Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
27. 5. 2017,
3.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

ZDA Cesta

Sobota, 27. 5. 2017, 3.59

6 let, 7 mesecev

Velikanski plaz zasul slovito pacifiško obalno cesto v Kaliforniji #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Velikanski plaz je zasul skoraj 80 let staro obalno cesto v Kaliforniji, ki slovi po atraktivni pokrajini, razgledih in vozniških užitkih. Domačini se bojijo upada turistov, ki predstavljajo večino njihovih prihodkov. Območje je letos prizadelo že več manjših plazov.

Najstarejši del ceste so zaporniki zgradili do leta 1937. Cesta bo junija stara 80 let. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najstarejši del ceste so zaporniki zgradili do leta 1937. Cesta bo junija stara 80 let. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pacifiška obalna cesta slovi kot meka za avtomobilske navdušence in je ena najbolj slavnih in prepoznavnih cest na svetu. Zdaj jo je na enem izmed odsekov popolnoma zaprl velikanski plaz, ki bo promet na tem delu zaustavil za več mesecev.

Milijon ton materiala na znamenito obalno cesto

Na obalno cesto pri Mud Creeku se je vsulo kar milijon ton kamenja, blata in zemlje. Ameriški mediji povzemajo lokalne oblasti, ki so poročale, da je material naneslo 12 metrov visoko. Plaz je zasul približno 400 metrov ceste, zato je onemogočen dostop do znane turistične točke Big Sur, ki slovi prav po spektakularni pokrajini in razgibanem obalnem območju.

Predstavnica kalifornijskega odbora za promet je za BBC povedala, da je to največji znani plaz v Kaliforniji in da je za zdaj še prezgodaj ocenjevati, kdaj bodo lahko ta odsek ceste spet odprli. Pristojni se celo sprašujejo, ali bodo pod gmoto materiala sploh še našli ostanke ceste.

Eden najbolj prepoznavnih odsekov tega najstarejšega dela obalne ceste je most Bixby Creek. Ta most velja za enega največkrat fotografiranih objektov v Kaliforniji. Nahaja se 190 kilometrov južno od San Francisca, gradili pa so ga v tridesetih letih prejšnjega stoletja. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Eden najbolj prepoznavnih odsekov tega najstarejšega dela obalne ceste je most Bixby Creek. Ta most velja za enega največkrat fotografiranih objektov v Kaliforniji. Nahaja se 190 kilometrov južno od San Francisca, gradili pa so ga v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kalifornijska obalna cesta je pravi raj za voznike avtomobilov. | Foto: Reuters Kalifornijska obalna cesta je pravi raj za voznike avtomobilov. Foto: Reuters

Plazovi so na tem območju dokaj pogosti

Pri reševanju ne bo šlo le za odvoz velikanske količine materiala, temveč tudi za učvrstitev pobočja in zagotavljanje varnosti voznikov. Domačini upajo, da bodo cesto spet odprli do julija. Takrat se namreč začne glavni del turistične sezone, ko si lokalna podjetja do septembra zagotovijo kar 70 odstotkov vseh svojih prihodkov.

Toda ta plaz je dejansko le vrh ledene gore tega odseka kalifornijske ceste, ki so ga močno deževje in manjši plazovi letos že večkrat prizadeli. Od januarja so namreč domačini vajeni manjših zdrsov pobočij, ki pa jih je vzdrževalcem uspelo odstraniti v nekaj urah, je poročal ameriški CNN.

Mnogo domačinov odrezanih od sveta, bojijo se predvsem padca števila turistov

Slabše se je godilo enemu izmed mostov severozahodno od Mud Creeka, ki so ga morali zaradi prejšnjega plazu podreti. Novega bodo predvidoma postavili do septembra. Vzdrževalci na tem območju popravljajo cesto še na enem odseku. Tam cesto odprejo trikrat dnevno in omogočijo prehod domačinov.

Ti morajo za pot proti severu ali jugu uporabiti vzporedno cesto v notranjosti celine, ki je od obale oddaljena okrog 65 kilometrov. Po oceni lokalnih oblasti letošnji stroški zaradi vremenskih vplivov na obalno cesto znašajo že milijardo dolarjev, ta znesek pa seveda še ne vključuje nedavnega največjega plazu.

Cesto so zaporniki zgradil že pred skoraj 80 leti

Prav odsek v okolici Big Surja je najstarejši del celotne obalne ceste, saj so ga gradili že med letoma 1919 in 1937. Takrat so na tem območju postavili tri začasne zapore in tamkajšnjim kaznjencem, v zameno za zmanjšanje kazni in plačilo 35 centov na dan, ponudili sodelovanje pri gradnji zahtevne ceste in kar 33 mostov. Cesto so uradno odprli 17. junija 1937, torej bo čez slabe tri tedne praznovala osemdesetletnico.

V prvem obdobju se je cesta imenovala po predsedniku Rooseveltu, pozneje pa je dobila več imen in se tako proti severu kot jugu tudi vztrajno širila in izboljševala. Celotno kalifornijsko obalno cesto danes sestavlja pet odsekov, ki so skupaj dolgi dobrih tisoč kilometrov, toda cesta prav mimo Big Surja pelje mimo najbolj znamenitih klifov, prek zgodovinskih mostov in ovinkov z osupljivimi pogledi na pokrajino.
Ne spreglejte