Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 10. 2019,
8.41

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Natisni članek

Toyota

Sreda, 16. 10. 2019, 8.41

4 leta, 6 mesecev

Nova toyota yaris

Vam je všeč novi Toyotin malček? Takega pogona tekmeci nimajo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Toyota yaris | Yaris bo v razredu majhnih avtomobilov še bolj poudaril svoj hibridni pogon. | Foto Toyota

Yaris bo v razredu majhnih avtomobilov še bolj poudaril svoj hibridni pogon.

Foto: Toyota

Toyota je razkrila novo generacijo yarisa, svojega najbolj priljubljenega avtomobila v Evropi. Yaris je dobil novo platformo, izdatno prenovo zunanjosti, prvič pa bodo Japonci z njim ponudili tudi hibridni pogon na osnovi bencinskega trivaljnika.

Toyota model yaris izdeluje predvsem za Evropo, zato so ga na stari celini tudi razvili in ga bodo v Valenciennesu v Franciji tudi izdelovali. Kljub temu pa yaris postaja globalno ime za Toyotin avtomobil tega razreda.

Yaris bo zdaj krajši od štirih metrov

Yaris zdaj izhaja s platforme TNGA, kar je njena prva uporaba v kompaktnem razredu. Avtomobil je pol centimetra krajši od predhodnika, ima pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, šest centimetrov širša koloteka, celoten avtomobil pa je širši za pet centimetrov. Višina strehe je štiri centimetre nižja, vse to pa precej spreminja zasnovo Toyotinega mestnega avtomobila v zelo natrpanem razredu.

Zgolj z elektriko do 130 kilometrov na uro

Evropski yaris bo na voljo s tremi bencinskimi trivaljnimi motorji. Osnova bo litrski motor s petstopenjskim ročnim menjalnikom, medtem kot bo 1,5-litrski motor na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom CVT. Okrog 80 odstotkov kupcev v Evropi se bo predvidoma odločilo za hibridni pogon, ki bo 1,5-litrskemu motorju dodal še elektromotor. Baterija bo zračno hlajena litij-ionska, ki bo za skoraj tretjino lažja od baterije v starem yarisu.

Natančne tehnične podrobnosti pogona še niso znane, yaris pa bo lahko zgolj na elektriko dosegel hitrost kar do 130 kilometrov na uro. To je bistveno več kot do zdaj in to bi bila lahko ena ključnih novosti yarisa.

V notranjosti je yaris zadržal prepoznaven Toyotin pristop. Na voljo bosta vmesnika Car Play in Android Auto, osnovni zaslon bo velik osem palcev. Kot prvi avtomobil v razredu bo imel tudi dodatno varnostno zračno blazino med voznikovim in sovoznikovim sedežem. Pri Toyoti izpostavljajo tudi nižji položaj sedeža ter bolje prilagodljiv volan po višini in globini.

Avtomobil je pol centimetra krajši od predhodnika, ima pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, šest centimetrov širša koloteka, celoten avtomobil pa je širši za pet centimetrov. | Foto: Toyota Avtomobil je pol centimetra krajši od predhodnika, ima pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, šest centimetrov širša koloteka, celoten avtomobil pa je širši za pet centimetrov. Foto: Toyota

Položaj sedenja bo nižji, opazna je tudi projekcija podatkov o vožnji na vetrobransko steklo. | Foto: Toyota Položaj sedenja bo nižji, opazna je tudi projekcija podatkov o vožnji na vetrobransko steklo. Foto: Toyota

Toyota yaris | Foto: Toyota Foto: Toyota

Ne spreglejte