbujanje čistejše, trajnostne mobilnosti naj bi bila namenjena predvsem elektrifikaciji voznih parkov podjetij. Za fizične osebe, torej državljane, ki razmišljajo o nakupu električnega vozila, naj bi bilo tako rezerviranih za pol milijona evrov subvencij.

Razpisni pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude za električni avtomobil bodo objavljeni predvidoma ob koncu meseca. Višina subvencij bo najverjetneje ostala v okviru lanskih številk, kar pomeni, da bo kupec pri nakupu električnega vozila od države prejel 5.000 evrov, pri nakupu priključnega hibrida pa glede na zmogljivosti njegovega povsem električnega dometa, vožnje brez izpustov torej, med 2.000 in 3.000 evri.

Kam po informacijo glede subvencije pri nakupu električnega avtomobila?

Takoj ko bodo objavljeni uradni razpisni pogoji za nepovratna finančna sredstva za trajno mobilnost, za nakup ali predelavo vozila na električni pogon, bodo imeli vse informacije za svoje kupce nedvomno uvozniki znamk, ki na slovenskem avtomobilskem trgu že ponujajo električna vozila in priključne hibride: BMW, Volkswagen, Toyota, Renault, Smart …

Na Eko skladu poudarjajo:

"Opozarjamo vas, da spremljajte našo spletno stran (www.ekosklad.si), na kateri bodo v kratkem objavljeni tehnični kriteriji, ki jih bodo morale posamezne naložbe izpolnjevati glede na posamezni ukrep."

Trenutno najugodnejša "električarja" sta volkswagen e-up! in renault zoe

Ob upoštevanju tega, da bo tudi letos subvencija za nakup električnega avtomobila znašala 5.000 evrov, bo seveda najcenejše vozilce, katerega kolesa žene elektrika, na slovenskem trgu urbani posebnež, Renaultov twizy.

Ta naj bi bil tudi štirikolesna alternativa maksi skuterjem. S spodbudo države naj bi tako stal manj kot 5.000 evrov (izvedba 45 kilometrov na uro od 4.490 evrov, izvedba 80 kilometrov na uro od 4.990 evrov), vendar je pri tem treba računati še na strošek najema baterije, ki nanese med 50 in 72 evri.

Veliko bolj kot twizy pa je seveda uporaben in udoben "električni clio" oziroma renault zoe. Državna subvencija bo njegovo osnovno ceno 20.490 znižala na sprejemljivejših 15.490 evrov, kupec pa bo plačeval 79-evrski mesečni najem baterije. Cena velja za 36-mesečni najem oziroma 12.500 kilometrov na leto.

Strošek je variabilen glede na dolžino najema (12, 24 ali 36 mesecev) in število prevoženih kilometrov. Renault obljublja brezplačno menjavo baterij, ko se bo njihova kapaciteta spustila pod 75 odstotkov.

Med polnimi električnimi avtomobil bo za fizične osebe nedvomno precej zanimiv tudi bolj družinski Volkswagnov e-golf ali pa golf GTE s hibridnim pogonom in možnostjo polnjenja baterije iz omrežja. Najcenejši med električnimi volkswagni bo e-up!,katerega cena naj bi s subvencijo znašala okoli 20 tisoč evrov.

Ne spreglejte